Jori Tapio Kalliola on Vuoden 2021 ITE-taiteilija

ITE-taide, Taide, Uutinen

Maaseudun Sivistysliitto on valinnut Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi Jori Tapio Kalliolan. Kalliola on raumalaissyntyinen, Hangossa asuva itseoppinut taiteentekijä ja muusikko.

Vuoden ITE-taiteilijan nimeämisen tavoitteena on nostaa itseoppineiden, mutta taiteellisesti merkittävän tuotannon tehneiden taiteilijoiden omaa ääntä ja näkökulmia entistä paremmin esille. Tittelin myötä taiteilija saa ansaitsemaansa huomiota ja hänelle tarjoutuu mahdollisuuksia töidensä esille saamiseen.

Huomionosoitus myönnettiin nyt toisen kerran.

Maailmanmenon kommentoija

Jori Tapio Kalliola on maalannut nuoruudestaan saakka tauluja, mutta sitten mielenkiinnon valloittivat jääkiekko ja musiikki. Bändihommat veivät mukanaan vuosiksi maailmalle. Kalliola on tullut tunnetuksi muusikkona ja eri yhtyeiden keulakuvana. Edelleenkin hän toimii Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeen solistina.

Taidekoulutukseen Kalliola ei ole koskaan hakeutunut. Myös muusikkona, laulajana ja tekstintekijänä hän on itseoppinut.

Kalliola työskenteli Helsingissä puistojen hoidon parissa, kunnes vuonna 2014 muutti perheineen Hankoon. Siellä ilmaisun muodoksi löytyi veistäminen. Se tempaisi mukaansa niin, että nykyisin veistoksia syntyy lähes päivittäin. Puuveistoksia ja reliefejä löytyy työhuoneen täydeltä.

Jori Tapio Kalliola tekee veistoksiaan lähes päivittäin työhuoneellaan Hangossa. Kuva Veli Granö.

Taiteessaan Jori Tapio Kalliola kommentoi ajankohtaista maailman- ja elämänmenoa. Maalitauluina ovat yhteiskunnan, politiikan, uskonnon ja talouden valtarakenteet, ahneus ja vallan tavoittelu. Jo lapsuudessaan taiteilija sanoo kokeneensa syvää turhautumista tilanteissa, jotka koki epäoikeudenmukaisiksi.

Nyt veistosten puupääkansa huutaa julki ja protestoi noita vääryyksiä. ”Taiteessa ei kukaan määräile mitään”, Kalliola toteaa.

Ärhäkän näköisiin puupäähahmoihinsa Jori Tapio Kalliola käyttää muiden hylkäämiä materiaaleja. Veistoksista löytyy muun muassa hirrenpätkiä, purettujen rautateiden osia ja metalliromua.

Jori Tapio Kalliolan ilmaisussa veistoksiin ja reliefeihin yhdistyy maalauksellisuus. Kuva Veli Granö.

Jokin aika sitten Kalliola suunnitteli kaikkien teostensa polttamista suuressa roviossa. Ajatuksena oli julistaa, että tätä taidetta ei tehdä myyntiä varten, vaan sillä on muita tarkoituksia. Ehkä myös taustalla oli turhautumista siihen, ettei maailma osoittanut kiinnostusta.

Mitä kuuluu Vuoden ITE-taiteilijan ohjelmaan?

Jori Tapio Kalliola on valmistautumassa näyttelyyn syntymäkaupungissaan Raumalla. Sepän talossa 1.–20.6.2021 toteutettava näyttely kuuluu Maaseudun Sivistysliiton satakuntalaisen ITE-taiteen hankkeeseen. Kuraattorina toimii taiteilija, dokumentaristi, ITE-taiteen pitkän linjan asiantuntija Veli Granö.

”Näyttelyyn tulee uusia suuria veistoksia ja laaja kattaus vanhempaa tuotantoa. Kaikki teokset ovat eräänlaisia personoituja toteemeita. Niillä on paljon sanottavaa, ja sanottava jatkuu myös teoksiin maalattuina teksteinä”, Granö luonnehtii.

Näyttelyn ajan Kalliola työskentelee RaumArsin residenssitaiteilijana Sepän talossa ja on tuolloin yleisön tavattavissa.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan satakuntalaista ITE-taidetta esittelevä kirja, jossa Kalliola luonnollisesti on mukana. Veli Granön video Kalliolasta on jo nyt katsottavissa YouTubessa.

Linnut ovat Jori Tapio Kalliolalle rakkaita hahmoja, eräänlaisia vapauden ja vapaan sielun symboleja. Raumalle toteutettavaan näyttelyyn tulee yhteen huoneeseen tiivis lintuinstallaatio. Kuva Veli Granö.

Teokset jatkavat Raumalta matkaa itärajalle Ilomantsiin, jonne tittelin edellinen haltija, Vuoden 2020 ITE-taiteilija Paula Huhtanen kuratoi Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyn. Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistyksen järjestämä näyttely on heinäkuusta elokuun puoliväliin esillä Ilomantsin Kansallistalossa.

Kotikaupungissaan Hangossa Kalliola toteuttaa näyttelyn kansainväliseen Le Petit Festival -tapahtumaan. Monitaiteisen, 20.–22.8. järjestettävän festivaalin ohjelmassa on musiikkia, teatteria, tanssia ja kuvataidetta.

Tittelivuosi voi tuoda yllättäviä esiintymis- ja näyttelykutsuja, joihin Jori Tapio Kalliola on luvannut asennoitua joustavalla mielellä. Muun muassa Ilomantsin Karhufestivaali on esittänyt taiteilijalle kutsun mukaan elokuiseen tapahtumaan.


Jori Tapio Kalliola
Taiteilijan kotisivu
YouTubessa Veli Granön taiteilijakuva Jori Tapio Kalliolasta, ks. video täältä
Teoksista kuvia taiteilijan Insta-tilillä ja Facebook-profiilin Duuneja-albumissa
Musiikkitoiminnasta: Jori Otsa & Mah’Orkka

Vuoden 2021 ITE-taiteilijan ohjelmaa

  • 30.5.–20.6.2021 näyttely Tuonelan kurkistuksia – taivaalle pyrkimisiä, RaumArsin taiteilijaresidenssi, Sepän talo, Alfredinkatu 3, Rauma
  • 16.6.2021 klo 17.30–19 yleisötilaisuus ITE-taidetta Satakunnasta – herkullisia löytöjä ja havaintoja, Jori Tapio Kalliola ja Veli Granö, kirjasto ja Sepän talo, Alfredinkatu 1 ja 3, Rauma
  • Kesä-elokuu 2021, ITE-X-een -näyttely, ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano
  • 1.7.–15.8.2021, Ihmeiden ILO!TALO -näyttely, Kansallistalo, Ilomantsi
  • 13.–15.8.2021 mukana Ilomantsin Karhufestivaalilla
  • 14.8.2021 klo 20 Jori Otsa ja Mah’Orkka konsertoi Ilomantsin Kansallistalolla
  • 20.–22.8.2021 näyttely Le Petit Festival -tapahtumassa, Hanko
  • 8.11.–23.12.2021 ma ja pe 10–17, la 11–16 Orgastinen hysteria -näyttely, Galleria Kompuuki, Salon taitokeskus, Rummunlyöjänkatu 2, Salo

Maaseudun Sivistysliiton Vuoden ITE-taiteilijat
2020 Paula Huhtanen, Nokia
2021 Jori Tapio Kalliola, Hanko

Tietoa ITE-taiteesta: www.itenet.fi