Ilmastotekoja digiajan ympäristössä

Idylli – ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hanke on päättynyt. Hankeaika 2021-2024.

Reilun kahden vuoden aikana järjestimme työpajoja, webinaareja ja muita kiertotalouden ja digiosaaminen teemoihin liittyviä tapahtumia keskisuomalaisilla kylillä. Työpajakertoja kertyi liki 50, webinaarejakin parikymmentä.

Kiertotalous ja digiosaaminen

Tavoitteena olikin parantaa keskisuomalaisten kylien kiertotalousosaamista yhdessä tekemällä. On tärkeää tuoda kiertotaloutta tutuksi kylillä konkreettisilla arjen ympäristöteoilla. koska näin voimme säästää luonnonvaroja.
Huomasimme myös, että uusilla digitaalisilla ratkaisuilla voidaan helpottaa yhteistyötä. Etäyhteyksin voidaan tuoda uutta osaamista kylille aikaa sekä kustannuksia säästäen ja liikkumista vähentämällä.

Idyllin työpajat

Kylän yhteisiä projekteja toteutettiin työpajoissa, joista hyviä esimerkkejä on alempana tällä sivulla. Työpajojen teemoina olivat kunnostus, uusiokäyttö, huolto ja tuunaus. Opettelimme niin parsimista kuin polkupyörän huoltoa ja teimme romukollaaseja.

Alla olevassa videosta näet kuvia työpajoista ja muista tapahtumista.

Työvaihekuvat

Yksittäisistä työpajoista on koottu myös vaiheittaiset kollaasit, joissa eri työvaiheet ovat paremmin näkyvillä.
Työvaihekuvat löytyvät seuraavista aiheista: biohiilen valmistus, ikkunoiden kunnostus, matonkuteiden valmistus kiikkalaiseen tapaan, kurellisen karjalaisen pistoaidan valmistus, parsiminen ja paikkaus, petunotto ja käyttöä, romukollaaseja, polkupyörän huolto, tuolien kunnostus, luontokollaaseja, digikohteista striimauskalustoa ja vanhojen kyläkuvien tallennusta ja käyttöä sekä lopuksi esimerkkejä arkinuukailusta.

Tässä esimerkki työpajojen kuvista. Matonkuteiden valmistus kiikkalaisittain vaihe vaiheelta. Valmiin maton voit nähdä ensimmäisessä Idyllin esittelyvideossa näyttelykuvissa.

Yhteistyön tuloksia

Yhdessä suunnittelu ja tekeminen tuotti tulosta tälläkin kertaa. Olihan meillä yhteistyökumppaneita yli 60. Mukana oli kyläyhdistyksiä, muita järjestöjä, yrityksiä sekä eri alojen ammattilaisia. Lisäksi olimme kehittämässä:

  • Arkinuukailua, eli vinkkejä säästöihin: lue lisää>>
  • Tuunaajan romurallia, eli mitä voit tehdä turhakkeista: lue lisää>>
  • Kylätaidetta, eli miten yhteisesti tehtyä kierrätystaidetta voi tuoda esille: www.kylätaide.fi (Kivijärven romukollaasityöpaja esitellään kohteena Romusta taidetta Kivijärvellä)

Arjen ympäristötekoja
Kaikki tekemisemme pohjautui käytännön ympäristötekoihin, joita on tarkemmin esitelty Käytännön ympäristötekoja sivulla. Tähän laajaan kattaukseen kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa.

Tässä kylien ympäristötekoja esitellään muutamia työpajoissa tehdyillä lyhyillä videoilla.

Työpajavideoita löydät seuraavista aiheista:

Matonkuteita Ruuhimäen kylätalolle Toivakkaan.

Petulla tuunattu kaurakeksien ohje:

Vanhat hotellin luentosalin tuolit saivat uuden elämän:

Muuramelainen Esko Paatelainen ohjeistaa ottamaan pettua:

Kiertotalous- ja digi- teemaisia blogeja:

Työpajoista saa hyviä ideoita keväiseen kunnostukseen:

Älä osta mitään -päivän pohjalta:

Miten tallentaa vanhoja valokuvia ja kylän tarinaa:

Arkinuukailua yhteisblogissa:

Autoilusta maaseudulla yhteisblogissa:

Tietoa ryhmänohjaamiseen

Tämä verkko-opiskeluun tarkoitettu ryhmän ohjaajan tietopaketti antaa monia vinkkejä ja neuvoja niin sinulle ryhmänohjaajana kuin itse kurssin järjestämiseen. Materiaali on Moodle-alustalla eikä sinne tarvitse kirjautua.

.

Ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hankkeen toteuttivat Maaseudun Sivistysliitto ja Keski-Suomen kylät ry ja rahoittajana toimii Euroopan maaseuturahasto.

Hanke on päättynyt 30.6.2024. Jos aiheet kiinnostavat, ota yhteyttä sähköpostilla: timo.reko@msl.fi