Kiertotalous

Yhteisöpuutarhan satoa – yhdessä ja läheltä

Mitä on arjen kiertotalous?

Ns perinteisessä talousmallissa hankitaan ja käytetään neitseellisiä luonnonvaroja, joista valmistetaan tuotteita tai niiden raaka-aineita. Kun tuote on tullut käyttöikänsä päähän, se on yleensä muuttunut jätteeksi. Kiertotaloudessa pyritään siihen, että eri materiaalit tai niiden sivutuotteet voidaan hyödyntää uudelleen ja uudelleen, jolloin materiaalit pysyvät kierrossa. Näin uusien luonnonvarojen käytön tarve ja myös syntyvän jätteen määrä vähenee. Teemme hankkeissamme tutuksi arjen kiertotalousratkaisuja maaseudun toimijoille ja asukkaille, kyläyhdistyksistä yrityksiin.

Kiertotalous on vähän kuin elämä entisajan maatiloilla. Kaikki mahdollinen kierrätetään, mitään ei heitetä hukkaan. 

Olemme vuosien ajan tehneet eri maaseudun yhteisöjen kanssa käytännön ympäristötekoja. Seuraavat hankkeet etsivät ratkaisuja kylien haasteisiin kiertotalouden avulla.

IDYLLI – ilmastotekoja digiajan ympäristössä

Ilmastoviisaan yhteiskunnan rakentaminen lähtee liikkeelle yhteisöjen toiminnasta. Energian tuotantoon, kierrätykseen, liikkumiseen ja kuluttamiseen liittyy haasteita, joihin vastaamiseen tarvitaan paikallisten yhteisöjen tekoja. Kylien ja maaseutualueiden ihmiset haluavat olla aktiivisesti rakentamassa ilmastokestävämpää tulevaisuutta ja ovat kiinnostuneita erilaisista uusista kylä- ja yksilötason ilmastoratkaisuista. Keinoja ja mahdollisuuksia on jo olemassa paljon, ne pitää vain ottaa käyttöön.

Idylli-hanke toi kiertotaloutta osaksi kyläläisten arkea luontoa ja raaka-aineita säästävillä kokeiluilla. Kunnostimme tuoleja ja ikkunoita, huolsimme polkypyöriä, otimme pettua, teimme turhakkeista romukollaaseja ja teimme matonkuteita.
Testasimme myös digitaalisia sovelluksille ja viestintäkanaville uusia käyttömahdollisuuksia, kuten eri tavoin toteutettuja etätyöpajoja ja etäosallistumista.

Idylli-hanke päättyi Keuruun pääkirjaston näyttelyyn helmikuussa 2024. Etualalla pohdittiin hiilikädenjälkeä. Taustalla näkyy romukollaaseja biohiiletyksen ja pettuliinojen ohella.

Idylli-hankkeen toteutti Maaseudun Sivistysliitto ja Keski-Suomen kylät ry Keski-Suomen alueella vuosina 2021-2024.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Yksitoista kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje