Tuunaajan romuralli

Toisen romu on toisen aarre. Tuunaamalla romuista erilaisia kollaaseja, annat romulle uuden elämän, luot uutta ja päästät mielikuvituksen lentoon. Romukollaaseja voit tuunata yksin, kavereiden kanssa tai vaikkapa koko kyläyhteisön voimin yhteisötaiteena. Tuunaajan Romuralli kokoaa tehtyjä romukollaaseja yhteen. Samalla nostamme esiin hienoja oivalluksia esimerkiksi kierrätysmateriaalin käytöstä.

Tuunaajan Romuralli vuonna 2023 Keski-Suomessa

Vuoden 2023 aikana Tuunaajan Romuralli toimii aktiivisesti Keski-Suomen alueella Idylli-hankkeen vetovastuulla. Tämän rallin suojelijana toimii vuoden 2022 ITE-taiteilija, Marjut Kauppinen eli Romurinsessa. Tässä kiertotaloushankkeessa pidämme kylien kanssa työpajoja, joissa tehdään romukollaaseja. Nämä ovat tavallaan tämän rallin pikataipaleita.

Lokakuun lopussa 2023 kokoamme tehdyt kollaasit yhteen joko valmiina teoksina tai kuvina. Töitä voi ilmoittaa syyskuun loppuun saakka. Jaamme Romurinsessan kanssa tunnustuksia syntyneille teoksille hyvistä oivalluksista, luovuuden ja idearikkauden helmistä. Jos haluat mukaan Tuunaajan Romuralliin:

  • ilmoita kyläsi kiinnostus romukollaasityöpajasta. Me etsimme ohjaajaksi ITE-taiteilijan ja vastaavan osaajan. Voimme tehdä yhteisen työkokonaisuuden tai kyläläiset voivat tehdä omia romukollaaseja. (Keski-Suomi)
  • romukollaaseja voi tehdä myös itsenäisesti tai kaveriporukalla. Voit ilmoittaa työsi Romuralliin Helin osoitteessa heli.kallio-kauppinen@msl.fi. (Keski-Suomi)
  • julkaise kuvia omista romukollaaseista, liitä mukaan #tuunaajanromuralli (koko Suomen alueelta).

Toukokuussa 2023 järjestettiin Konnevedellä työpaja Romukollaasien Jeesaajaksi haluaville, eli niille, jotka voisivat omassa yhteisössään ohjata romukollaasien tekoa.

Tuunaajan romuralli – yhteisöllistä kierrätystaidetta kylille -hanke Pohjois-Karjalassa

Viidellä pohjoiskarjalaisella kylällä toteutetaan vuoden 2023 aikana kylän ja mukaan valittavan taiteilijan yhteistyönä kierrätystaideteos. Mukana taiteen teossa ovat Hummovaaran kylä Kiteeltä, Höljäkän kylä Nurmeksesta, Nunnanlahden kylä Juuasta, Pilkekylät Tuupovaarasta sekä Rääkkylän taajama.

Teosten toteuttaminen on osa Tuunaajan romuralli – yhteisöllistä kierrätystaidetta kylille -hanketta. Hanketta rahoittaa Taiteen edistämiskeskus harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan tarkoitetuista eritysavustuksista. Hankkeen toteutuksesta vastaa Maaseudun Sivistysliitto yhdessä mukana olevien kylien kanssa.

Kierrätystaideteos toteutetaan yhteisöllisenä prosessina, jossa kyläläiset yhdessä taiteilijan kanssa suunnittelevat millainen teos kylälle tehdään, mitä kierrätysmateriaalia tekemiseen käytetään, millaisen tarinan teos kertoo sekä miten teosta hyödynnetään vaikkapa kylän markkinoinnissa.

Hankkeen tavoitteena on tuoda taiteen tekemisen mahdollisuuksia harvaan asutulle maaseudulle sekä taiteen keinoin nostaa esiin ajankohtaisia jäteasioita ja kierrätyksen merkitystä. Prosessin aikana paneudutaan siihen miten voidaan hyödyntää tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa ja ainetta sekä siihen mitä kulutamme, mitä käytämme loppuun ja mitä heitämme pois. Samalla pohditaan, voisiko omaa kulutusta vähentää.

Lisätietoja:
Reeta Rönkkö, Kyläkehittäjä, Maaseudun Sivistysliitto, reeta.ronkko@msl.fi tai puh. 050 326 7889.

Romurallin henki

Romukollaaseja tehdessä on hyvä muistaa, ettei ole oikein/väärin tai hyvin/huonosti tehtyä kollaasia. On vain onnistumisia. Toki pienet vinkit työtavoissa ja välineiden käytössä helpottavat työn valmistumista.
Romukollaasien teko on heittäytymistä. Unohda vanhat uskomukset töiden ulkoasusta. Kokeile uutta. Samalla kannusta kaveriasi positiivisesti. Etsikää ja kokeilkaa yhdessä uusia vaihtoehtoja.
Näe romu uusin silmin. Edessäsi on rikkinäinen kahvikuppi. Mitä muuta se voi olla kuin vanha kahvikuppi? Mosaiikkia, otin, teline… Katso valmista romukollaasia eri kulmista. Kerro mitä näet ja mitä kollaasi kertoo sinulle?

Mikä sitten on romua?

– Romua on viallinen, rikkinäinen, toisen hylkäämä esine, määrittelee Romurinsessa, Marjut Kauppinen teoksissaan käyttämänsä raaka-aineen. Käyttämättömiä tavaroita saattaa löytyä omista laatikoista ja kaapeista. Samalla saat järjesteltyä varastojasi. Jos lähipiirisi tietää kiinnostuksesi romukollaaseja kohtaan, saat ehkä heiltäkin sopivia tarvikkeita. Facebookin roskalavaryhmistä ja muiltakin kirpputoreilta löytyy hyvin sopivaa materiaalia. Materiaali voi olla käytännössä kaikkea mahdollista; muovia, lasia, puuta tai metallia. Romu voi olla sievää ja siistiä tai astetta rähjäisempää rustiikkia!

Entä se romukollaasi?

Romukollaasit ovat muiden kollaasien tapaan erilaisten materiaalien yhdistämistä. Tässä kuvassa muutamia esimerkkejä kesällä 2022 tehdyistä romukollaaseista. Alla on listattu erilaisia materiaaleja vinkiksi.
Pohjamateriaaliksi sopivat mm. levyt, tarjottimet, lautaset, laukut, kengät, takit ja puutarhafiguurit.
Kollaasin tekoon sopiva kierrätysmateriaali voi olla esimerkiksi rikkinäiset astiat, kaakelit, korut, helmet, napit, simpukan kuoret, ompelutarvikkeet, työkalut, lääkeliuskat, koriste-esineet ja vanhat lelut.

Lisätietoja: