Kiviaita kestää aikaa

Ympäristö, Uutinen

Luonnonkivistä tehty kiviaita rakentuu pelkistä kivistä, laastia tai muuta vastaavaa ei käytetä. Tällainen kylmämuurauksella tehty aita vaatii latojalta taitoa, jotta aita kestää vaihtuvia vuodenaikoja ja aikaa.

Hurulan Kiviaitakorjaamon Allu Karttunen myös opastaa kivitöihin.

Liperissä toimivan yrityksen Hurulan Kiviaitakorjaamon yrittäjä Allu Karttunen tietää mitä aidan teko vaatii. Hän korjaa ja rakentaa kiviaitoja ja -rakennelmia. Kivityön salaisuudet Karttunen on itseoppinut, oman pihan kivistä tarttui innostus kivirakentamisesta. – Piha oli täynnä kiveä, ja mietin, että mitähän niiden kanssa, siitä se lähti.

Kiviaidan teon periaate on yksinkertainen – kiveä kiven päälle – ja ajan kanssa. Käytännössä on kuitenkin katsottava mitä mihinkin asettelee. Tukeva tasainen pohja, reunakivet aidan seinämiksi ja väli täytetään luonnon oman palapelin paloja asetellen. Jokaisen kiven on soljuttava edellisen jatkoksi, samalla edellisiä sitoen ja toisia tukien. Siksi opastus aiheeseen on paikallaan. Kivialanyrittäjä Allu Karttunen on valmis valmentajaksi. Yhteinen ympäristö – elinvoimaa ympäristöstä -hanke pääsi tutustumaan kiviaidan syntyyn, kun pätkä kiviaitaa korjattiin Joensuun Noljakan niityn laidasta.

– Muistakaahan sitten oikeat työasennot, selällä ei pidä nostaa, ollaan suora selkäisiä, jaloilla nosto, Karttunen kajauttaa heti alkuun. Se onkin ainoa kestävä ratkaisu tässä työssä. Painavia kiviä ei siirrellä voimalla vaan taidolla.

Vanhan kiviaidan voi korjata sortumakohdalta.

Kun kokemusta karttuu

– Kokemusta kun tulee, niin silmä harjaantuu sitten jo tunnistamaan eri kiviä. Tuossa olisi esimerkiksi hyvä reunakivi, nuo tukikiviä, kiilakivet, tuo sopisi kansikiveksi, Karttunen luettele kivikasan äärellä. Niitä voi jättää odottamaan sopivaa kohtaa. Jokaiselle kivelle löytyy paikkansa, Karttunen tietää jo omalla yli 10 vuoden kokemuksella.

– Reunakivethän ne on valittava huolella, ja mietittävä kumpi puoli aitaa on se paraatipuoli. Reunakiven on oltava tukeva ja katsotaan se siistimpi pinta ulospäin. Toisaalta tiiliseinää ei olla tekemässä, joten ei tarvitse olla täysin tasainen. Joskus etsin ihan tarkoituksella rosopintaista kiveä, että saa elävyyttä, Karttunen kuvailee.

Myös keskikivet ovat tärkeitä, sillä niistä aita ottaa tukensa. Jos keskikivillä ei saada sidottua ja tuettu reunakiviä, ei aita pysy kasassa. – Joskus joutuukin uhraamaan hyvännäköisen kiven keskelle, jos sille sieltä ilmestyy ottava paikka.

Konevoiman apu on kiistaton, mutta hyvään alkuun pääsee rautakangen, sorkkaraudan ja lekan kanssa. – Kestävät työhanskat pitää olla. Ja sorkkarauta on oikein hyvä kiven siirtoon, sillä saa mukavasti vipattua ja pyöritettyä kiveä oikeaan asentoon, Karttunen vinkkaa ja vippaa.

Konevoima on hyvä apu.

Urakointia kivillä

Ennen aitojen tekeminen on ollut osin pakonkin sanelemaa. Peltoja on raivattu ja kivirikkaista pelloista materiaalia on riittänyt. Samalla aidat ovat olleet laiduneläinten aitoina tai raja-aitoina.

Nykyisin kiviaitoja korjauttaa pääasiassa seurakunnat, sillä monen hautausmaan tai kirkon ympärillä kiertää satoja vuosia vanhat kiviaidat. Aitoja ja muita kivirakennelmia, etenkin vanhojen navettojen kivijalkoja tai portaita kunnostuttaa myös yksityiset.

– Kyllähän tämä yritysalana on haastava. Aina ei heti käsitetä kuinka paljon työtä ja aikaa aidan teko vie. Yrittäjänä on sitten kuitenkin saatava päiväpalkka kasaan. Kivityön hinnoittelu on haastavaa, 400 euroa metriltä on hyvä arvio alkuun. Mutta ainahan se riippuu tapauksesta, millainen kohde, mitä kaikkea huomioitavaa. Sekin vielä, että kiviurakoiden teko ajoittuu sulaan kauteen, joten ympärivuotista työtähän siitä ei saa, Allu Karttunen muistuttaa yrittäjyyden haasteista.

Kiviurakointi soveltuu kuitenkin hyvin osaksi muuta yrittäjyyttä, etenkin jos yrittäjällä on koneistoa ja kalustoa. Urakoista voi saada uutta palvelutarjontaa muiden toimien lisänä. -Tietenkin kiinnostus tähän kivien pyörittelyyn täytyy olla. Ja minulla ei muuten ole tietoa muista aidantekijöistä maakunnassa, Karttunen vinkkaa.

Vaikka kiven valmistus on jo lopetettu, on materiaalia yleensä ripoteltuna runsaasti pihoilla ja pelloilla, joten raaka-aine on monesti äärellään. Ajan kanssa kasattu kiviaita kestää katsetta ja aikaa.