ITE POHJOIS-SAVOSSA

Löytöretki Savon sydämeen on alkanut! Millaista ITE-taidetta löytyy niemistä ja notkelmista, kylistä ja peltojen pientareilta?

Vinkkaa ITE-taiteilijasta!

ITE Pohjois-Savossa

Maaseudun Sivistysliiton uusin ITE-kartoitus alkoi

Pohjoissavolainen ITE-taide nousee päivänvaloon, kun Maaseudun Sivistysliitto siirtyi vuosina 2021–2022 valtakunnallisessa kartoituksessaan tälle alueelle. Kenttätyöt alkoivat kesällä 2021 ja jatkuvat vielä kesän 2022 alkupuolen.

Hankkeesta

ITE Pohjois-Savossa – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi -hankkeen tavoitteena on löytää uusia visuaalisen nykykansantaiteen tekijöitä sekä teosympäristöjä, jotka kiinnostavat myös matkailijoita. Näistä aiheista kootaan ja tallennetaan tietoa, ja ITE-taidekohteita myös tuodaan esille yleisöille. Työn tuloksia tarjotaan käytettäväksi kylien ja alueen brändäämiseen ja maaseudun matkailupalveluihin.

Kenttätyön vaiheessa ITE-taiteilijoita etsitään, haastatellaan ja heidän tuotantoaan dokumentoidaan kirjallisesti, valokuvin ja videoin. Vastaavaa kartoitusta ei ole aiemmin tehty Pohjois-Savossa. Kerättävää aineistoa arkistoidaan ja jaetaan monin tavoin sähköisillä alustoilla ja viestinnässä. ITE-taiteilijoita myös kannustetaan kohteidensa avoinna pitämiseen sekä opastetaan yleisön ja matkailutoimijoiden kanssa toimimiseen.

Hanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto, joka on tehnyt vastaavia kartoituksia jo yli kahden vuosikymmenen ajan eri puolilla Suomea. Kartoitus saa rahoituksensa EU:n maaseuturahoituksesta Pohjois-Savon ELY-keskukselta.

Hankkeen koordinaattorina toimii Riitta Kärkkäinen. Kenttäkartoituksia ovat olleet tekemässä Mari Kekäläinen ja Jari Ruotsalainen. Maaseudun Sivistysliiton vakituisesta henkilökunnasta hankkeessa työskentelevät ITE-taiteen asiantuntijana kulttuurituottaja Raija Kallioinen ja hankkeen johtajana kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

ITE-taiteilijan veistoshahmoja pellolla.
Pohjois-Savon ITE-taiteen tekijöistä tunnetuin on monissa näyttelyissäkin esitelty, jo edesmennyt Niilo Rytkönen. Kuvassa hänen veistoksiaan kotitilan pellolla Kutumäessä. Kuva Minna Haveri.

Ota yhteyttä hankkeen työntekijöihin!

Anna vinkkisi Pohjois-Savon ITE-taiteilijoista tai kysy tarkempia tietoja hankkeestamme!

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje