Ohjelma

Ohjelma

Tämän vuotinen herkkutattien keruun maailman mestaruuskisa järjestetään Joensuun Heinävaarassa elokuun 25. päivänä, joka on myös maakuntapäivä. Kisakeskuksena toimii Heinävaaran koulu.

Samalla pidetään Heinävaaran koulun avajaiset kello 10 alkaen. Alueella on myyntiä, ohjelmaa ja tietenkin koulun ja koulualueen esittelyjä ja Heinävaaran koululaisten esiintymiset.  Kyseessä on siten kansainvälinen kylätapahtuma. Mukana on Peppi-ryhmä Helylästä, tanssi- ja musiikkiesityksineen.

MM-tattikisassa kilpailuun hyväksytään sallitussa ajassa, sallitulta alueelta kerätyt I  ja II -luokan tatit. Sienestäjä voi siis kerätä sieniä yksi tai enintään kolmen hengen joukkueena. Siis painavimman sienisaaliin kerännyt on sarjansa voittaja. Kolmosluokan tatteja tai muita sieniä ei hyväksytä.  Kilpailu sopii niin ammattilaisille, harrastajille kuin sienestämisestä ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille.

Perhesarjassa hyväksyttäviä sieniä ovat herkkutattien ja kantarellien lisäksi mustatorvisienet, haaparouskut ja kangasrouskut. Perhesarjassa lapset ratkaisevat erilaisia luontoon liittyviä tehtäviä vanhempien kanssa.

Kilpailutuomarit luokittelevat tatit punnituksen yhteydessä. Kilpailuaika on kaksi tuntia. Kisaan ilmoittautuminen alkaa lauantaiaamuna kello 8. Kisa käynnistyy heti 9 jälkeen. Palkintojen jako on noin kello 13.

Herkkutatin keräämisen maailmanmestaruuskisat, MM-TATTI pidettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2008 Kiihtelysvaarassa. Tällöin kisoissa oli ainoastaan yksilösarja. Vuonna 2009 yksilösarjan lisäksi mukaan tuli joukkuesarja. Viime vuoden yksilösarjan voittaja on Taiwanista.

Herkkutattien poimijat voivat bonuksena osallistua kantarellisarjoihin ilmaiseksi. Kilpailualue pysyy visusti salaisuutena lähtöhetkeen saakka. Järjestäjät huolehtivat mahdollisesta kuljetuksesta kilpailualueelle ja takaisin kisakeskukseen.