Ajankohtaista Oulujärvi Leaderin alueen ympäristöhankkeissa

Ympäristö
hdr

Maaseudun Sivistysliitolla on Pohjois-Suomessa Oulujärvi Leaderin alueella monenlaista ympäristöteeman toimintaa. Tässä ajankohtaiskatsaus syksyn toimenpidetarjontaamme.

Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi

Elokuun alussa käynnistynyt Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi (YMPPI)-hanke tutustuttaa alueen asukkaita ja toimijoita perinnetiedon tarjoamiin mahdollisuuksiin arjen ympäristötekojen toteutuksessa. Järjestämme tulevan kahden vuoden ajan erilaisia kursseja ja työpajoja, joissa tutustutaan esim. vuodenkiertoon ja siihen liittyviin juhliin ja perinteisiin, luonnonmateriaaleihin ja niiden käyttöön, maisemanhoitoon esim. kukkaniittyjen perustamisen ja vieraskasvilajitoiminnan muodossa jne. Lue lisää tarjolla olevista toimenpiteistä hankkeen verkkosivulta.


Ilmastoteoilla elinvoimaa

Kannustamme myös yrityksiä omiin arkisiin ilmastotekoihin sekä etsimme yhdessä mahdollisuuksia uusiin ilmastoviisaisiin tuotteisiin tai palveluihin. Yritysten kanssa käydyissä keskusteluissa katsotaan onko esimerkiksi jätteen lajittelussa parantamisen varaa eli meneekö kalliiseen sekajätteeseeni kenties pahvia tai muovia, jotka voisi lajitella ja kierrättää samalla säästäen kustannuksia, tai onko energiankulutukseen liittyviä kohteita, joihin voisi tehdä parannuksia, esim. vaihtamalla valaisimet ledeihin loisteputkien sijaan. Mikäli sinä olet yrittäjä joka pohdiskelee kuinka nostaa ympäristöasioita esille tai kohentaa oman toiminnan jotain osa-aluetta, ota yhteyttä niin suunnitellaan yhdessä teille oma arjen ympäristöteko!Off Grid DIY – renewable energy for rural development

Tämä kansainvälinen uusiutuvan energian tee-se-itse-hanke sai jatkoaikaa vielä vuoden 2021 loppuun. Meillä on siis nyt loppuvuosi aikaa jalkauttaa hankkeen aikana toteutettuja uusiutuvan energian tee-se-itse-ratkaisuja hankealueelle. Mikäli aiheen teemat kiinnostavat sinua, ja haluaisit oppia esim omalla kylälläsi aurinkoilmalämpökeräimen rakentamisen salat, tai jonkin muun energiaratkaisun toteuttamisen, ota yhteyttä!

Ota yhteyttä