ITE-julkaisut ja -videot

Maaseudun Sivistysliitto on julkaissut pitkän sarjan ITE-taiteen kartoituksiin liittyviä kirjoja, teemajulkaisuja ja yleisesittelyjä. Alan ainoa väitöskirja, Minna Haverin Nykykansantaide, ilmestyi vuonna 2010 Maaseudun Sivistysliiton ja Aalto-yliopiston julkaisemana.

Kotisivultamme ovat ladattavissa mm. seuraavat julkaisut:

 • Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide, 2010
 • ITE kaakossa, 2013
 • ITE teossa, 2018
 • ITE Saimaalla, 2018
 • ITE-juhlavuoden julkaisu, 2020

Kartoitusten satoa tallennettuna kirjoiksi

Nykykansantaiteen tutkimustyö on Suomessa ollut systemaattisuudessaan ainutlaatuista. Työ on edennyt alue alueelta, ja jokainen kartoitus on huipentunut näyttelyihin. ITE-taiteilijoita ja heidän tuotantoaan on dokumentoitu valokuvin, filmein ja julkaisuin. Kartoitusten tuloksista on syntynyt kiehtova vuosikirjojen sarja, jossa nousevat esiin paitsi alueiden itseoppineet taiteilijat myös kulloinkin ajankohtaiset keskustelunaiheet.

Vuonna 2002 alkunsa saaneessa sarjassa ovat ilmestyneet kirjat:

 • ITE rajoilla (2001)
 • ITE käsillä (2003)
 • ITE paikalla (2004)
 • ITE lakeuksilla (2006)
 • ITE korvessa (2007)
 • ITE jokivarsilla (2008)
 • ITE keskellä (2010)
 • ITE vaaroilla (2010)
 • ITE kaakossa (2013)
 • ITE Lapissa (2014)
 • ITE teossa (2018)
 • ITE Saimaalla (2018)
 • ITE Satakunnassa (2021)

Kirjoja eri teemoista ja taiteilijoista

ITE-taiteen ilmiönä avasi vuonna 2000 ilmestynyt kirja Itse tehty elämä ITE – DIY Lives (Veli Granö, Martti Honkanen, Erkki Pirtola; toim. Raija Kallioinen). Vuonna 2004 ilmestyi Colin Rhodesin klassikkoteos Outsider Art: Spontaneous Alternatives suomennoksena nimellä Toinen taide – luovat erot (2004); suomenkielinen laitos sisältää myös Helena Sederholmin laajan artikkelin ITE-taiteesta. Suomalaisen nykykansantaiteen uutta tutkimusta ja ilmiön suhteuttamista kansainväliseen outsider-taiteeseen edustaa Minna Haverin väitöskirja Nykykansantaide vuodelta 2010.

ITE-taiteen näyttelyihin liittyvinä kirjoina ovat ilmestyneet

 • Omissa maailmoissa (2005)
 • ITE hengessä (2006)
 • ITE käsillä -näyttelyn yhteydessä julkaistu Minna Haverin Pehmeä taide (2016)

Minna Haverin Pehmeä taide esittelee lankatekniikoita käyttäviä nykytaiteilijoita, neulegraffareita ja ITE-taiteilijoita.

Yksittäisiä taiteilijakuvia ovat Richard Koivistosta kertova Erkki Pirtolan kirja Puuaapinen (2003), Tyyne Eskon elämää ja taidetta valottava Satu Itkosen teos Kaikki piikkini jotka sain (2004) sekä Veli Granön kirja Veijo Rönkkösen todellinen elämä – The Real Life of Veijo Rönkkönen (2007, toinen painos 2018).

ITE-taidetta käsittelevät kirjat on julkaissut Maaseudun Sivistysliitto yhdessä Maahenki-kustantamon kanssa. Suurin osa kirjoista on jo loppuunmyytyjä, mutta kannattaa tiedustella niitä kirjastoista tai Maaseudun Sivistysliiton kulttuuriosastosta.

Muiden julkaisijoiden kirjatuotantoja ITE-taiteilijoista

Kauhajoki-Seura, Alpon savannilla (2019) ilmestyi Alpo Koivumäen 80-vuotisjuhlakirjana.
Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan kyläyhdistys ry, Marja-Terttu Kivirinnan kirja Enni Idistä, Kun maalaan niin ajattelen (2018).
Metsäkustannus Oy, Anne Heleniuksen kirja Erkki Pekkarisesta, Tuohimestari (2018).
Metsäkustannus Oy, Kohtalon voimaa  elämää Tuohelassa (2018) kertoo arkkiatri Risto Pelkosen kaarnaveistoskansan kuvitteellisesta kyläelämästä.
Väyläkirjat, Anu Skönin kirja Veikko Rajalasta, Metsurin muisteluksia (2020).

Julkaisuja englanniksi

Ensimmäinen ITE-taidetta englanniksi esittelevä kirja on Seppo Knuuttilan toimittama ITE Art in Finland (2011). Kirjassa taiteentutkijat analysoivat suomalaisen nykykansantaiteen ominaisluonnetta, ja julkaisu esittelee 24 tunnetuimpiin lukeutuvaa erityyppistä ITE-taiteilijaa.

ITE-taiteen suomalaisia toimijoita on mukana eurooppalaista outsider-taiteen kenttää esittelevässä kirjassa On the Map. Exploring European Outsider Art (2012). Kirja syntyi EU:n rahoittamassa Outsider Art Past Forward -hankkeessa, johon Maaseudun Sivistysliitto osallistui partnerina.

Korine ja Max E. Ammannin kirja Exploring – Retkiä ITE-Suomessa kertoo kansainvälistä outsider-taiteen kokoelmaan keräävän sveitsiläisen Ammannin pariskunnan löytöretkistä ITE-taiteeseen. Kirja kuuluu Serlachius-museoiden julkaisusarjaan.

Videoita satoja tunteja

ITE-taiteen kartoitustyöhömme kuuluu oleellisena osana taiteilijavideoiden tuotanto. Alkuvuosina kutsuimme kartoituskentille kameransa kanssa Erkki Pirtolan, joka oli keskeisesti työssä mukana kuolemaansa, vuoteen 2016 saakka. Sittemmin ovat videotaltiointeja tehneet monet muutkin kartoittajamme. Erityisen ansioituneesti taiteilijoiden videomuotokuvia on tehnyt Veli Granö paitsi Maaseudun Sivistysliiton hankkeissa myös itsenäisessä taiteilijan työssään.

Alkuvaiheen ITE-videoita löytyy jonkin verran Pirtolan YouTubeen lataamina. Tuoreimmista kartoituksista on omat soittolistansa Maaseudun Sivistysliiton YouTube-kanavalla. Näppärä oikotie ITE-taiteen videoihin löytyy ITEnet-sivuilta.

ITE Satakunnassa

Soittolistalla on videoita Satakunnan ITE-taiteilijoista.

ITE-Pirkanmaalla

Soittolistalla on videoita Pirkanmaan ITE-taiteilijoista.

ITE-Saimaalla

Soittolistalla on videoita eteläsavolaisista ITE-taiteilijoista.

Erkki Pirtola

Soittolista on koottu Erkki Pirtolan YouTube-kanavalta. Kuvataiteilija Erkki Pirtola (1950–2016) oli kulttuurielämän monipuolinen vaikuttaja ja taiteen marginaalialueilla liikkuja. Hän työskenteli elämänsä loppuun saakka kaikissa Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kartoitusprojekteissa. Niiden yhteydessä hän tutustui laajasti ITE-taiteilijoihin kautta maan ja saavutti heidän luottamuksensa ja arvostuksensa. Videoissa näkyy lämmön ja keskinäisen kunnioituksen henki kuvaajan ja kuvattavan kesken.

ITE-ympäristöjä

Veli Granön koosteessa videovierailun kohteina ovat Parikkalan Patsaspuisto, Enni Idin taiteilijakoti Padasjoella, Taidekoti Ylén Rauman Kodisjoella, Jätkän Onnela Vekaranjärvellä Kouvolassa ja Alpo Koivumäen Alpon savanni Kauhajoella. – Maaseudun Sivistysliitto, ITE Hämeessä -hanke (2021).

Karhufestivaali

Itseoppineiden puunveistäjien taidonnäytteitä löytyy Karhufestivaalin soittolistalta.

Mitä ITE-taide on?

Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen pohtii kysymystä taiteilija Veli Granön kanssa.

Podcast Itse tehty elämä

Kuuntele Talonpoikaisjärjellä-sarjan podcast Itse tehty elämä (ITE). Jaksossa Juha Kuisma haastattelee Veli Granöa ja Raija Kallioista ITE-taiteesta.