Käytännön ympäristötekoja
Piha ja puutarha
Kuinka viljellä ruokaa lähellä ja ilmastoviisaasti niin, että maaperän sitoutuisi enemmän hiiltä kun sieltä poistuu? Tutustu hiiliviisaisiin piha- ja puutarharatkaisuihin täällä.
Biohiili
Pihapiirin risut ja muu kuiva biomassa ovat erinomaista materiaalia biohiilen valmistukseen.
Energia
Kuinka vähentää tarvitsemamme energian tuotannosta syntyvien päästöjen määrää? Kuinka vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista?
Energiaan liittyviä kysymyksiä voi innostaa ratkomaan järjestämällä esimerkiksi aurinkoenergia-aiheisia infoja, tutustumiskäyntejä, aurinkolämpökeräinten rakentamiskursseja sekä aurinkosähkökursseja
Jätteet ja kierrätys
Jätteiden kierrätys lähtee liikkeelle lajittelusta. Lajittelu taas on helppo ekoteko, jonka jokainen voi tehdä omassa arjessaan. Lasia, metallia ja paperia on Suomessa kierrätetty jo pitkään ja voimme sanoa olevamme niissä esimerkkimaa. Muovin kierrättäminen taas on melko uusi juttu, mutta sekin lisääntyy nopealla tahdilla. Lajittelusta ja jätehuollon kehittämisestä voi tehdä myös kylän yhteisen jutun ja sitä kautta aktivoida ihmisiä kierrätysosaajiksi.
Pienrakentaminen
Pien- ja perinnerakentaminen käsittävät mm. pistoaidat, kiviaidat, päreen käytön. Ne sopivat niin yhteiseksi talkooharrasteeksi kuin tarjoavat elinkeinomahdollisuuden.
Luonnonraaka-aineet
Ympäristö tarjoaa monenlaista materiaalia ja raaka-ainetta, jotka joko suoraan tai työstämällä soveltuvat niin askarteluun, elintarvikkeeksi kuin rakennusmateriaaliksi. Seuaravassa vinkiksi tuohen, petun ja päreen mahdollisuuksia
Vieraskasvitorjunta
Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Yleisimpiä haitallisia vieraskasveja Suomessa lienevät jättiputki, komealupiini, jättipalsami ja kurtturuusu. Vieraskasveja voidaan torjua mm. kitkemällä tai niittämällä. Erityisen tärkeää on huolehtia vieraskasvien niittämisestä tai kitkemisestä syntyneestä jätteestä.
Niityt
Niityt ovat monimuotoisia
perinnemaisemia ja tärkeä osa luonnon kiertokulkua. Niittytyyppejä on useita. Niityt ovat syntyneet luonnostaan tai ihmisen toiminnan myötä.
Maisemapellot
Kukkapellot eli maisemapellot edistävät maiseman monimuotoisuutta ja tarjoavat suojaa ja ravintoa pölyttäjille, sekä iloa ihmisille. Maisemapeltoon voi kylvää mm. auringonkukkaa, hunajakukkaa, kehäkukkaa, ruiskaunokkia, kruunusuvikakkaraa, kesämalvikkia, pellavaa, maloppia, iltahelokkia ja monia muita.
Niitty- ja pärekatto
Nykypäivän tyypillisille kattomateriaaleille löytyy hyviä vaihtoehtoja perinnerakentamisen puolelta. Perinteisillä puu- tai muusta luonnonmateriaaleista tehdyillä pinnoilla saa eloisaa ilmettä rakennuksiin, ja lisäksi ylläpitää perinnetekemistä ja -taitoja. Esimerkiksi niitty- tai pärekatto sopii niin omaan pihaan kuin yhteisötalojen tai -rakennusten katteeksi.
Kylätaide
Yhteisöllisen taideteoksen tekeminen kokoaa kylän luovaan prosessiin. Teos voi syntyä kierrätysjätteestä tai luonnonmateriaaleista. Kylätaide kertoo kylän historiaa, kuvaa nykypäivän elämää, muistuttaa hauskasta kylän yhteisestä tapahtumasta tai saa muuten vaan aiheensa kyläläisten yhteisistä ideoista.
Ota yhteyttä
Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje
Yksitoista kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.
Tilaa uutiskirje