Vuoden ITE-taiteilija

Vuoden ITE-taiteilija

Nostamme itseoppineiden, merkittävän tuotannon tehneiden taiteilijoiden omaa ääntä ja näkökulmia entistä paremmin esille. Tittelin myötä taiteilija saa ansaitsemaansa huomiota ja mahdollisuuksia töidensä esille saamiseen.

Vuoden 2023 ITE-taiteilija Alpo Koivumäki

Vuoden 2023 ITE-taiteilija on Alpo Koivumäki.
Vuoden 2022 ITE-taiteilija oli Romurinsessa, Marjut Kauppinen.
Vuoden 2021 ITE-taiteilija oli Jori Tapio Kalliola.
Vuoden 2020 ITE-taiteilija oli Paula Huhtanen.

2023: Alpo Koivumäki, ITE-taiteen rakastettu klassikko

RIP Alpo Koivumäki (22.7.1939–13.5.2023). Loistavan taiteilijan elämänlanka katkesi vaikeaan sairauteen. Kiitollisina muistamme häntä.

Alpo Koivumäki toimi maanviljelijänä kotikylässään Kauhajoen Nummijärvellä 1990-luvun puoliväliin saakka. Päätoimisen taiteen teon hän aloitti luovuttuaan maanviljelystä. Ensimmäinen veistos, metallista, pellistä ja puusta tehty Kurki syntyi vuonna 1993. Pian alkoi valmistua näyttäviä ja eksoottisia Afrikan eläimiä.

Nyt Alpon savanni -veistospuistossa metallisten palmujen keskellä esittäytyy kokonainen zoo. Sulassa sovussa seikkailevat hirvet, käärmeet, sarvikuonot, leijonat, alligaattorit ja toinen toistaan erikoisemmat linnut. Koivumäki käyttää veistoksiinsa kierrätysromua, yhdistelee erilaisia materiaaleja ja kehittää kaiken aikaa uudenlaisia tapoja pintojen käsittelyyn. Tähän mennessä on luomistyön tuloksena syntynyt savannille jo noin 150 jätemateriaaleista tehtyä veistosta

Alpo Koivumäki on saavuttanut aiemminkin tunnustusta sekä taiteestaan että kotiseutunsa näkyvyyden edistämisestä. Työn arvo ja merkitys on nähty lähiyhteisöissä, ja tukea taidepuiston vaalimiseen on tullut Kauhajoki-Seuralta, talkooväeltä ja ystäväyhdistykseltä.

Koivumäen töitä on ollut esillä yli 50 yhteis- ja yksityisnäyttelyssä Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös osallistunut kutsuttuna taiteilijana residensseihin La Fabuloserie -museossa Ranskan Dicyssä ja Kartause Ittigen -museossa Sveitsissä. Monet eri alojen taiteilijat ovat tallentaneet Koivumäen töitä valokuvin ja videoin, ja vuonna 2019 ilmestyi kirja Alpon savannilla.

Tittelivuonna Alpo Koivumäen taidetta on nähtävillä Alpon savannin lisäksi Lintu ja kala! -taidenäyttelyssä Rauman taidemuseossa 9.6.–24.9.2023 sekä ITE-taiteen kesäkaupungissa Parkanossa kesä-elokuun ajan. Alpon savannilla järjestetään ITE-taiteen valtakunnallinen tapahtuma 26.8.2023. Ensimmäistä kesää savannin vierailijoita palvelee nyt kahvila-galleria-tapahtumapaikka Savannin Keltaanen.

Lisää tietoa Alpo Koivumäestä Maaseudun Sivistysliiton kotisivulla: taiteilijaesittely, Minna Haveri ja visitite.fi.
Alpon savannin kotisivu, Facebook ja Instagram.
Taiteiden reitti.

Alpo Koivumäki ja Strutsilinnut. Kuva Veli Granö.

2022: Romurinsessa Marjut Kauppinen: ”Viallisestakin saa ehjän”

Vuoden 2022 ITE-taiteilija on Romurinsessa eli Marjut Kauppinen Lapinlahdelta Pohjois-Savosta. Valinnan myötä Maaseudun Sivistysliitto suuntaa huomion ITE-taiteen syville juurille, kokonaisvaltaiseen elämäntapaan, kierrätyksen aatteeseen ja pihapiirin täyttävään taideympäristöön. 

Romurinsessan pihavaltakunta pursuaa kierrätysmateriaaliveistoksia, kollaaseja, mosaiikkiteoksia, akryylimaalauksia, kylttejä ja kimallusta. Kesäisin rehevän pihan täyttävät myös kukat ja yrtit. Talven hiljaisuus on uusien teosten luomisen aikaa.

Romurinsessa tekee lähes kaiken taiteensa kierrätysmateriaaleista. Hänen mottonsa on ”viallisestakin saa ehjän”. Mikä tahansa romu ja materiaali on mahdollista ottaa muokattavaksi ja luoda sille uusi elämä.

Omavaraisuus, itse tekeminen ja käsillä luominen on Marjut Kauppiselle elämänehto. Puolisonsa kanssa hän hoitaa lampaita, koiria, kanoja ja kasvimaata ja keräilee metsän antimia. Kolmena päivänä viikossa hän käy töissä ikäihmisten viriketoiminnan ohjaajana.

Nimi Romurinsessa tarttui matkaan vuosia sitten: muuan mummo totesi kierrätysaineksista tehdyn teoksen nähdessään että ”kyllä sinä out melekonen Romurinsessa”.

Tittelivuosi huipentuu kesällä 2022 näyttelyssä Romurinsessa ja Löpöpunkki – Valtakunnassa kaikki hyvin! Kuopion korttelimuseossa. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Kuopion kulttuurihistoriallisen museon ja Maaseudun Sivistysliiton kesken.

Romurinsessan esittely löytyy kotisivultamme ja YouTubesta sekä Finna.fi-hakupalvelusta. Romurinsessa on aktiivinen viestittelijä Facebookissa  ja Instagramissa.

Romurinsessa eli Marjut Kauppinen työpöytänsä ääressä. Kuva Olli Lähdesmäki, Maaseudun Sivistysliitto.

2021: Jori Tapio Kalliola, puupääkansan veistäjä

Maaseudun Sivistysliiton valinta Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi on Jori Tapio Kalliola. Kalliola on raumalaissyntyinen, Hangossa asuva itseoppinut taiteentekijä ja muusikko.

Taiteessaan Jori Tapio Kalliola kommentoi ajankohtaista maailman- ja elämänmenoa. Maalitauluina ovat yhteiskunnan, politiikan, uskonnon ja talouden valtarakenteet, ahneus ja vallan tavoittelu, lempeän huumorin sävyttäminä.

Tauluja Kalliola on maalannut nuoruudestaan saakka, mutta sitten mielenkiinnon valloitti musiikki, ja bändihommat veivät mukanaan vuosiksi maailmalle. Kalliola on tullut tunnetuksi muusikkona ja eri yhtyeiden keulakuvana. Edelleenkin hän toimii Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeen solistina.

Taidekoulutukseen Jori Tapio Kalliola ei ole koskaan hakeutunut. Myös muusikkona, laulajana ja tekstintekijänä hän on itseoppinut.

Vuodesta 2014 lähtien Kalliola on asunut Hangossa. Siellä ilmaisun muodoksi löytyi veistäminen. Se tempaisi mukaansa niin, että nykyisin veistoksia syntyy lähes päivittäin. Puuveistoksia ja reliefejä löytyy työhuoneen täydeltä. Ärhäkän näköisiin puupäähahmoihinsa Kalliola käyttää muiden hylkäämiä materiaaleja. Veistoksista löytyy muun muassa hirrenpätkiä, purettujen rautateiden osia ja metalliromua.

Vuoden 2021 ITE-taitelija Jori Tapio Kalliola teostensa äärellä. Kuva: Veli Granö.

2020: Paula Huhtanen – iloismin ilmaisija

Lappilaissyntyinen Paula Huhtanen Sarkolan kylästä Nokialta oli ensimmäinen, vuodeksi 2020 valittu Vuoden ITE-taiteilijan tittelin haltija. Meriitin myötä Huhtanen toi taiteilijan näkökulmaa lukuisiin tapahtumiin, netin kautta välitettyihin keskusteluihin ja median haastatteluihin.

Huhtanen julistaa taiteessaan ”iloismia”, luottamuksen ja toiveikkuuden sanomaa, joka purkautuu hehkuvan värikkäinä maalauksina ja kollaaseina. Taideilmaisu löytää paikkansa myös uniikeissa esineissä ja asusteissa. Maalauspohjana voi olla vaikkapa huonekalu, astia, kenkä tai vaate.

Paula Huhtanen aloitti juhlakiertueensa jo vuoden 2019 puolella Tuomaan markkinoilla Helsingissä. Varsinainen tittelivuosi alkoi Tavastia-klubilla Etnogaalassa televisiohaastattelun myötä. Kesän keikkakalenterin täytti soolonäyttely Ilo ylimmillään ja toimiminen kylätaiteilijana Ilomantsissa. Taiteilijan teoksia oli mukana myös Parkanon ITE hirveetä! -kesänäyttelyssä, Savonlinnan maakuntamuseossa ITE karhu -näyttelyssä ja Helsingissä Makkaragalleriassa. Tittelivuotensa loppuhuipennuksena Paula Huhtanen lähetti tasavallan presidentille Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle Kämmenellä-teoksensa. Käsien muotoiseen teokseen kiteytyi koronavuoden poikkeusajan haaste fyysisen läheisyyden välttämisestä mutta samalla viesti taiteen tarjoamasta kohtaamisen mahdollisuudesta.

Paula Huhtanen, Pullonhenki. Kuva: Leena Peltokangas.

Ota yhteyttä

Vuoden 2022 ITE-taiteilija Marjut Kauppinen: Romurinsessan Facebook-sivu
Vuoden 2021 ITE-taiteilija Jori Tapio Kalliola: www.joritapiokalliola.com
Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen: www.paulahuhtanen.fi
Maaseudun Sivistysliitossa kulttuurituottaja Raija Kallioinen