Käytännön energiaratkaisuja

Aurinkokeräin veden lämmitykseen

Auringosta saatavan energian hyödyntäminen kodin lämmityksessä on hiiliviisas askel kohti energiaomavaraisuutta. Kesäaikaan sähkö- tai puulämmitteisen vesivaraajan lämmittäminen aurinkolämmön avulla säästää myös vaivaa ja rahaa. Aurinkolämpökeräimiä voi ostaa, mutta keräimiä voi rakentaa myös itse suhteellisen edullisesti, kuten hankkeidemme järjestämissä työpajoissa opittiin.

Suomessa aurinkolämpöä voi hyödyntää huhti- lokakuun välisenä aikana. Tarvittavien keräinten määrä riippuu lämminvesivaraajan koosta ja talouden lämpimän veden kulutuksesta. Hyvä peukalosääntö on laskea 1 keräin asukasta kohti.

Aurinkolämpöjärjestelmän kokonaisuuteen kuuluvat aurinkolämpökeräimet, lämminvesivaraaja, pumppuyksikkö sekä mahdollisesti lämmönvaihdin. Putkityöt ja liitännät tulee teettää ammattilaisella putkimiehellä. Työpajoissa rakennettiin 1x2m kokoisia keräimiä.

Aurinkolämpökeräimen anatomia

Absorbaattorilevy on mustaksi maalattu alumiinilevy, johon on painettu urat, joihin ujutetaan kupariputket joissa keräinpiirin neste kiertää. Kupariputkien kiinnittäminen ja kulmien juottaminen lienevät keräimen rakentamisen taitoa vaativin vaihe.

Aurinkokeräimen runko valmistetaan u-profiilin alumiinista. Runko kootaan popniiteillä. Rungon sisään keräimen pohjalle ujutetaan spu-eristelevy estämään lämmön hävikkiä, ja absorbaattorilevy ujutetaan myös rungon sisään eristelevyn päälle. Rungon alaosaan porataan reiät sisääntulo – ja ulosmenoputkille.

Keräimen päälle kiinnitetään alumiinilistalla lasi. Aurinkokeräimissä käytetään 4mm paksua erityisen vähän rautaa sisältävää lasia, joka päästää auringon säteet tehokkaasti läpi.


Aurinko-ilmalämpökeräin

Myös esim. talvet kylmillään olevan kesämökin, varaston tai autotallin sisäilmaa voi lämmittää ja raikastaa aurinkolämmön avulla. Aurinko-ilmalämpökeräin lämmittää nimensä mukaisesti ilmaa auringon säteilyn avulla. Omalla aurinkopaneelilla pyörivä tuuletin vauhdittaa ilman vaihtumista ilman sähköliittymän tarvetta. Kevätauringon paisteessa laitteella voi vähentää esim. kosteuden tuntua kesämökin sisäilmasta.

Havainnekuva kuvitus Tristan Ormfelt

Tutustu myös muihin uusiutuvan energian tee-se-itse ratkaisuihin