Ympäristöperinne

Perinteistä voimaa ilmastotyöhön

Maaseudun Sivistysliiton yhtenä päämääränä on lisätä ihmisten tietämystä ja ymmärrystä ympäristöperinteeseen liittyen, ja samalla tehdä tutuksi entisajan ilmastoystävällisiä tapoja, tekoja ja tuotteita, jotka ovat unohtuneet nykyajan kiireen ja teknologian alle. Konkreettisesti tätä toteutetaan järjestämällä ympäristöperinteeseen ja -uskomuksiin sekä niiden hyödyntämiseen ja uudistamiseen liittyviä koulutuksia, kursseja, työpajoja ja tapahtumia, joita pyritään tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan myös verkossa etäkyläläisten, kausiasukkaiden ja muiden kiinnostuneiden osallistumisen mahdollistamiseksi. Teemoina voivat olla niin maatalouden perinteet, yrttitarhan perustaminen, pellavan valmistus kuin ruoan säilöminen. Kehitämme myös omia koulutusosioita lapsille: miltä kuulostaisi esimerkiksi perehtyä perinteisiin leluihin ja leikkeihin?

Ideana on yhdessä osallistujien sekä järjestämispaikkoina toimivien kylätalojen, yritysten, koulujen, päiväkotien ja muiden vastaavien tahojen kanssa tutustua kulloinkin aiheena olevaan perinteeseen, sen taustoihin, merkityksiin ja käyttötarkoituksiin, sekä samalla pohtia mitä siitä olisi hyödynnettävissä yksilön, yhteisön tai yrityksen omassa toiminnassa ja tuotteissa. Kaikessa tekemisessä on siis ympäristösivistyksellinen näkökulma; miten voin hyödyntää oppimaani oman ympäristöni hyväksi, miten voin viedä oppimaani tietoa eteenpäin myös muille? Kursseilla opetettua ja opittua ei hyödynnetä kurttu otsassa ja viimeisen päälle vakavasti, vaan yhdessä tehden, ideoiden ja juhlien. Tarkoitus on lisätä ekologista ajattelua ja toimintatapoja ihmisten arkeen korostaen yhteisöllisyyttä ja yhteistä tekemistä.

Mitä teidän kylälle tehtäisiin? Alla olevasta kurssitarjottimesta voita tutustua vaihtoehtoihin.

Kukkapellot hyötynä ja ilona

Uudistetaan kukkapeltoperinnettä ja perustetaan niitä paitsi pörriäisten, myös ohikulkijoiden iloksi.

Lahjoja luonnontuotteista

Järjestetään kursseja ja työpajoja esim. tuohi-, kaisla-, luu- ja juurituotteden, pihkasalvan, tervasaippuan tai pettuleivän valmistamiseen.

Syötävää säilöön

Kurssilla opitaan eri luonnonantimien kuivausta ja hapatusta perinteisin menetelmin sekä hyödynnetään tuotteita esimerkiksi kylän ruokajuhlissa. Pidetään vaikka kapakalakeitto -iltamat tai koko kylän teeseremonia!

Maasta mahaan

Laskiainen, helavalkeat, kekri ja moni muu maatalouden perinnejuhla tarjoa hyviä mahdollisuuksia kylätapahtumien järjestämiseen tai matkailuyritysten tarjontaan.

Ensin oli suo, kuokka ja…

Kurssilla käydään läpi suon perinteisiä ja nykyisiä käyttötapoja, käytön muutosta ja vaikutuksia luontoon ja ilmastoon sekä soiden ennallistamisen mahdollisuuksia.

Perinneyrttien paluu

Kurssin aikana perustetaan kylätalon tai vastaavan paikan pihaan (monivuotisten) perinteisten yrttien kasvimaa kasvatuslaatikoihin tai yrttispiraaliin.

Vieraat kuriin ja käyttöön

Kurssilla käydään läpi vieraslajien kulkeutumista Suomeen ja niiden leviämistä, opastetaan vieraslajien torjuntaan ja järjestetään torjuntaan liittyviä talkoita, mutta opetetaan myös vieraslajien hyödyntämistä,.

Käpylehmä, kaarnavene ja pajupilli

Hankkeen lapsille suunnatuissa työpajaosiossa käydään läpi perinteisiä lasten leikkejä ja niiden kautta opitaan ympäristöajattelua.

Hiisi vieköön, lempo soikoon!

Kurssilla tutustutaan muinaisiin suomalaisiin jumaluuksiin ja taruolentoihin, pohditaan miten ne näkyvät nykyaikana ja mietitään niiden hyödyntämistä esimerkiksi kylätapahtuman tai matkailutuotteen aiheena.

Maarianheinästä kalliomakiaan

Kurssilla käydään läpi alueen kasvillisuuteen liittyviä uskomuksia ja perinteitä ja pohditaan tiedon hyödyntämistä kulttuuri- ja matkailutuotteena.

Pellavaista päälle, villaa jalkaan

Perinteisen kankaanvalmistuksen saloja tehdään hankkeen kautta tutuksi järjestämällä esim. pellavan kasvatukseen ja käsittelyyn sekä lampaan keritsemiseen ja villan käsittelyyn liittyviä työnäytöksiä ja työpajoja. Työpajat ja -näytökset sopivat osaksi esim. kotiseutuyhdistysten perinnepäiviä tai muita vastaavia tapahtumia

Perinnepaikat tutuksi

Järjestetään opinto- ja tutustumisretkiä perinnekohteisiin. Kohteita voidaan hyödyntää myös hankkeen kurssien pitopaikkana. Sopivia vierailu- tai tutustumiskohteita ovat muun muassa kotiseutumuseot, erilaiset perinnebiotoopit, hienot luontokohteet ja niiden historia.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:

Käynnissä olevat ympäristöperinnehankkeet

Oulujärvi Leaderin alueella on käynnissä Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi (YMPPI)-hanke. Toteutusaika 1.8.2021-24.7.2024

Päättyneet ympäristöperinnehankkeet

Pohjois-Karjalan alueella toteutettiin kaksi ympäristöperinteeseen liittyvää hanketta:

Ilmastotekoja ympäristöperinteestä – Pohjois-Karjalan ympäristön asialla jo 300 vuotta. Toteutusaika 1.11.2020 – 31.12.2022 Joensuun ja Keski-Karjalan alueilla.

Ympäristöperinne ilmastotyön välineenä – eli kuinka vanhoista konsteista saadaan pussillinen uusia. Toteutusaika 1.11.2020 – 31.12.2022 Vaara-Karjalan alueella.