ITE-videoita

Videoita satoja tunteja

Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kartoitustyöhön kuuluu oleellisena osana taiteilijavideoiden tuotanto. Alkuvuosina kutsuimme kartoituskentille kameransa kanssa Erkki Pirtolan, joka oli keskeisesti työssä mukana kuolemaansa, vuoteen 2016 saakka. Sittemmin ovat videotaltiointeja tehneet monet muutkin kartoittajamme. Erityisen ansioituneesti taiteilijoiden videomuotokuvia on tehnyt Veli Granö paitsi Maaseudun Sivistysliiton hankkeissa myös itsenäisessä taiteilijan työssään.

Alkuvaiheen ITE-videoita löytyy jonkin verran Erkki Pirtolan YouTubeen lataamina. Tuoreimmista kartoituksista on omat soittolistansa Maaseudun Sivistysliiton YouTube-kanavalla.

ITE Satakunnassa

ITE Satakunnassa -soittolistalla on videoita Satakunnan ITE-taiteilijoista.

ITE Pirkanmaalla

ITE Pirkanmaalla -soittolistalla on videoita Pirkanmaan ITE-taiteilijoista.

ITE-Saimaalla

ITE Saimaalla -soittolistalla on videoita eteläsavolaisista ITE-taiteilijoista.

Erkki Pirtolan videoita

Tämä soittolista on koottu Erkki Pirtolan YouTube-kanavalta. Kuvataiteilija Erkki Pirtola (1950–2016) oli kulttuurielämän monipuolinen vaikuttaja ja taiteen marginaalialueilla liikkuja. Hän työskenteli elämänsä loppuun saakka kaikissa Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kartoitusprojekteissa. Niiden yhteydessä hän tutustui laajasti ITE-taiteilijoihin kautta maan ja saavutti heidän luottamuksensa ja arvostuksensa. Videoissa näkyy lämmön ja keskinäisen kunnioituksen henki kuvaajan ja kuvattavan kesken.

ITE-ympäristöjä

Veli Granön Suomalaisia ITE-ympäristöjä -koosteessa videovierailun kohteina ovat Parikkalan Patsaspuisto, Enni Idin taiteilijakoti Padasjoella, Taidekoti Ylén Rauman Kodisjoella, Jätkän Onnela Vekaranjärvellä Kouvolassa ja Alpo Koivumäen Alpon savanni Kauhajoella. – Maaseudun Sivistysliitto, ITE Hämeessä -hanke (2021).

Karhufestivaali

Karhufestivaalin soittolistalle on koottu videoita itseoppineiden puunveistäjien taidonnäytteistä.

Mitä ITE-taide on?

Tällä lyhyellä videolla Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen pohtii kysymystä taiteilija Veli Granön kanssa.

Podcast Itse tehty elämä

Kuuntele Talonpoikaisjärjellä-sarjan podcast Itse tehty elämä (ITE). Jaksossa Juha Kuisma haastattelee Veli Granöa ja Raija Kallioista ITE-taiteesta.