Hanhipeltoja Pohjois-Karjalaan

Valkoposkihanhia. Kuva: pixabay.com

Ilmasta käsin – Pohjois-Karjalan hanhipeltohanke

Maaseudun Sivistysliitto etsii yhdessä kumppaneiden kanssa ratkaisuja hanhivahinkojen ennaltaehkäisyyn Pohjois-Karjalan alueella. Vuosien 2024-2025 aikana toimintaa kehitetään koordinoimalla hanhipeltoja.

Valkoposkihanhen aiheuttamat viljelyvahingot ovat olleet Itä-Suomen alueella kasvussa sen kannannousun ja muuttoreitin muutosten myötä. Pohjois- ja Keski-Karjalan karjatalousvaltainen tuotanto kärsii merkittäviä menetyksiä nurmirehun tuotannossa, ja hanhet aiheuttavat kevään ja syksyn muuttoaikoina tuotantotappioita myös mm. siemenviljatiloilla. Osaratkaisuna hanhivahinkojen ennaltaehkäisyssä on hanhille sallittujen hanhipeltojen lisääminen, jolloin niiden laidunnuspaine ei kohdistuisi niin merkittävästi tärkeille tuotantoaloille.

Tavoitteena on kartoittaa lintupelloista kiinnostuneet viljelijät uusilla Joensuun seudun ja Keski-Karjalan vahinkoalueilla ja lisätä viljelijöiden tietoa lintupelto – ympäristötuesta niin, että se olisi jatkossa osa vahinkoalueiden uusia ennaltaehkäiseviä viljelykäytäntöjä. Suunnittelun tavoitteena on saada riittävän suuri lintupeltoala alueiden hanhivahinkojen pienentämiseksi ja toisaalta suojellun valkoposkihanhen muuttoaikaisen ravinnonsaannin turvaamiseksi. Lisäksi tavoitteena on edistää hanhipaimentoimintaa tärkeillä tuotantoaloilla ja lisätä toimijoiden, kuten viljelijät ja paimennusta toteuttavat metsästysseurat, välistä yhteistyötä.

Toimintaa toteuttaa yhteistyössä Maaseudun Sivistysliitto, Pohjois-Karjalan Maaseutupalvelut, MTK Pohjois-Karjala ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus. Lisäksi toimitaan yhteistyössä vahinkoalueiden viljelijöiden ja hanhivahinkoja ennaltaehkäisevässä työssä mukana olevien yhdistysten ja toimijoiden kanssa.

Hanke toteutetaan vuosien 2024 – 2025 aikana, ja se on saanut rahoituksen Euroopan maaseuturahastosta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 81 000 €, siihen saadaan tukea Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kautta 80 % ja Pohjois-Karjalan maaseutupalveluiden kautta 20 %.

Lisätietoja toiminnasta ja hankkeesta

Hanna Araja-Matilainen

Kyläkehittäjä

+358 40 665 4811 hanna.araja-matilainen@msl.fi

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Yksitoista kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje