ITE HÄMEESSÄ

Kanta- ja Päijät-Hämeen herkullisesta ITE-taiteesta saatiin noin 150 vinkkiä. Kartoituksen kenttätyötä tehtiin vuosina 2020-2021.

KOE ITE on kirja hämäläisestä ITE-taiteesta

ITE Hämeessä vei kokemusten äärelle

ITE Hämeessä -hankkeessa etsittiin Kanta- ja Päijät-Hämeen alueelta uusia visuaalisen nykykansantaiteen tekijöitä sekä teosympäristöjä, jotka kiinnostavat myös matkailijoita.

Hanke käynnistyi vuoden 2019 syksyllä ja jatkui vuoden 2022 alkuun. Parin vuoden aikana saimme noin 150 vinkkiä omaehtoisista itseoppineista taiteen tekijöistä. Dokumentointivierailuja heidän luokseen tehtiin reilut viisikymmentä. Kuvia ja kertomuksia upeista taiteilijalöydöistä on Hämeen kartoituksen FB-sivulla, ja artikkeleja löytyy myös kotisivultamme. Tuotimme kotisivullemme aineistoa myös ITE-kohteista, joissa yleisön on mahdollista vierailla. Komeana lopputuotoksena ilmestyi KOE ITE -kirja, joka esittelee hämäläisen kansanluovuuden piirteitä ja omaehtoisia taiteen tekijöitä.

Kiitämme yleisöä hyvistä vinkeistä!

Saimme yleisöltä ruhtinaallisen paljon apua Hämeen ITE-taiteilijoiden löytämiseksi. Apua tarvittiin, koska ITE-taide kätkeytyy monesti jokapäiväisen elämän keskelle osaksi tekijöidensä arjen luovuutta. Valppaiden vinkkaajien ansiosta ITE-taiteilijat löytyvät tyypillisimmin kylistä ja kortteleista, harvemmin näyttelyistä, gallerioista tai muilta paraatipaikoilta.

Lämmin kiitos kaikille etsintöihin osallistuneille!

Esa Pajulahden ITE-taideympäristö, Padasjoki

Esa Pajulahden ITE-taideympäristö, Padasjoki, kesä 2020

Hankkeesta

ITE Hämeessä – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeen tavoitteena oli kartoittaa Hämeen itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä.

Hankkeessa koottiin ja tallennettiin uutta tietoa, esiteltiin ITE-taidekohteita yleisölle sekä tarjottiin tuloksia käytettäviksi alueen brändäämiseen ja maaseudun matkailupalveluihin.

Hanketta toteutti Maaseudun Sivistysliitto, joka on tehnyt vastaavia kartoituksia jo yli kahden vuosikymmenen ajan eri puolilla Suomea. Kartoitus sai rahoituksensa EU:n maaseuturahoituksesta Hämeen ELY-keskukselta.

Tuloksia

Hämeen ITE-taiteen luonnetta ja taiteen tekijöitä esitellään laajasti lopputuotoksena toteutetussa KOE ITE -kirjassa sekä kotisivumme ITE-kohteiden ja ITE-taiteilijoiden osioissa.

Tekijät

Hankkeen koordinaattorina toimi Paula Susitaival ja koordinaattori-kartoittajana Juho Haavisto. Kesällä 2021 kenttäkartoittajina työskentelivät Solja Järvenpää ja Arja Taskinen. Maaseudun Sivistysliiton vakituisesta henkilökunnasta hankkeessa työskentelevät ITE-taiteen asiantuntijana kulttuurituottaja Raija Kallioinen ja hankkeen johtajana kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

Tuula Juholan teosympäristö, Lahti, kesä 2020

Seuraa somessa

ITE TAIDE INSTASSA
ITE HÄMEESSÄ FB-SIVU

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje