Arkinuukailu (TM)

Maailman muuttumisen myötä erilaiset uudet ja vanhat nuukailun tavat ovat auttaneet monia selviytymään arjessa. Arkinuukailulla tarkoitamme jokapäiväisessä elämässämme tapahtuvaa säästäväisyyttä – toisille arkinuukailu on pakon sanelemaa, toisille se on elämäntapa ja harrastuskin. Arkinuukailu on myös osa kohtuutalousajattelua, jossa halutaan jatkuvan kasvun sijaan kiinnittää huomiota maapallomme resurssien riittävyyteen.

Maaseudun Sivistysliiton vuosi 2023 jää mieleen erityisesti arkinuukailuun liittyvästä toiminnasta. Halusimme tuoda arkinuukailun vaihtoehdon ja erilaiset toteutustavat ihmisten tietoisuuteen: toteutimme arkinuukailukyselyn, julkaisimme siitä raportin, järjestimme arkinuukailuviikon ja muita tapahtumia vuoden aikana.

Alkuvuodesta 2024 ilmestyi Arkinuukailu-lehti ja nyt vietämme jälleen Arkinuukailu-viikkoa eri teemojen äärellä.

Arkinuukailu-viikko 22.-28.4.2024

Järjestämme arkinuukailijoille ohjelmaa koko viikolle. Tapahtumat ovat maksuttomia. Lisäksi jaamme arkinuukailuvinkkejä Facebookissa ja Instagramissa @maaseudunsivistysliitto koko viikon ajan. Tule mukaan!

Ma 22.4.
Linnunpönttötyöpaja nuorille Limingassa, yhteistyössä Limingan 4H

Ti 23.4.
Makuja luonnosta – pettupikkuleipiä ja koivunmahlaa Nurmeksessa

Entisaikaan ravinnon jatketta haettiin lähiluonnosta monin eri tavoin. Koivunmahlasta saatiin pitkän talven jälkeen kaivattuja vitamiineja ja etenkin pula-aikoina leipään lisättiin pettujauhoa. Nurmeksen Hyvärilän nuorisokeskuksen kansainvälisen nuorisoryhmän kanssa tutustutaan petun hyödyntämiseen ja leivotaan yhdessä pettupikkuleipiä. Samalla nautitaan kevään ensimmäiset mahlat ja tutustutaan mahlan valutukseen.

Sähkötöntä säilöntää maakellarissa ja maakuopassa -webinaari klo 17-18.30

Tutustumme terveen ja toimivan maakellarin käyttöön ja rakentamisen periaatteisiin sekä niin sanottujen pottukuoppien käyttöön juuresten säilönnässä talven yli. Maakellarin voit rakentaa myös itse. Oma maakellari voi parhaimmillaan olla usean sadan vuoden investointi ja tuo oman, arvokkaan lisän omavaraistalouden osaksi. Puhujina perinnemestari Hannu Rinne sekä omavaraisuustaitoja vaaliva teollisuusneuvos Reijo VauhkonenIlmoittaudu mukaan webinaariin 21.4. mennessä tästä.

Ke 24.4.
Linnunpönttötyöpaja nuorille Tyrnävällä, yhteistyössä Tyrnävän 4H:n kanssa

Ilmastokahvit Teamsissa klo 13-14: Biohiilestä on moneksi!

Olemme mukana virtuaalisilla ilmastokahveilla pohtimassa biohiilen monia mahdollisuuksia. Tilaisuudessa kuulet, mitä biohiili on ja mistä ja miten sitä voidaan valmistaa niin kotona kuin teollisessakin mittakaavassa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 23.4. mennessä.

La 27.4.
Biohiiletystä Haapavedellä

Tervetuloa tutustumaan biohiiletykseen Haapaveden Elinvoima-messuille!

Pieniä monimuotoisuustekoja Joensuussa
Joensuun Kiihtelysvaarassa tehdään hyönteishotelleja ja perehdytään kukkapeltoihin. Pieniin monimuotoisuustekoihin pääsee tutustumaan Särkivaaran kylätalolla ennen Joensuun seudun Leaderin vuosikokousta

Arkinuukailuviikon tapahtumia järjestävät yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa Maaseudun Sivistysliiton ympäristöhankkeet:

  • Ympäristöviisaat maaseutuyhteisöt
  • Biohiilen aika
  • Vaara-Karjalan Kestävät kylät
  • Joensuun seudun Kestävät kylät
  • Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi -YMPPI

Arkinuukailusta ja kohtuutaloudesta syntyi tutkimus ja raportti

Keräsimme alkuvuodesta 2023 esimerkkejä ihmisten arkinuukailusta kyselyllä, johon saimme 153 vastausta ja yli 500 arkinuukailuvinkkiä.

Ajatuspaja Alkio kokosi arkinuukailuvinkit yksiin kansiin osana Kolmannen tien kohtuutalous -tutkimusta. Kohtuutaloustutkimuksessa otetaan kantaa myös kysymykseen, vaikuttaako liika säästäväisyys kansantalouteen. Arkinuukailuvinkit ja -opit koottiin lisäksi myös vinkkivihkoon ”Kun ihminen tietää millon hänellä on tarpeeks, hää on rikas” -vinkkejä arkinuukailuun.

Kysymyksiä arkinuukailusta esitettiin seitsemässä kategoriassa:

  • Liikkuminen
  • Lämmitys ja energia
  • Ruoka ja tekstiili
  • Muu kulutus ja vapaa-aika
  • Muut arkinuukailu vinkit ja ideat.

Kyselystä nousseita vinkkejä on koottu verkkosivuillemme.

Tutustu Arkinuukailu-materiaaleihin:

Arkinuukailu-lehti

Arkinuukailu-lehden on koostanut Maaseudun Sivis-
tysliiton ympäristötiimi yhdessä Ajatuspaja Alkion kanssa. Arkinuukailun maailmaan ovat perehtyneet useat ympäristöhankkeemme eri puolilla Suomea.

Lehdestä löydät kattavan tietopaketin kohtuutaloudesta ja arkinuukailusta eri muodoissa.

Arkinuukailijan kalenteri 2024

Arkinuukailijan kalenterin vuodelle 2024 on koostanut Maaseudun Sivistysliiton ympäristötiimi yhdessä Ajatuspaja Alkion kanssa.

Tutustu arkinuukailijaan, saat joka kuukaudelle ajankohtaisia vinkkejä arjen säästötekoihin. Ja muista: ”Arkinuukailu ei ole saituutta ja kitsautta vaan kekseliäisyyttä ja elämän laatua!”

Vinkkejä arkinuukailuun

Millaisina tekoina arkinuukailu näkyy nykypäivän arjessamme? Mitkä ovat ne käytännöt teot, joilla me suomalaiset nuukailemme?

Yhdet meistä marjastavat joka kesä, toiset keräävät polttopuita lähimetsästä ja lämmittävät leivinuunilla niin talonsa kuin ruokansa. Joillekin meistä on tärkeää kuluttaa olemassa olevat vaatteet ja ruokavarat loppuun, siinä missä joku lähtee kauppaan ainoastaan, mikäli samalla ajomatkalla on muita asioita hoidettavana.

Tutustu ja ota arkinuukailuvinkit osaksi elämääsi!

Kohtuutalouden vaihtoehto

Ajatuspaja Alkion raportti ”Kohtuutalouden vaihtoehto – talousajattelun uusi aika nousemassa globaalien kriisien keskeltä” on ensimmäinen, yleistajuinen julkaisu vuoden 2022 lopulla alkaneesta Kolmannen tien kohtuutalous -tutkimushankkeestamme.

Ensimmäisessä raportissa kartoitetaan kohtuutalousajattelun lähtökohtia ja esitettyjä osapolkuja, miten kohtuutalouteen päästäisiin. Jatkoraporteissa syvennetään valikoituja aihepiirejä.

Arkinuukailuviikko 2023 osoitti halumme ja kykymme kohtuullistaa elämäntapojamme

Huhtikuussa 2023 vietimme arkinuukailuviikkoa.

Viikon aikana tapasimme neljä kertaa Teams-aamukahveilla. Saimme lisää tietoa ja vinkkejä arkeen energiankulutuksesta, asumisesta ja kuluttamisesta, taloudellisesta autoilusta ja vaatteiden käytöstä. Aamukahvien asiantuntijoina olivat energianeuvoja Anssi Kokkonen Karelia-ammattikorkeakoulusta, oman elämän arkinuukailija Juha Koljonen, koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen Autoliitosta ja bloggari, kirjailija Jenni Sarras.

Lisäksi järjestimme erätaukokeskustelun, jossa mietittiin tilanteita, jolloin nuukailu ei ole kannattavaa.

Arkinuukailuviikko osoitti, että meillä on halua ja kykyä sitoutua kohtuullistamaan elämäntapaamme. Arjen pienistä teoista ja keksinnöistä koostuu iso virta, joka lisää ekologista, taloudellista ja myös sosiaalista kestävyyttämme sekä resilienssiä eli muutosjoustavuutta vaativassa ja muuttuvassa elinympäristössämme.

Arkinuukailu ei ole saituutta ja kitsautta vaan kekseliäisyyttä ja elämän laatua!

Raija Kallioinen, kulttuurituottaja, Maaseudun Sivistysliitto

Tapahtumia vuoden varrella

Järjestimme vuoden 2023 aikana runsaasti tapahtumia, joissa arkinuukailuvinkit olivat esillä, mm.

  • Tuunaajan romurallit ja romukollaasityöpajat
  • Idylli-hankkeen loppunäyttely Saarijärvellä
  • Kaislapunontakursseja
  • Askartelua tuohesta
  • Vieraslajitorjuntaa
  • Viher- ja pärekattojen rakentamista
  • Matonkudontaa poistotekstiileistä
  • Biohiiletystä
  • Opastusta permakulttuuriin
  • Kierrätystyöpajoja, vanhojen ikkunoiden ja tuolien kunnostamista
  • Pettuleivän tekemistä

Tutustu vinkkeihin ja ota arkinuukailu osaksi omaa elämääsi!

Kysy lisää arkinuukailusta ja kohtuutaloudesta