Etsimme ITE-taiteilijoita – anna vinkki!


Keski-Suomen ITE-kartoituksessa löytyneen petäjävetisen Ilmari Salmisen taide on valloittanut näyttelyiden yleisöä Suomessa ja maailmalla. ”Impun” teoksia on tallennettu myös kokoelmiin. Kuva: Veli Granö.

Mitä ITE-kartoitukset ovat?

ITE-kartoitukset ovat ainutlaatuista kulttuuriperinnön keruuta!

Maakunnallisissa keruissa etsimme ja tallennamme aikalaistemme visuaalista kansanluovuutta ja omaperäistä ilmaisua. Tuloksia myös esitellään yleisöille monin tavoin.

Jurvalaisen Olavi Laihon komeat betoniveistokset löydettiin Pohjanmaan ITE-taiteen kartoituksissa. Taiteilijan töitä on kotimaan lisäksi esitelty myös Saksassa. Kuva Aki Paavola.

Vinkkejä, dokumentointia, arkistointia, esittelyjä

Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta eri puolilta Suomea maakunta toisensa jälkeen 1990-luvun lopulta lähtien. Lähes koko maa on jo käyty läpi kertaalleen. Kartoitus on pitkäjänteisyydessään kansainvälisestikin ainutlaatuinen visuaalisen nykykansantaiteen keruu. Työ on tehty pääosin EU:n maaseuturahoituksen turvin. Kiinnostus ITE-ilmiöön on kahden vuosikymmenen aikana kaiken aikaa kasvanut.

Kartoituksissa kootaan alueiden asukkailta vihjeitä omaperäisistä itseoppineista nykykansantaiteilijoista. Heitä haastatellaan ja heidän taideilmaisuaan dokumentoidaan. Keskeisin koottavasta aineistosta arkistoidaan. Taiteilijoita ja heidän tuotantoaan esitellään taiteilijavideoina ja julkaisuissa, ja heistä myös tarjotaan aineistoa viestintävälineille.

Tietoja hyödynnetään näyttelyissä, joita toteutamme yhdessä museoiden kanssa – myös kansainvälisillä foorumeilla. Useat museot ja kuraattorit ovat tuottaneet näyttelyitä tietoaineistoamme ja kokoelmaamme käyttäen. Yleisölle avoimista ITE-taidekohteista jaamme tietoa matkailualan käyttöön ja erilaisille digitaalisille alustoille.

Alpo Koivumäen Alpon Savanni Kauhajoella on yksi maamme tunnetuimpia ITE-ympäristöjä. Kuvassa Koivumäki ja Norsulinnut. Kuva: Veli Granö.

Kolme kartoitusta on käynnissä juuri nyt

Mauri Rönni, Kalajoki, Ruoho on vihreämpää aidan takana. Kuva Sanni Seppo.
Väinö Oja, enkeliveistoksia kotipihalla Paimiossa.
Kuva Liisa Heikkilä-Palo.
Ritva Nurmen merenneito, Navettagalleria Mikkelissä. Kuva Kimmo Heikkilä.

ITEnet on Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä kattava ITE-taiteen sivusto

Ota yhteyttä MSL:n taidetiimiin

Meiltä saat tietoa jo toteutetuista ja ajankohtaisista ITE-taiteen kartoituksista. Ota yhteyttä meihin, jos kaipaa tietoa, miten kartoituksissa koottua tietoa voi hyödyntää Collecte-tietokantamme kautta, ITE-kokoelmamme teoksia lainaten sekä näyttelyiden ja tapahtumien yhteistyössä. Palvelemme myös tiedotusvälineitä ja autamme yhteyksien luomisessa ITE-taiteilijoihin.

Helka Ketonen

Kulttuurijohtaja, Taide- ja kulttuuritoiminnan johto

+358 403 577 662 helka.ketonen@msl.fi Lue lisää henkilöstä