Pienrakentaminen

Pienrakentaminen

Monet luonnonmateriaalit on hyvin hyödynnettävissä piharakentamiseen.

Pien- ja perinnerakentamista

Pien- ja perinnerakentaminen käsittävät mm. pistoaidat, kiviaidat, päreen käytön. Ne sopivat niin yhteiseksi talkooharrasteeksi kuin tarjoavat elinkeinomahdollisuuden. Myös pienpuurakentaminen on osa ympäristöyrittäjyyttä.

Kiviaita

Perinteinen kiviaita on luonnonkivistä latomalla koottu aita. Ilman laastia koottua muurausta kutsutaan kylmämuuraukseksi tai kuivamuuraukseksi. Tällöin aita pysyy koossa pääasiassa kitkavoiman avulla. Aidan rakenne koostuu yleensä kahdesta seinämästä, joiden väliin jäävä tila täytetään pienemmillä kivillä. Reunakivet antavat aidalla ulkomuodon ja keskikivet tukevat ja sitovat rakennelman.

Kiviaitoja on pystytetty niin karja-aidoiksi kuin kylien ja talojen omistusten välille tai taloihin johtavien teiden varsille. Ne ovat yleisiä myös kirkkojen ja hautausmaiden ympärillä sekä vanhojen rautateiden kipinäaitoina.

Kiviurakointi, aitojen tai navetan kivijalkojen korjaus tai portaiden koonti, soveltuu hyvin osaksi muuta yrittäjyyttä, etenkin jos yrittäjällä on koneistoa ja kalustoa. Urakoista voi saada uutta palvelutarjontaa muiden toimien lisänä.

Tutustu kiviaidanteon vaiheisiin tästä linkistä

Lue lisää kiviaidoista ja tutustu kivirakentamiseen:

Perinne- ja pienpuurakentaminen

Perinnerakentamisessa vaalitaan rakennusperintöä ja perinteisiä rakentamisen taitoja. Tähän liittyy vahvasti luonnonmateriaalien, perinteisten, kestäväksi osoittautuneiden materiaalien käyttö. Tärkeässä osassa ovat myös vanhojen tekniikoiden ja kaluston hyödyntäminen.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje