Kulttuuriympäristön hoito

Ihmiset ovat muovanneet ympäristöään jo tuhansia vuosia, niin maalla kuin vesillä.

Viihtyisä arkiympäristö miellyttää silmää ja mieltä. Yhteinen ympäristömme on meille tärkeä. Olemme koonneet toimia, joilla oman kylän maisemaa voi yhdessä kohentaa. Ja vielä ilmastoviisaasti.

Ilmastokeskustelu on usein kovin teoreettista. Tuon keskustelun tueksi esittelemme helposti toteutettavia ruohonjuuritason toimenpiteitä oman arkiympäristön hoitoon. Näitä ovat esimerkiksi biohiiletys, hajoavat aitaukset ja pienpuurakentaminen. Voimme kunnostaa esim. kiviaitaa. Raivausmateriaalista voi tehdä vaikka ympäristötaidetta, kasvatusalustoja, kohopenkkejä tai komposteja.

Yhteisöllisuus ja luovuus mukaan ympäristönhoitoon

Vuoden, 2021, aikana valittiin kaikkiaan kymmenen kulttuuriympäristön hoitokohdetta kuudesta eri maakunnasta. Kolmeen kohteeseen saimme kylätaitelijan ohjaamaan ympäristötaidetta. Näin saimme perinteisiin raivaustöihin ripauksen uutta luovuutta.

Kukin kylä seuloi oman kylänsä tarpeet ja toiveet. Seulonnan pohjalta käytiin toimeen. Voimme kaikki oppia jotain uutta, tai samalla vanhaa, kun kyse on perinteisistä rakennusmenetelmistä. Voimme keskustella tekemisiemme vaikutuksista ilmastokysymyksiin ja luontoarvoihin yleensä.

Viihtyisä arkiympäristö lisää hyvintointia ja elinvoimaa.
Viihtyisästä ympäristöstä voimme olla hyvillä mielin ylpeitä.

Lue oheisesta blogista kuinka kylämaisemia kohennettiin.

Raivausjätteestä voi rakentaa ympäristötaidetta.
Biohiiletys
Biohiiletys

Kulttuuriympäristö on sekä arkimaisemaa että virallisia suojelukohteita

Kulttuuriympäristö on muotoutunut ihmisen toiminnan tuloksena. Siihen kuuluvat rakennukset ja rakennetut alueet ympäristöineen. Ihmisen työn jäljet voivat myös näkyä maaperässä tai vedessä erilaisina rakennelmina tai muodostelmina.

Kyseessä voi olla liikenteeseen, maaseutuun, metsiin, puolustukseen, uskoon ja uskomuksiin tai vesistöihin liittyviä ympäristöjä.

Kohopenkin valmistusta.

Yhteinen ympäristö -hankkeessa kunnostustöihin

Vuoden 2021 aikana toteutimme kymmenen erilaista hoitotoimen- pidettä yhteiseen kylämaisemaan useammassa maakunnassa ympäri Suomea.

Toimenpiteistä parhaat palat taltioitiin hyötykäyttöön muillekin kylille koulutusmateriaaliksi.

Kunnostustoimissa keskityimme ympäristömaisemiin kylillä ja kyläalueilla.

Hankkeen toiminta-aika oli vuosi 2021, hanke on päättynyt.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Yksitoista kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje