Sanginkontu – taiderasteja jokivarren metsissä

Kuvataiteilija Pia Hentunen oli taiderastien ensimmäinen taiteilija kesällä 2023. Hänen johdollaan ja kyläkoulun oppilaiden kanssa työstettiin ”alueelta löydettyä muinaisjäännöstä” eli Aimo Laitisen puuveistosta. Yhteistuumin oppilaat maalasivat sen taideteokseksi, Jokilohikäärmeeksi, josta tulee Sanginkonnun kulttuurimatkailureitin maskotti. Taiteilijahaut taiderastien eri kohteisiin jatkuvat vaiheittain. Kuva: Riitta Johanna Laitinen.

Sanginkonnun taiderastien maisemareitti syntyy kolmen kylän yhteisvoimin

Sanginsuun, Lapinkankaan ja Sanginjoen yhteisen kyläyhdistyksen alueelle luodaan vuosina 2023–2026 uusi kulttuurimatkailureitti palvelemaan eri tavoin liikkuvia ihmisiä. Reitille toteutetaan toistakymmentä taideteosta kylien liepeille ja Sanginjoen ja Oulujoen suistoalueen metsiin. Suunnittelussa yhdistetään pohjoisuuteen nojaavat kulttuuriset ominaispiirteet alueen tarinoihin ja historiaan.

Taiteen sekä yhteiskehittämisen keinoin syntyy uusi kulttuurimatkailureitti Oulun keskustan läheisyyteen, osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa.

Reitin suunnittelu ja kehittäminen tehdään yhdessä asukkaiden, alueella toimivien yhteisöjen, matkailijoiden sekä taiteilijoiden kesken. Kerran kuussa kylillä pidetään yhteiskehittämisiltoja, joissa suunnitelmaa viedään eteenpäin.

Kyläläisiä yhteissuunnitteluillassa.

Kulttuurimatkailureitti on osa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuotta

Sanginkonnun taiderastit valmistuvat osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden sisältöä. Taideteosten muodostama verkosto tulee olemaan upea mahdollisuus tutustua Oulujoen suiston historiaan, tarinoihin, luontoon ja taiteeseen ja vierailla kyläkohteissa lähellä Oulun kaupunkia.

Hankkeen toteuttajana on Maaseudun Sivistysliitto yhdessä Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki -kyläyhdistyksen kanssa. Hankkeen rahoittajina ovat Oulu2026-säätiö, Pohjois-Pohjanmaan liitto, Museovirasto ja Keskitien Säätiö, ja rahoitusta haetaan myös Oulun Seudun Leaderilta.

Kohtaamisiin Sanginkonnulla!

 • Kotikontu on aluetta kodin liepeillä, kotiseudulla, omilla kylillä. Siellä on hyvä elää, sinne on mieluisaa palata, sinne voi kutsua kävijöitä.
 • Sanginkonnun reitti yhdistää kolme kylää Sanginjoen seutuvilla. Oulusta katsoenkin voi suurin piirtein tietää, mistä se löytyy.
 • Taiderastit sijoittuvat Sanginkonnun reitille, kylien reunamille ja luontoon. Ne houkuttelevat liikkumaan, etsimään ja löytämään. Tai järjestämään vaikkapa Sangin tiistairasteja, yörasteja, talvirasteja…
 • Nyt tehdään kiehtova ja kutsuva reitti – tapaamisiin sen rasteilla viimeistään vuonna 2026!

Kulttuurimatkailureitti pähkinänkuoressa:

 • reitti tähtää Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoteen eli tämän kautta olemme osa Euroopan kulttuuripääkaupunkia
 • reitti kulkee alueella Sanginsuu, Lapinkangas, Sanginjoki
 • reitillä voi liikkua joko jalan, pyörällä tai hiihtäen
 • reitti muodostuu alueelle toteutettavista taideteoksista ja niitä yhdistävistä poluista ja teistä
 • reitille suunnitellaan aloituspiste sekä levähdys- ja taukopaikat
 • yhdistämme alueen tarinat, historian sekä elämykselliset luonnon kohteet reitin varrelle tulevien taideteosten taustalle
 • kehitämme reitin ympärille palveluja: kahvi- ja ruokapaikkoja, majoitusta, ohjelmapalveluja