Niitty- ja pärekatto

Niitty- ja pärekatto

Nykypäivän tyypillisille kattomateriaaleille löytyy hyviä vaihtoehtoja perinnerakentamisen puolelta. Perinteisillä puu tai muusta luonnonmateriaaleista tehdyillä pinnoilla saa eloisaa ilmettä rakennuksiin, ja lisäksi ylläpitää perinnetekemistä ja -taitoja. Esimerkiksi niitty- tai pärekatto sopii niin omaan pihaan kuin yhteisötalojen tai -rakennusta katteeksi.

Niittykaton tekoa Kiihtelysvaarassa. Kuva: Tanja Airaksinen

Niittykatto

Elävä katto, kasvikatto, viherkatto – vehreää kattopintaa kutsutaan monilla nimityksillä. Elävän katon rakentamisessa on tärkeä huomioida katon tukirakenteet, maa-aines katolla painaa jo itsessään ja lumikuorma lisää painoa talvella. Viherkaton etuja ovat mm. kattopinnan pitkä käyttöikä, äänieristys, lämmönsäätely ja tietysti kaunis ulkoasu.

Pärekatto

Päre on puun rungosta pituussuuntaan kiskomalla tai höyläämällä valmistettu ohut levysuikale. Päreet valmistetaan männystä, kuusesta tai haavasta. Pärepuiksi tulee valita pitkiä, suoria, hitaasti kasvaneita puita. Pärettä on perinteisesti käytetty kattomateriaalina, mutta tunnetaan se myös seinänpinta materiaalina.

Pärekaton rakentamista Tuupovaarassa. Kuva: Tanja Airaksinen
Luhtiaitta jossa niittykatto päällä
Pärekaton rakentamista