ITE-taide ja kansainvälisyys

Network for Outsider and ITE Art -verkostohanke, 2021–2022

Kansainvälinen strategisten kumppanuuksien kehittämishanke Network for Outsider and ITE Art (NOIA) syntyi koronapandemian tilanteeseen, kun kansainvälisiä kohtaamisia ei ollut mahdollista järjestää normaalein tavoin. Tavoitteeksi asetettiin pitää yllä vuoropuhelua ja keskinäistä toinen toisensa toiminnan tuntemusta verkkotapahtumien avulla. Erasmus+ -ohjelmaan kuuluvaa kaksivuotista hanketta (2021–2022) vetää Maaseudun Sivistysliitto, ja partnereina ovat GAIA-museo Tanskasta ja Kondase Keskus Virosta. Osallistujia verkostotapaamisissa on kaikkiaan kymmenestä maasta eri puolilta Eurooppaa.

Eurooppalaisen EOA-verkoston konferenssi Lifestories, 2022

Outsider-taiteen eurooppalaisen verkoston (European Outsider Art Association EOA) vuotuinen konferenssi järjestettiin 9.–12.6.2022 Hämeenlinnassa teemalla ”Lifestories”. Pääjärjestäjinä olivat Kettuki ry, Maaseudun Sivistysliitto ja Hämeenlinnan kaupunki. Maaseudun Sivistysliiton erityisvastuulla oli kansainvälisille osallistujille järjestetty retkipäivä päijäthämäläisiin ITE-taiteen kohteisiin.

What is Outsider Art -webinaari, 2021

Outsider-taiteen eurooppalainen verkosto EOA on kokoontunut vuosittain Euroopan eri maissa. Kerran aikaisemmin, vuonna 2011, verkostotapaaminen oli Suomessa Maaseudun Sivistysliiton isännöimässä konferenssissa Helsingissä. Vuonna 2022 on jälleen Suomen vuoro toteuttaa tapahtuma. Kohtaamista valmisteltaessa toteutettiin Maaseudun Sivistysliiton ja Kettuki ry:n yhteistyönä taustoittava webinaari. MSL:n YouTube-kanavalta löytyy tallenne What is Outsider Art? -webinaarista, jonka esiintyjinä olivat taiteen tohtori Minna Haveri ja professori Colin Rhodes.

Toisten taidetta Mäntässä 2015

Toisten taideseminaarissa Mäntässä käytiin kansainvälistä keskustelua outsider-taiteen ja ITE-taiteen paikasta taiteen kentässä. Miten niihin reagoi yleisö ja tämän hetken taidemaailma? Onko outsidereiden paikka nykytaiteen ulko- vai sisäpuolella, vai rinnalla? Seminaarin ohjelma. Yhdessä Serlachius-museo Göstan, Mäntän kuvataideviikkojen ja ITE-museon kanssa toteutetun kaksipäiväisen tapahtuman ohjelmaan kuului myös Max ja Korine Ammannin kansainväliseen kokoelmanäyttelyyn tutustuminen, elokuvatapahtuma, ITE-taiteilijoiden residenssin työskentelyn seuraamista sekä ekskursio ITE-taideympäristöihin.

Puusta pitkään – Näkymiä kansantaiteeseen ja arkiluovuuteen 2013–2014

Kansainvälinen hanke nosti valokeilaan kansanomaisen puuosaamisen uudistuvia perinteitä Euroopassa. Kansanomaisen taiteen tekijät ja puuveistäjät eri maista kohtasivat toisiaan keskinäisen työskentelyn merkeissä ja toisiltaan oppien. Yhteisiä veistotapahtumia järjestettiin Suomessa, Italiassa, Liettuassa ja Virossa. Kansanomaista taidetta tuotiin yleisön nähtäville näyttelyiden, festivaalien, elokuvien, tapahtumien, performanssien, julkaisujen ja työpajatoiminnan kautta. Suurponnistus oli puolalaisen nykykansantaiteen näyttelyn tuotanto. Paratiisin hedelmiä -näyttely monine oheistapahtumineen toteutettiin Saarijärven museossa, minkä lisäksi näyttely kiersi hankkeen ulkopuolella kolmessa muussa taidemuseossa, Keravalla, Kajaanissa ja Lappeenrannassa. Kesällä 2014 toteutettiin Ilomantsissa karhunveiston maailmanmestaruuskilpailu, jonka innoittamana sai alkunsa Karhufestivaali. Tapahtumasta tuotettiin dokumenttifilmi.

Hanketta toteutettiin Pohjois-Karjalassa Vaara-Karjalan Leaderin alueella sekä Keski-Suomessa Viisari Leaderin alueella. Kansainväliset kumppanimme olivat Virosta, Liettuasta, Puolasta ja Italiasta. Samaan aikaan rinnalla toteutettu Ihmeitä puusta -hanke kohdentui nuorten osallistujien kansainväliseen vuorovaikutukseen. Hankkeen tuloksia.

Karhunveistoa kautta Euroopan -esiselvityshanke 2011–2012

Hankkeessa tutustuttiin kansanomaista puunveistotaidetta edistäviin tahoihin ja Leader-toimijoihin eri maissa. Partnereita kansainvälisen näyttelyn ja puunveistotapahtumien toteutukseen etsittiin Italiasta, Virosta, Liettuasta ja Puolasta. Hankkeen rahoittajina olivat Viisari Leader ja Vaara-Karjalan Leader.

Outsider Art Past Forward -verkostohanke 2010–2012

Maaseudun Sivistysliitto oli mukana European Outsider Art Association (EOA) -verkoston hankkeessa. Hanke sai rahoitusta EU:n Kulttuuri-ohjelmasta ja kansallista tukea opetusministeriön kautta. Partnerit olivat GAIA-museo Tanskasta, Kunsthaus Kannen Saksasta ja Museum Dr Guislain Belgiasta. Suomessa kumppaninamme oli K.H.Renlundin museo. Suomalaisten vastuulla oli järjestää kesällä 2011 eurooppalaisen outsider-taiteen symposium ”Outsider Art: European Perspectives”.

Asiantuntijaseminaari paneutui itseoppineiden taiteen traditioon ja historiaan itäisessä Euroopassa. Syksyllä 2012 toteutui Saksassa Kunsthaus Kannenissa kansainvälinen seminaari ja taidemessutapahtuma “2×2 forum”. Hankkeessa tuotettiin kansainvälinen käsikirja outsider-taiteen toimijoista. Meidän vastuullamme oli kartoittaa kirjaan tiedot Itä-Euroopan maiden toimijoista. Hankkeen päätössymposium ja käsikirjan julkistaminen oli Belgiassa Ghentissä keväällä 2012. Hankejulkaisu.

Contemporary Folk Art in Europe – Equal Rights to Creativity 2002–2004

Kulttuuri 2000 -ohjelmasta rahoitusta saanut, tuolloin vielä toiminnassa ollut Kansanmusiikkisäätiö toteutti eurooppalaisen yhteishankkeen, joka avasi suomalaiselle ITE-taiteelle yhteydet eurooppalaisen outsider-taiteen ytimeen. Maaseudun Sivistysliitto toimi Suomessa hankkeen kansallisena kumppanina ja asiantuntijana. Hankkeen avulla ITE-taidetta vietiin esille näyttelyihin Tallinnaan, Lontooseen, Budapestiin ja Italian Laurinoon. Hankkeen monissa kansainvälisissä tapahtumissa solmittiin lujat siteet outsider-taiteen eurooppalaisiin vaikuttajiin. Tästä hankkeesta syntyivät yhteydet, joiden ansiosta ITE-taidetta on sittemmin viety näyttelyihin mm. Pariisiin, Moskovaan, Berliiniin, Randersiin, Göteborgiin, Tukholmaan ja Rotterdamiin