Ympäristöjen kunnostaminen tuo työtä maaseudulle

Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Blogi

Ympäristötyöt ja ympäristöjen kunnostaminen on kasvava ala. Suomessa on merkittävästi erilaisia rahoituksia ympäristötöihin, myös yksityiset tahot ja tavalliset ihmiset teetättävät erilaisia ympäristötöitä ja ympäristörakentamista. Ympäristöyrittäminen ja yhdistykset ympäristötöiden työnantajina on kasvussa. Ensi vuonna 2022 uutena rahoitusmuotona myös yhdistyksille on tulossa Ympäristöministeriön järjestö-Helmi rahoitus. Ympäristötöitä tehdään myös hyvin paljon talkoo- ja vapaaehtoisvoimin. Ympäristötyöt ja ympäristörakentaminen ovat helppo tapa koota ihmisiä yhteen ja ne ovatkin ehkä merkittävin osallisuutta lisäävä toimi kylätoiminnassa.

Päättyvänä vuonna 2021 Maaseudun Sivistysliitto alueellisine yhdistyksinä työllisti Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa eri ympäristötöihin 44 eri henkilöä. Henkilötyövuosia ei tietenkään kertynyt tuota määrää. Suurin osa tarjoamistamme töistä oli nuorille suunnattuja kesätöitä, alle kaksikymmentävuotiaita näistä henkilöistä oli 35 henkilöä.

Kesän 2021 aikana tarjosimme töitä erityisesti vieraskasvitorjunnassa Liperissä, Polvijärvellä, Iisalmessa ja Tuusniemellä. Ympäristöministeriön ja edellä olevien kuntien rahoittamaa hanketta jatketaan vielä 2022. Nuorten vieraskasvitorjujien lisäksi järjestimme näiden kuntien alueilla useita jättipalsamin torjuntatalkoita, joihin osallistui yli 50 eri henkilöä. Vieraskasvitorjuntaan aktivoimme myös yrityksiä ja yhteisöjä kahden koulutuksen.

Toinen merkittävä työllistävä toimenpide kesällä 2022 olivat erilaisten aitojen rakentaminen. Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys työllisti kolme henkilöä puoleksi vuodeksi pelkästään aitojen rakentamiseen. Maaseudun Sivistysliiton Joensuun kulttuuriyhdistys palkkasi kesäksi 2021 neljä henkilöä eläintenhoitoon ja maisemien kunnostamiseen.

Kaiken kaikkiaan Maaseudun Sivistysliitto ja sen alueelliset yhdistykset työllistivät vuoden 2021 Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa 58 eri henkilöä ja kolme henkilöä teki lisäksi ostopalveluna Maaseudun Sivistysliiton hanketyötä. Maaseudun Sivistysliiton tapahtumiin Savo-Karjalassa osallistui yli 15 000 henkilöä

Maaseudun Sivistysliiton Ympäristö- ja ilmastotiimin vuosi 2021 oli sopivasti miksaus työllistämistä, kehittämistä, koulutuksia ja hanketoiminta.

Alla olevista uutislinkeistä pääsee katsomaan ympäristö- ja ilmastotiimin eri toimintoihin:

https://msl.fi/news/kesatoita-nuorille-vieraskasvitorjunnassa-iisalmessa-tuusniemella-liperissa-ja-polvijarvella/

https://msl.fi/news/pare-ja-perinteet-kiinnostavat-nyky-yrittajaa/

https://msl.fi/news/jattiputki-on-yrittajan-unelmakasvi/

https://msl.fi/news/yrittajyytta-ymparistosta-bisnesta-pistoaidasta-pareista-ja-vieraskasveista/

https://msl.fi/news/ajankohtaista-oulujarvi-leaderin-alueen-ymparistohankkeissa/

https://msl.fi/news/pohjois-karjalaan-perustettiin-tusina-kukkapeltoja-porriaisten-iloksi-seka-maakunnan-juhlavuoden-kunniaksi/

https://msl.fi/news/yli-1000-metria-pistoaitaa-ja-16000-metria-riukua-lampaat-syovat-pusikot-herajarven-retkeilykeskuksessa/

https://msl.fi/news/puutaiteilija-marco-martalar-kerasi-metsasta-puunkappaleet-ja-loi-suomen-leijonan-tohmajarvelle/

https://msl.fi/news/sukellus-hiisin-myyttiseen-metsaan-luonnon-pyhat-paikat-esille-nykyihmisellekin/

https://msl.fi/news/naita-muistoja-ei-voi-ottaa-meilta-pois-hylatty-kylakoulu-saa-turvaa-taiteesta-limingassa/

https://msl.fi/news/paltamon-metsatapahtuma-kaikilla-on-oikeus-puhua-metsasta/

https://msl.fi/news/kiihtelyksen-syystulet-mita-sina-itse-teet-ympariston-hyvaksi/

https://msl.fi/news/maisema-on-vahva-imagovaltti-parppeinvaara-kuoriutui-pusikoista-avaraksi-nakoalaksi/