ITE SATAKUNNASSA

Satakuntalaisen luovuuden aarreaitasta riitti ammennettavaa. Kymmeniä upeita ITE-taiteilijoita löytyi etsinnöissä vuosina 2019-2021.

ITE Satakunnassa -kirja menestyi taidekirjojen kilpailussa

Satakuntalaista ITE-taidetta etsittiin ja löydettiin

Satakuntalaisen ITE-taiteen kartoituksessa dokumentoitiin alueen itseoppineita visuaalisen nykykansantaiteiteen tekijöitä sekä teosympäristöjä. Vinkkejä omaleimaisista taiteentekijöistä saatiin lähes kaksisataa. Liki puolta heistä ehdittiin hankkeen aikana haastatella ja kuvata. Tuloksia esiteltiin runsain määrin some-kanavilla, tiedotusvälineissä ja GoogleMaps-kartalla.

Huipennuksena julkaistiin ITE Satakunnassa -kirja, joka on maksutta ladattavissa Maaseudun Sivistysliiton kotisivun materiaalipankista. Kirja sai kunniamaininnan Vuoden 2021 taidekirjojen kilpailussa. Lue perustelut täältä.

Kirja satakuntalaisesta kansanluovuudesta sisältää monimielisyyttä, huumoria, omanarvontuntoa

Hankkeessa toteutettu ITE Satakunnassa -kirja luotaa maakunnan identiteettiä ja esittelee yli seitsemänkymmentä alueen ITE-taiteilijaa herkullisin tekstein ja kuvin.

Kirjan toimittaneet Veli Granö ja Elina Vuorimies luonnehtivat näin: ”Satakuntalainen identiteetti on rakentunut Kokemäenjoen avaraan laaksoon, soille ja karikkoisille rannikoille. Alueen monimielinen kuiva huumori ei ehkä avaudu helposti muualta tulleelle, mutta satakuntalainen ITE-taide piirtää kuvan hauskasta ja omanarvontuntoisesta yhteisöllisen tekemisen kulttuurista. Satakunta paljastuu hurtin huumorin ja omaperäisen kansanluovuuden maakunnaksi. Ennakkoluulottomuudesta kielii myös naisten ja nuorten tekijöiden monilukuisuus.” 

Granön ja Vuorimiehen lisäksi kirjaan ovat kirjoittaneet artikkeleja Riikka Haapalainen, Minna Haveri, Martti Honkanen, Harri Kalha, Tapio Koivukari, Sini Kuvaja ja John Maizels. Toimituskuntaan kuuluivat Raija Kallioinen, Helka Ketonen ja Lauri Oino. Kirjan ulkoasu on Marko Mäkisen toteuttama.

Lähes kaksisataa vinkkiä saatiin kautta Satakunnan!

Hankkeesta

ITE Satakunnassa -hankkeen (2019-2021) toteuttaja oli Maaseudun Sivistysliitto. Työhön saatiin tukea EU:n maaseuturahaston kautta. Tukijoina oli neljä alueella toimivaa Leader-yhdistystä: Aktiivinen Pohjois-Satakunta, Karhuseutu, Ravakka ja Joutsenten reitti. Yhteistyötä itseoppineiden taiteilijoiden etsinnässä ja tulosten eteenpäin jakamisessa tehtiin alueen kylien sekä kulttuurin ja matkailun toimijoiden kanssa.

Hankkeen jo päästyä vauhtiin myös Leader Pyhäjärviseutu myönsi vuoden 2020 alussa rahoitusta alueellaan toteutettuun ITE-taiteen kartoitushankkeeseen. Se toteutettiin samoin periaattein kuin neljän muun Leaderin alueilla. Kartoitusten etenemisestä ja tuloksista hankkeet viestivät yhteistyössä. Oli arvokasta, että näin koko maakunta pystyttiin kartoittamaan samanaikaisesti.

Tuloksia

Hankkeen tuloksia on tiivistetty loppuvaiheen tilanneraporttiin. Satakuntalaisen ITE-taiteen luonnetta ja taiteen tekijöitä esitellään ITE Satakunnassa -kirjassa, jonka Maaseudun Sivistysliitto tuotti hankkeen ulkopuolisella rahoituksella.

Tekijät

Hankkeessa työskentelivät kartoittajina Veli Granö ja Elina Vuorimies, jotka myös toimittivat hankkeen julkaisun. Maaseudun Sivistysliiton taidetiimistä hanketta koordinoi kulttuurituottaja Raija Kallioinen ja hankejohtajana toimi kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

Lavialainen Hanna Viitala on yksi Satakunnan ITE-taiteilijoista. Hänen myyttisiä naisveistoksiaan on nähty jo monissa taidenäyttelyissä.
Raumalaissyntyinen Jori Tapio Kalliola tuli valituksi Maaseudun Sivistysliiton Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi. Kesäkuussa 2021 hänen taidettaan nähtiin Sepän talossa Raumalla näyttelyssä, joka toteutettiin yhteistyössä MSL:n ja RaumArsin kesken.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje