Karhufestivaali

Veistotapahtumien vuotuinen sarja Ilomantsissa

Puunveisto on Suomessa itseoppineiden taiteilijoiden luonteenomaisin ilmaisumuoto, moottorisaha tyypillisin väline ja karhu aiheista rakkain.

Ensimmäiset sahanviillot vuoden 2020 veistokilpailussa. Kuva: Juho Haavisto.

Karhufestivaali on vuosittain järjestettävä moottorisahaveiston tapahtuma. Se kokoaa itseoppineet puunveistäjät veistämään karhuja elokuiseen Ilomantsiin. Tapahtuma sai alkunsa vuonna 2014 kansainvälisessä Puusta pitkään -hankkeessa.

Veistotapahtuman järjestäjänä on Maaseudun Sivistysliitto alueellisine yhdistyksineen. Pääkumppani on Ilomantsin kunta. Tapahtuma tempaa mukaansa koko kylänväen ja vetää kauempaakin yleisöä seuraamaan veistoa.

Valloittavista karhuveistoksista muotoutuu hiljalleen kirkonkylän miljööseen Tuhannen karhun maa, omaleimainen veistospuisto. Veistoksia on nähtävillä viehättävässä metsikössä aivan kyläkeskustan kupeessa, ja kesäksi karhupatsaita siirretään myös eri puolille yritysten pihoihin ja katujen varsiin.

Viime vuosina veistotapahtuma on kuulunut osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin. Karhunveiston rinnalle on kehittynyt samaan aikaan järjestettävä Villiruokafestarit-tapahtuma.

Esa Leppänen karhuveistoksensa äärellä, 2020. Kuva: Eija Irene Hiltunen

Teemat ovat vaihtuneet vuosittain:

2014 Karhu mielessä
2015 Kalevan karhut
2016 Mie ja karhu
2017 Metsän kansaa
2018 Villi luonto
2019 Go Bear Go – KouKarhuKou 
2020 Vapaa tyyli – Free style
2021 Karhu ja pentu – Bear and Cub
2022 Karhun syli
2023 Voimakarhu

Kuvan veistos vuoden 2020 veistokilpailusta.

Kuva: Heli Kallio-Kauppinen

Karhufestivaali 2023

Teemana Voimakarhu

Karhufestivaalin omat kotisivut