ITE Satakunnassa -kirjalle kunniamaininta Vuoden taidekirjana

Uutiset

Maaseudun Sivistysliiton julkaisema ITE Satakunnassa -kirja on saanut kunniamaininnan Vuoden taidekirjojen kilpailussa. ”Teoksessa tiivistyy hienolla tavalla se, millaista rikasta ja omintakeista taidetta Suomessa tehdään – ja millaista tärkeää kulttuurityötä maakunnissa tapahtuu”, palkintoraati toteaa.

Voittaja: Vanitas (PARVS):
Vuoden 2021 parhaana taidekirjana Eliel Aspelin -palkinnon saajaksi palkintolautakunta valitsi Niclas Wareliuksen asetelmavalokuvista koostuvan Vanitas-teoksen. ”Vanitas on visuaalisesti ja esteettisesti vangitseva taidekirja, upea kokonaisuus, jonka soisi päätyvän jokaisen kauneutta rakastavan kirjahyllyyn”, lausuu raati tästä PARVS-kustantamon kauniista teoksesta.

Voittajan lisäksi palkittiin kolme teosta kunniamaininnalla.

Kirjailija kuvassa – WSOY:n Kirjallisuussäätiön taidekokoelma (WSOY): Teos esittelee tarkasti taustoittaen, laajasti ja kekseliäästi WSOY:n kirjallisuussäätiön upeaa taidekokoelmaa. Taidekokoelma on erottamaton osa koko WSOY:n historiaa. Se on myös monipuolinen katsaus kotimaisen taiteen historiaan. Kokoelman tarinan kertominen ja teosten esitteleminen laadukkaan kirjan avulla on kulttuuriteko.

Ivan Timisiarew – helsinkiläinen valokuvaaja (Helsingin kaupunginmuseo): Timiriasew oli kenties aikakautensa ahkerin kuvalehtien avustaja sekä innokas kamerakerholainen ja kilpailujen osanottaja. Helsingin kaupunginmuseon julkaisema teos on koukuttava, helposti selailtava, ja mustavalkoinen painotyö on herkullista. Teos paljastaa Helsingin arkea ja juhlaa yli sadan vuoden takaa – ja erityisesti se on nyt ajankohtainen, välittäessään sodan ja poikkeusolojen aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä.

ITE Satakunnassa (Maaseudun Sivistysliitto): ITE-taiteesta kertova, syvällisen kartoitustyön tuloksena syntynyt kirja vastaa sekä tiedonjanoon että toimii leppoisassa selailussa. Teoksessa tiivistyy hienolla tavalla se, millaista rikasta ja omintakeista taidetta Suomessa tehdään – ja millaista tärkeää kulttuurityötä maakunnissa tapahtuu. Maaseudun Sivistysliiton kustantamaa ITE Satakunnassa -teosta (2021) saattaa ensivilkaisulla tulla suotta aliarvioineeksi pehmeän kansipaperin ja kotikutoisen ulkoisen olemuksen vuoksi. Kun kannen avaa, eteen pelmahtaa laadukas runsaudensarvi moni-ilmeistä, värikästä, outoa, ihmeellistä, eriskummallista, osin pelottavaa ja viihdyttävää taidetta. Kokonaisuutena teos on rautainen tietopaketti ITE-taiteesta ja sen satakuntalaisista tekijöistä.

ITE Satakunnassa -kirjan arviointilausunto löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Vuoden taidekirja -kilpailu ja Eliel Aspelin -palkinto

Hämeenlinnan kaupunginkirjasto järjestää vuosittain valtakunnallisen kilpailun vuoden parhaasta taidekirjasta. Voittaja palkitaan Eliel Aspelin -palkinnolla. Palkinto on nimetty suomenkielisen taiteentutkimuksen uranuurtajan professori Eliel Aspelin-Haapkylän (1847–1917) mukaan. Voittajaa valitessa arvostetaan mm. kirjan näkökulman kiinnostavuutta, aiheen käsittelyn omaperäisyyttä sekä teoksen onnistunutta typografista ulkoasua.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 35 vuonna 2021 julkaistua teosta. Palkitut teokset julkistettiin lauantaina 11.6.2022. Vuoden 2022 palkintolautakunnassa toimivat kulttuuritoimittaja ja kirjailija Marika Riikonen, kirjoittaja-kuvataiteilija Kirsi Rajapuro sekä valokuvataiteilija Joseph Tully. Sihteerinä toimi Hämeenlinnan kaupunginkirjaston informaatikko Ilkka Marjanen.

Kilpailun tulostiedote löytyy täältä, luettelo ehdokaskirjoista täältä ja tiedot aikaisempien vuosien parhaista taidekirjoista täältä.