Vuoden ITE-taiteilija

Vuoden ITE-taiteilija

Nostamme itseoppineiden, merkittävän tuotannon tehneiden taiteilijoiden omaa ääntä ja näkökulmia entistä paremmin esille. Tittelin myötä taiteilija saa ansaitsemaansa huomiota ja mahdollisuuksia töidensä esille saamiseen.

Lue valintauutinen

Vuoden 2020 ITE-taiteilija oli Paula Huhtanen.
Vuoden 2021 ITE-taiteilija on Jori Tapio Kalliola.

2021: Jori Tapio Kalliola, puupääkansan veistäjä

Maaseudun Sivistysliiton valinta Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi on Jori Tapio Kalliola. Kalliola on raumalaissyntyinen, Hangossa asuva itseoppinut taiteentekijä ja muusikko.

Taiteessaan Jori Tapio Kalliola kommentoi ajankohtaista maailman- ja elämänmenoa. Maalitauluina ovat yhteiskunnan, politiikan, uskonnon ja talouden valtarakenteet, ahneus ja vallan tavoittelu, lempeän huumorin sävyttäminä.

Tauluja Kalliola on maalannut nuoruudestaan saakka, mutta sitten mielenkiinnon valloitti musiikki, ja bändihommat veivät mukanaan vuosiksi maailmalle. Kalliola on tullut tunnetuksi muusikkona ja eri yhtyeiden keulakuvana. Edelleenkin hän toimii Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeen solistina.

Taidekoulutukseen Jori Tapio Kalliola ei ole koskaan hakeutunut. Myös muusikkona, laulajana ja tekstintekijänä hän on itseoppinut.

Vuodesta 2014 lähtien Kalliola on asunut Hangossa. Siellä ilmaisun muodoksi löytyi veistäminen. Se tempaisi mukaansa niin, että nykyisin veistoksia syntyy lähes päivittäin. Puuveistoksia ja reliefejä löytyy työhuoneen täydeltä. Ärhäkän näköisiin puupäähahmoihinsa Kalliola käyttää muiden hylkäämiä materiaaleja. Veistoksista löytyy muun muassa hirrenpätkiä, purettujen rautateiden osia ja metalliromua.

Vuoden 2021 ITE-taitelija Jori Tapio Kalliola teostensa äärellä. Kuva: Veli Granö.

2020: Paula Huhtanen – iloismin ilmaisija

Lappilaissyntyinen Paula Huhtanen Sarkolan kylästä Nokialta oli ensimmäinen, vuodeksi 2020 valittu Vuoden ITE-taiteilijan tittelin haltija. Meriitin myötä Huhtanen toi taiteilijan näkökulmaa lukuisiin tapahtumiin, netin kautta välitettyihin keskusteluihin ja median haastatteluihin.

Huhtanen julistaa taiteessaan ”iloismia”, luottamuksen ja toiveikkuuden sanomaa, joka purkautuu hehkuvan värikkäinä maalauksina ja kollaaseina. Taideilmaisu löytää paikkansa myös uniikeissa esineissä ja asusteissa. Maalauspohjana voi olla vaikkapa huonekalu, astia, kenkä tai vaate.

Paula Huhtanen aloitti juhlakiertueensa jo vuoden 2019 puolella Tuomaan markkinoilla Helsingissä. Varsinainen tittelivuosi alkoi Tavastia-klubilla Etnogaalassa televisiohaastattelun myötä. Kesän keikkakalenterin täytti soolonäyttely Ilo ylimmillään ja toimiminen kylätaiteilijana Ilomantsissa. Taiteilijan teoksia oli mukana myös Parkanon ITE hirveetä! -kesänäyttelyssä, Savonlinnan maakuntamuseossa ITE karhu -näyttelyssä ja Helsingissä Makkaragalleriassa. Tittelivuotensa loppuhuipennuksena Paula Huhtanen lähetti tasavallan presidentille Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle Kämmenellä-teoksensa. Käsien muotoiseen teokseen kiteytyi koronavuoden poikkeusajan haaste fyysisen läheisyyden välttämisestä mutta samalla viesti taiteen tarjoamasta kohtaamisen mahdollisuudesta.

Paula Huhtanen, Pullonhenki. Kuva: Leena Peltokangas.

Ota yhteyttä

Vuoden 2021 ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola: www.lepetitfestival.com

Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen: www.paulahuhtanen.fi

Maaseudun Sivistysliitossa kulttuurituottaja Raija Kallioinen