Ohjelma

Ohjelma

12. MM-kisat herkkutattien keruussa tänä vuonna

Tämän vuotinen herkkutattien keruun maailman mestaruuskisa järjestetään Joensuun Heinävaarassa elokuun 24. päivänä. Kisakeskuksena toimii Heinävaaran koulu. Koululaiset osallistuvat tapahtumapäivään vahvasti. Heitä on alueella noin 450. Heinävaaran koulu on haastanut yrittäjiä mukaan joukkuekisaan.  Toiveena on, että yrittäjien joukkueeseen mahtuu myös koulun oppilas. Kisojen sääntöjen mukaan joukkueessa täytyy olla vähinään yksi 18-vuotias kilpailija. Joukke koostuu kolmesta (3) kilpailijasta.

Alueella on myyntiä, ohjelmaa ja Heinävaaran koululaisten esiintymiset.  Kyseessä on siten kansainvälinen kylätapahtuma. Mukana on Peppi-ryhmä Helylästä, tanssi- ja musiikkiesityksineen.

MM-tattikisassa kilpailuun hyväksytään sallitussa ajassa, sallitulta alueelta kerätyt I  ja II -luokan tatit. Sienestäjä voi siis kerätä sieniä yksi tai enintään kolmen hengen joukkueena. Siis painavimman sienisaaliin kerännyt on sarjansa voittaja. Kolmosluokan tatteja tai muita sieniä ei hyväksytä.  Kilpailu sopii niin ammattilaisille, harrastajille kuin sienestämisestä ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneille.

Perhesarjassa hyväksyttäviä sieniä ovat herkkutattien,( myös III -luokan) ja kantarellien lisäksi mustatorvisienet, haaparouskut ja lampaankääpä. Perhesarjassa ratkaistaan erilaisia luontoon liittyviä tehtäviä, vähintään viisi kappaletta.

Muutos aiempiin vuosiin: tehtävät nyt pisteytetty eli tasapelitilanteessa pisteet ratkaisevat. Vähintään 5 tehtävää tulee suorittaa joka tapauksessa.

Kilpailutuomarit luokittelevat tatit punnituksen yhteydessä. Kilpailuaika on kaksi tuntia. Kisaan ilmoittautuminen alkaa lauantaiaamuna kello 8. Kisa käynnistyy heti 9 jälkeen. Palkintojen jako on noin kello 13.

Herkkutatin keräämisen maailmanmestaruuskisat, MM-TATTI pidettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2008 Kiihtelysvaarassa. Tällöin kisoissa oli ainoastaan yksilösarja. Vuonna 2009 yksilösarjan lisäksi mukaan tuli joukkuesarja. Viime vuoden yksilösarjan voittaja on Hollannista.

Kilpailualue pysyy visusti salaisuutena lähtöhetkeen saakka. Järjestäjät huolehtivat mahdollisesta kuljetuksesta kilpailualueelle ja takaisin kisakeskukseen.