Piha ja puutarha

Tässä osiossa esittelemme erilaisia ilmastoviisaita tekoja ja toimintatapoja pihassa ja puutarhassa. Ratkaisut keskittyvät paikallisten materiaalien hyödyntämiseen ja edistävät hiilen varastoitumista maaperään.

Kohopenkin rakentaminen

Kohopenkki rakennetaan suoraan maan pinnalle ilman erillistä maan muokkaamista. Kohopenkissä käytetään kasvualustan aineksina paikallisia eloperäisiä materiaaleja kuten risuja ja oksia, puiden lehtiä, kompostia tai palanutta lantaa, biohiiltä jne. Penkin pohjalle kannattaa laittaa paksu kerros sanomalehteä tai limittäinen kerros pahvia estämään mahdollisten rikkaruohojen kasvua penkkiin. Alla yksinkertainen kuvasarja kohopenkin rakentamisen vaiheista.

Nurmikkopottu

Yksi fiksu tapa hyödyntää esim. syksyiset haravointijätteet resurssina on ottaa ne talteen ja käyttää niitä ns. nurmikkopotun kasvatukseen. Lehdet voi haravoida viljelypaikalle joko suoraan syksyllä, tai niiden voi antaa levätä maassa talven yli ja kerätä vasta keväällä. Lehtien sijaan tai lisäksi voi käyttää myös esim. olkea.

Nurmikkopotun viljely tapahtuu nimensä mukaisesti suoraan maan pinnalla, ilman kuokkimista.

Viljejyn vaiheet ovat yksinkertaiset:

  • Valitse sopiva perunapenkin paikka. Huomioi sopivan aurinkoinen sijainti ja kasteluveden saatavuus tarvittaessa.
  • Asettele keväällä normaaliin perunan istutusaikaan itäneet perunat sopivin välein valitulle alueella.
  • Peitä perunat n. 20-30 cm paksuisella kerroksella lehtikatetta. Lisää katetta riittävä määrä, jotta valo ei pääse maan pintaan vihertämään perunoita. Lisää katetta ja kastele kauden edetessä, jos tarpeen.
  • Ihastele perunoiden kasvua ja korjaa sato syksyn tullen.

Nurmikkopottuviljelmistä tulee tunnetusti kullankirkkaita, sileitä perunoita. Nostaminen on kevyttä, riittää että katteen siirtelee sivuun ja poimii perunat.

Oulujärvi Leaderin alueella toteutetussa 5E kylät – vähähiiliset hankkeessa perustettiin nurmikkopotun koeviljelyala Käkilahden kylätalon Lökölän pihaan alkukesästä 2017. Syksyllä perunasato korjattiin kylän hirvipeijaisten soppatarpeisiin. Menetelmä herätti alkuun innostuksen lisäksi kummastelua. Suhtautuminen kuitenkin kääntyi menestyksekkään kokeilun tuloksena, ja vuonna 2018 useammassa alueen kotipihassakin on viljelty nurmikkopottua.