Kevät kunnostaen tulevi

Ympäristö, Blogi
Kevät tulee – oletko valmis?

Kevät on ideoinnin ja suunnittelun aikaa. Sormet syyhyävät päästä rakentamaan, istuttamaan tai kunnostamaan. Oppia ja vinkkejä löydät työpajoista, joissa uutta ilmettä saavat niin rakennukset, huonekalut, piha-alueet kuin kaappien sisältökin. Ja kiertotaloushengessä, Maaseudun Sivistysliiton ympäristötiimin matkassa, työpajat kiertävät Keski-Suomessa.

Tuolit entistä ehommaksi

Onko tiedän kylätalollanne tuoleja, jotka kaipaisivat kunnostusta tulevaa käyttöä varten? Jos vastaat myöntävästi, sinun kannattaa tulla Keuruulle tuolityöpajaan, jossa kunnostamme käytettyjä kylätalon tarpeisiin. Työpajan aloituspäivä on lauantaina 1.4.2023 klo 10-14 Keuruulla maaseutuseurantalo Harjulinnassa.
Tällöin emme vielä varsinaisesti kunnosta tuoleja, vaan päivän aikana selvitämme mitä vastaavaa työrupeamaa suunnitellessa pitää ottaa huomioon. Suunnitteluvaiheessa katsomme verhoilukankaan vaatimukset, pehmusteet, muut tarvikkeet, niiden menekit ja kustannukset. Myös puuosien vaatima työ huomioidaan. Ohjaajamme, verhoilija Jyrki Kekälinen kunnostaa tuolin malliksi ja samalla käymme läpi kaikki työvaiheet. Näissä puurunkoisissa tuoliessa selkänojan ja istuinosan pehmusteet sekä kangas uusitaan.
Myöhemmin keväällä päästään varsinaiseen kunnostukseen. Tämäkin työpaja on maksuton ja kaikille avoin. Tulla voi mukaan kauempaakin kuin Keuruun kyliltä. Ilmoittautu voi tästä linkistä>>

Ikkunatkin saavat uuden ilmeen

Vanhojen kylätalojen ikkunoita ei aina kannata vaihtaa uusiin, jos ne ovat kunnostettavissa. Jos haluat oppia vanhojen ikkunoiden kunnostuksen salat, tule Viitasaarelle Löytänän kylätalolle lauantaina 6. toukokuuta. Oppaanamme on konservaattori Hedda Ohls ja työpajan isäntänä toimiva Juha Varis. Hedda Ohlsilta voi samalla kysellä muustakin perinnerakentamisesta. Päivän aikana kunnostetaan kylätalon ikkunoita, eli kädentaitoja pääsee täällä hyvin harjoittamaan. Työpajaan otetaan kahdeksan osallistujaa. Iltapäivällä muutkin voivat tulla katsomaan kuinka komeaa jälkeä olemme saaneet aikaan.

Kurkistetaan välillä pihaan ja puutarhaan

Kohta taimimyymälät avautuvat ja sieltä löytyy toinen toistaa hienompaa kukkaa ja pensasta. Sitten taimikassien kanssa ihmettelet pihassasi, että mihinkähän nämäkin taimet saa mahtumaan. Kuulostaako sinustakin tutulta? Alkuvuoden aikana olemme tutustuneet webinaarisarjassamme permakulttuuriin pohjaavaan puutarhanhoitoon. Vielä on vuorossa puutarhasuunnittelutyöpaja, jossa saat vinkkejä ja ohjeita niin oman pihan kuin kylätalonkin ympäristön suunnitteluun. Ilmoittautuneet saavat ennakkotehtävät, joiden pohjalta suunnitelmaa aletaan yhdessä rakentaa. Näin saamme suunniteltua omaan pihaan sopiville kasveille oikeat kasvupaikat. Työpaja järjestetään Green Care -keskus Könkkölässä Jyväskylässä ja siihen voi osallistua myös etäyhteydellä. Ohjaajana toimii permakulttuurikouluttaja ja yhteisöpedagogi Suvi Tiihonen.
Tästä linkistä löydät lisätietoa tapahtumaan.

Löytyykö kaapeista ylimääräistä tilpehööriä?

Ylimääräinen tavara kannattaa viedä kierrätykseen tai antaa toiselle sitä tarvitsevalle. Voit myös tuunata turhakkeista jotain aivan uutta ja osallistua samalla Tuunaajan romuralliin valmistamalla romukollaasin ylimääräiseksi jääneestä tavarasta. Näistä romukollaaseista saat lisää vinkkejä toukokuun lopun työpajassa, jonka järjestämme Konnevedellä Särkisalon vanhalla koululla. Lisätietoa työpajasta löytyy linkistä Rumukollaasityöpaja ohjaajaksi haluaville.

Vanhoja valokuvia

Kevätsiivousta tehdessä vanhat valokuvat kannattaa ottaa talteen. Järjestimme Saarijärvellä usean kylän yhteisen infoillan vanhojen kuvien ja tarinoiden tallentamisesta sekä niiden viemisestä verkkosivuille. Jatkamme tästä kuvien skannauksella ja tallennusmenetelmillä. Muutamalla kylällä voidaan järjestää työpaja kuvien digitoinnista kevään tai ensi syksyn aikana. Ilmoita, jos olet kiinnostunut kuvien tallentamisesta tai saamaan kotikylät verkkoon.

Entäs se rantakunto?

No rantakuntoon pääsemiseksi meillä ei ole työpajaa. Voisi kuitenkin ajatella, että jos tehokkaasti remontoi taloa ja huonekaluja, hoitaa pihaa ja siivoaa kaappeja, vyötärö saattaa hieman kaventua.

Kevättä odotellessa työpajoista lisää kertovat
Heli Kallio-Kauppinen puh. 041 313 9157, heli.kallio-kauppinen@msl.fi
Tanja Rämä puh. 040 542 0652, tanja.rama@keskisuomenkylat.fi