Keski-Suomen Kestävät kylät

Kyläläiset kokoontuneet yhteiskuvaan omalle auringonkukkapellolla

Maaseudun Sivistysliiton ja Keski-Suomen Kylät ry:n yhteisessä hankkeessa kyliä ja muita maaseudun yhteisöjä innostetaan ja kannustetaan yhteisiin ympäristötoimiin koko Keski-Suomen alueella. Toimintavuosien 2024-2026 aikana käynnistetään yhdessä vähintään 45 ympäristötekoa.

Yhdessä toiminta-alueen kylien ja yhteisöjen kanssa toteutetaan ympäristösuunnittelua, jonka avulla suunnitellaan ympäristötoimien jatkuvuutta sekä käynnistetään ja toteutetaan konkreettisia ympäristötekoja hiiliviisaasti ja luonnon monimuotoisuutta parantaen. Teot toteutetaan joko hankkeen rahoituksella tai kyliä tuetaan idean valmistelussa toteutettavaan muotoon ja erillisen rahoituksen hakemisessa. Tavoitteena on nostaa hiiliviisaus, kestävä kehitys ja konkreettiset ympäristöteot kyläyhteisöjen ja maaseutualueiden vahvuudeksi ja vetovoimatekijäksi.

Lisäksi alueen asukkaille ja toimijoille järjestetään kestävän elämäntavan teematilaisuuksia ja opintomatkoja. Yhdistyksille on myös tarjolla ekosparrausta omien hankkeiden suunnittelussa, eli uusia hankkeita valmistelevia kyliä ja yhteisöjä avustetaan parantamaan omien hankkeiden ympäristösisältöjä. Keskeistä hankkeessa on myös tiivis yhteistyö kaikkien alueen Leader -ryhmien, Leader Viisari ry, JyväsRiihi ry, Maaseutukehitys ry ja Vesuri-ryhmä ry, kanssa.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 398 857 €, ja siihen on haettu maaseuturahaston 100 % tuki Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Onko sinun kylälläsi innostusta ympäristötekojen tekemiseen? Kiinnostaako maisemien raivaus, kukkapellon teko tai vesistökunnostus? Toimisiko teidän kylällä yhteisöpuutarha tai kaipaako kylätalo energiaremonttia? Ilmoittaudu mukaan niin pohditaan yhdessä!

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje