Kylätaide

Tutustu kylätaidekohteisiin!

Katso tästä vinkkejä, kun suunnittelet matkareittejäsi. Ties mitä kyläaarteita matkasi varrelta löytyy. Tervetuloa tutustumaan!

Kokoamme sivustoa kylätaidekohteista. Otamme mielellämme mukaan myös muiden tahojen järjestämää kylätaidetta.

Kylätaidekohteet

Kylätaide kertoo kylän historiaa, kuvaa nykypäivän elämää, muistuttaa hauskasta kylän yhteisestä tapahtumasta tai saa muuten vaan aiheensa kyläläisten yhteisistä ideoista. Käytetty materiaali voi kuvastaa kylän erikoislaatuisuutta tai elinkeinoja.

Tärkeää on ideoiminen ja yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys. Eihän se muuten tulisi kylältä. Yksin kylätaidetta ei tarvitse tehdä. Mukana ohjaamassa tai toteuttamassa voi olla ammattitaiteilija tai ITE-taiteilija kylätaiteilijan roolissa. Kylätaidetta voi olla myös työpajoissa tai kursseilla tehdyt teokset. Tarinaa kylätaiteen valmistumisesta ja toteuttajista kerromme kunkin kohteen esittelyssä.

Mikä parasta, kylätaiteeseen voit tutustua koska tahansa. Kohteet ovat yleisellä paikalla, kaikille avoimia ja niihin voi tutustua mihin aikaan tahansa. Katso tästä vinkkejä, kun suunnittelet matkareittejäsi. Ties mitä kyläaarteita matkasi varrelta löytyy.

Mitä kylätaide on?

  • Kohde on julkinen, yleisellä paikalla ja aina katsottavissa. Näin ollen kohteet ovat yleensä ulkona.
  • Kohde tutustuttavissa vapaasti, kellonaikaan katsomatta.
  • Kyläläiset ovat toteuttaneet teoksen omaehtoisesti tai mukana kohdetta tekemässä on ollut ammattitaiteilija tai ITE-taiteilija, kylätaiteilijan roolissa.
  • Taiteilija voin myös tehdä teoksen yksin (kylän idean pohjalta) tai yhdessä kyläläisten kanssa, osallistavana tai yhteisötaiteena.
  • Tärkeää on yhteisön osallistuminen.
  • Kohde voi syntyä esim. ITE-taiteilijan ohjaaman veistokilpailun tai -tapahtuman kautta. Veistokset sijoitellaan kyläläisten toiveiden mukaan.
  • Kohteella on oltava taho, joka vastaa siitä ja sen ylläpidosta taiteilijan antamien ohjeiden mukaan.