Elis Sinistön Taivaat

Tässä on Elis Sinistön Taivaat virtuaaliteos. Klikkaa suureksi näyttöön ja lähde Taivaisiin!

”Taivaita on monia luotu” – MSL:n virtuaaliteos Elis Sinistön Taivaat lävistää ajan ja materian digitaalisella, aineettomalla museomaisuudellaan

Villa Mehu on teosofi, joogi ja mystikko Elis Sinistön (1912–2004) metsään rakentama fantasiamaailma ja koti, joka on ollut viimeiset 20 vuotta tyhjillään, maatuu ja katoaa.

Maaseudun Sivistysliiton tekemä Elis Sinistön Taivaat (2023) on virtuaalinen, digitaalinen rekonstruktio, näyttely ja itsenäinen teos. Teoksella on haluttu säilyttää ja esitellä paitsi katoava, herkkä Villa Mehun taideympäristö, myös Elis Sinistön elämänfilosofia, henki ja ympärille kehkeytyneitä ilmiöitä. Taivaisiin on koottu kuvia, taidetta, tulkintoja, tekstejä, ja dokumentaarisia videoita, äänimaisemia ja -teoksia, 360 -kuvaa Villa Mehusta ja 3D -taidetta. Teos elää ajassa – sitä on mahdollista täydentää ja muuttaa jatkuvasti.

Teosta pääsee katsomaan ja käyttämään tästä, ja mistä vain osoitteesta www.elissinistontaivaat.fi

Elis Sinistön Taivaat -virtuaaliteos luo digitaalisesti Villa Mehun ja kokoaa tulkintoja ja tallennuksia Elis Sinistön elämästä, elämänfilosofiasta ja Villa Mehusta. Kuva: Maisa Immonen

Kuka Elis Sinistö?

Sotien myllerryksessä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Elis Sinistö liikkui kulkurina vapaana, jalkaisin ja polkupyörällä omistamatta mitään, kunnes hankki itselleen metsäpalstan 1950-luvun alussa ja rakensi sinne paljain käsin paitsi kodin itselleen, myös mielensä mukaisen toisen todellisuuden, laulun, tanssin, mehun, luonnon, ilojen ja riemujen alueen, joka oli vapaa päihteistä, koneista ja moottoreista, yhteiskunnan normeista ja järjestelmistä.
 
Suomen taideyhteisö otti itseään sivistäneen teosofi, joogi, absolutisti, nudisti, mystikko, tanssi- ja elämäntapataiteilija Elis Sinistön omakseen. Hänen musiikki- ja tanssiperfomanssinsa, taiteilijaprofessori Jan Kailan kuuluisat taidekuvat, videot ja väitöskirja ja Erkki Pirtolan VHS-videotaltioinnit tekivät hänestä tunnetun ja pidetyn hahmon suomalaisella taidekentällä. Elis Sinistö työskenteli pitkään myös alastonmallina kuvataidekouluissa ja piirustussaleissa. 

Digitaalinen teos tallentaa ja uusintaa Elis Sinistön perintöä

Käsillä on olleet viimeiset hetket taltioida maatuva ja osin purettu Villa Mehu. Elis Sinistön Taivaat pyrkii mahdollisimman monipuolisesti digiteknologian, dokumentin ja taiteen keinoin tallentamaan Elis Sinistön perinnön pilviin ja ”taivaisiin”, internetissä helposti vierailtavaksi digitaaliseksi teokseksi ja kokemukseksi.

”Taivaita on monia luotu” – Elis Sinistö

Alkukesällä 2023 digitaalisen teoksen valmistelun alkaessa rakennukset ovat pahasti ruostumassa, maatumassa, sammaloitumassa ja romahtamassa. Osaan Villa Mehun rakennuksista pääsi enää vaivoin kumartuen sisään, valokuvien, teosten ja papereiden homehtuessa ja maatuessa sisällä. Rakennuksia kirjailleet kellot ja korut olivat kadonneet, nuket rikkoutuneet, seinien uutisotsikot haalistuneet ja hapertuneet. Tällä hetkellä metsäympäristöä jo muokataan voimakkaasti, ja yksityisomistuksessa olevalla alueella vierailu on turvallisuussyistä kielletty.
 
Maaseudun Sivistysliiton Elis Sinistön Taivaat paitsi taltioi fyysisesti katoavan Villa Mehun digitaaliseen muotoon, myös ojentaa kättä seuraaville sukupolville. Teokseen tallentuu ja siinä uuteen dialogiseen muotoon syttyy Elis Sinistöä koskevia tulkintoja, tallenteita ja taideteoksia, aineettomassa ja ajattomassa digitaalisuudessa.  

Taide

Musiikin, liikkuvan kuvan ja 360-asteisten virtuaalisten tilojen lisäksi Elis Sinistön Taivaat hyödyntää paitsi arkistomateriaaleja ja vanhimpia tallenteita, myös uusia taideteoksia, uusia sovelluksia ja 3D -suunnittelua.

Elis Sinistön Taivaat -teoksessa Villa Mehuun pääsee digitaalisen kartan välityksellä, johon on valittu seitsemän ”taivasta”, Elis Sinistön Villa Mehuun luomaa rakennelmaa. Kartan on tehnyt taiteilija, 3D -suunnittelija Maisa Immonen.
 
Kutakin siinä olevaa kohdetta klikkaamalla pääsee sukeltamaan syvemmälle ja tarkastelemaan kyseistä rakennusta lähemmin. Taivaisiin on kerätty ja huolellisesti kuratoitu valokuvia eri ajanjaksoilta, taustahaastatteluja, musiikkia, autenttista ja luotua äänimaailmaa, ja taideteoksia eri ajoilta. Mukana on esimerkiksi otteita nykytanssivideoteoksesta Eliksellä kylässä (2023, Kopsala, Kortelainen, Renvall, Ikonen), jossa Elis Sinistön perintöä, luontoyhteyttä ja tanssia kunnioitetaan kauniin kehollisesti, syttyvän ja sammuvan elämänvoiman kuvana.


Teokseen kohteiksi valitut seitsemän rakennusta Villa Mehusta ovat Erakkomaja, Labora, Vuorimaja, Lampi, Tanssitemppeli, Aurinkosauna ja Talon perustukset.  

Miksi Taivaat?  

Seitsemän on tärkeä symbolinen luku, ja taivaat-sana yhdistää digitaalisen, ilmassa leijuvan aineettomuuden, Sinistön nimeensäkin ottaman sinitaivaan ja sinisen symbolimerkitykset, seitsemännen taivaan, teosofiset ja kosmologiset, taivaat ja ajat lävistävät kysymykset – ja myös sen, että Elis Sinistön tavoitteena oli luoda ilojen ja riemujen paratiisi – ikään kuin taivas maan päälle.
 
Rakennusten ja rakennelmien nimet ovat Elis Sinistön itse niille antamia ja keksimiä, kuten hänen oma sukunimensäkin, taivaansininen ja ranskankielen sinistré (uhkaava) -sanaan viittaava Sinistö on. Yhteensä todellisessa Villa Mehussa on kolmisenkymmentä rakennelmaa, enemmän tai vähemmän kadonneena. Sieltä löytyy taivaiden lisäksi esimerkiksi seitsemäs helvetti.  
 
Ajan ja katoamisen kysymykset konkretisoituvat Villa Mehun maatuvan ja purkautuvan nykytilanteen (2023) tallennuksen myötä. Toteutuksen kokonaissuunnittelussa on hyödynnetty taiteellista teoksellisuutta ja toisinajattelua Elis Sinistön hengessä. 


Onko sinulla oma muisto, kuvia tai videoita Elis Sinistöstä tai Villa Mehusta? Jaa se kanssamme!

Virtuaaliteos Elis Sinistön Taivaat tallentaa digitaaliseen muotoon aineettoman kulttuuriperinnön ja herkän, katoavan taideympäristön. Kuva: Heini Heikkilä


Teoksen visuaalisen, dokumentaarisen ja taiteellisen sisällön ovat ideoineet, kuratoineet ja osin toteuttaneet valokuvataiteilija, dokumentaristi ja ITE-asiantuntija Veli Granö, ja taiteentutkija, elokuvakäsikirjoittaja ja kuratoija Heini Heikkilä, joka vastasi teoksen projektisuunnittelusta.


Kartan ja teoksen visuaalisen graafisen kokonaisilmeen on toteuttanut taiteilija, graafinen suunnittelija Maisa Immonen yhteistyössä Veli Studion kanssa, tuottajana Veera Almila.  
 
Teoksen toteutuksessa on käytetty ThingLink -sovellusta.Teknisistä ratkaisuista ja saavutettavuudesta ovat vastanneet ja ne ovat ideoineet MSL:n koulutus- ja kansalaistoiminnan asiantuntijat koulutussuunnittelija Pia Mustonen ja kouluttaja, koordinaattori Jussi Keränen. Viestinnässä ja teoksen sijoittelussa on työskennellyt MSL:n viestinnän asiantuntija Merja Karjalainen. 

Teoksessa käytettyjen materiaalien tekijänoikeuksista ja arkistomateriaalien hankinnasta vastasi ITE-asiantuntija, kulttuurituottaja Raija Kallioinen. 

Teoksen tilaaja ja ideoija on Maaseudun Sivistyliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen. Teoksen ja sen tekijänoikeudet omistaa Maaseudun Sivistysliitto.