Ostanko vai enkö osta

Yleinen, Ympäristö, Blogi

Kirjoittaja : Heli Kallio-Kauppinen, Idylli-hanke

Eletään viikkoa, jossa Black Fridayt ja pimeät hinnat tulvivat joka tuutista algoritmien täydeltä. Luontoliiton Älä osta mitään -päivä jää tässä taistelussa auttamattomasti toiseksi. Kyllähän meidän kuitenkin jotain hankintoja täytyy tehdä. Mutta mistä kannattaa ostaa ja mitä vaihtoehtoja meillä voisi olla ostamisen lisäksi? Pohdimme Maaseudun Sivistysliiton Ympäristötiimissä järkevää ja kestävää ostamista ja sen vaihtoehtoja kiertotalouden näkökulmasta.

”Pimeät alennukset” johtavat kuluttajia harhaan

Alun perin kanadalainen, Luonto-Liiton liki 30 vuotta järjestämä Älä osta mitään -päivä haluaa ravistella kulutustottumuksiamme. Joskus kirpputoreja kierrellessä tulee ihmeteltyä hyllyillä olevaa valtavaa tavaramäärää. Paljonko ylimääräistä tavaraa löytyy vielä muualta, näkymättömistä? Kyllähän tähän ostamiseen pitäisi saada joku tolkku! Black Friday on laajentunut jo koko viikon kestäväksi hintahulinaksi. Houkuttelevien hintojen sijaan pimeitä saattavat kuitenkin olla alennukset. Hintaopas.fi:n mukaan viime vuonna kampanjan aikana keskimääräinen alennus oli noin viisi prosenttia. Liki neljännes myytävien tuotteiden hinnoista nousee. Ikävintä on, että noin 12 prosentilla tuotteista löytyi keinotekoisia alennuksia – hinnat nostetaan ennen alennushetkeä isompaa alennusprosenttia varten. Vuoden 2023 alusta on tulossa voimaan lakimuutos, joka velvoittaa kaupat kertomaan alennuksen mukana tuotteen alimman myyntihinnan viimeisten 30 päivän ajalta.  

Miten selvitä tästä alennusviidakosta? Googlen maailma tarjoaa hintoja, alennuksia, tuotteita ja myyviä liikkeitä liki tuskastumiseen asti. Erilaisia hintavertailuun tarkoitettuja sivustoja voi käyttää, pienellä varauksella tietysti. Parhaat tarjoukset pystyt poimimaan itsellesi seuraamalla pidempään haluamasi tuotteen hintakehitystä. Ja kysy kaverilta. Hän ehkä kehuu omaa ostostaan, mutta ei saa sponsorirahoja.

Älä osta mitään -päivä vastavoimana

Alun perin kanadalainen, Luonto-Liiton liki 30 vuotta järjestämä Älä osta mitään -päivä haluaa ravistella kulutustottumuksiamme. Joskus kirpputoreja kierrellessä tulee ihmeteltyä hyllyillä olevaa valtavaa tavaramäärää. Paljonko ylimääräistä tavaraa löytyy vielä muualta, näkymättömistä? Kyllähän tähän ostamiseen pitäisi saada joku tolkku! 

– Älä osta mitään, mitä et tarvitse. Älä osta mitään vain siksi, että mainoksessa sanotaan tuotteen olevan nyt halpa. Älä osta mitään vain ostamisen vuoksi, ohjeistaa viestintäpäällikkö Merja Forsman Luonto-Liiton verkkosivulla. Siinäpä se, lyhyesti ja ytimekkäästi.

Myynnissä oleva tavaramäärä kasvaa koko ajan. Ja kun me ostamme, annamme viestin kauppiaalle tuottaa enemmän myytävää. Tekstiilejä ostetaan aika paljon näin alennusviikolla. Tekstiilijäte on meillä jo nyt ongelma.  Lisäksi tuotteiden todellisen alkuperän, valmistuksen eettisyyden ja ympäristöystävällisyyden selvittäminen on joskus todellista salapoliisityötä.

Arkijärki-bloggari Jenni Sarras kertoi järjestämässämme Ympäristöpäivässä Saarijärvellä pikamuodin ympäristövaikutuksista ja siitä valtavasta tavaramäärästä, jota meille myyntiin koko ajan tuotetaan. Siinä missä vaateliike Zara tuottaa 2000 uutta tuotetta kuukaudessa, kiinalainen Shein-vaateketju tuottaa maailmalle 700–1000 erilaista artikkelia päivässä. Kauanko näitä tuotteita käytetään ja mitä niille vaatteille tapahtuu sen jälkeen?

Tavarat vain lainassa?

Entä jos tuotteisiin olisi mahdollista ostaa vain käyttöoikeus? Kiertotaloudessa haluamme säilyttää raaka-aineen kierrossa mahdollisimman pitkään. Pullojen ja tölkkien kohdalla se jo toimii. Entä jos asennoitumisemme olisi se, että en osta puseroa omakseni? Maksan vain siitä, että voin käyttää puseroa haluamani ajan ja palautan sen, kun vaate on tullut itselleni tarpeettomaksi. Jos tuotteet olisivat meille lainaa vain…

Ideoi vanhasta uutta – kierrätä ja kunnosta

Voimme myös uudistaa ja kunnostaa uuden ostamisen sijaan. Keski-Suomessa toimii Idylli-kiertotaloushanke yhdessä Keski-Suomen kylien kanssa. Kolmella kylällä uudistetaan nyt vanhaa. Toivakassa Ruuhimäellä kylällä kerättiin vanhoja lakanoita, pöytäliinoja sekä muita tekstiilejä ja niistä tehtiin matonkuteita. Nyt niistä kudotaan kylätalolle uudet matot. Tulevan kevään aikana Keuruulla Harjulinnan maaseutuseurantalolla käytetyt tuolit saavat uuden uljaan elämän ja Viitasaarella Löytänän kylätalolla kunnostetaan vanhoja ikkunoita. Järjestämme myös yhdessä vuoden 2022 ITE-taiteilija Romurinsessan kanssa Romukollaasityöpajan, jossa turhakkeista voi rakentaa jotain uutta.

Huoltamalla pidennämme tuotteiden elinikää ja lisäämme mahdollista jälleenmyyntiarvoa. Tyhjennetään kaappeja ja nautitaan tuunauksen ja kierrätyksen onnistumisista ja oivalluksista.

Ostetaan harkitusti ja tarpeeseen. Tehdään vanhasta uutta.

Lisätietoja: