Mitä ITE-taide on?

ITE-taide on itseoppineiden tekijöiden taidetta. Mitä muuta se on ja miten ITE-taide löydettiin? Kuuntele Talonpoikaiskulttuurijärjestön Talonpoikaisjärjellä-podcastin jakso, jossa Veli Granö ja Raija Kallioinen vastaavat ITE-taiteeseen liittyviin kysymyksiin. Keskustelua vetää Juha Kuisma.

Kuuntele podcast

ITE-taide on…

 • ITE-taide on oman aikamme suomalaista visuaalista nykykansantaidetta.
 • ITE tulee sanoista Itse Tehty Elämä. ITE-taide on osa tekijänsä elämänpolkua.
 • ITE-taide on rohkean yksilöllistä ja kekseliään omaperäistä.
 • ITE-taide on tekijänsä elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa taidetta – tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää.
 • ITE-taidetta tehdään ja esitetään ensi sijassa taidemaailman ulkopuolella, tekijän omassa arjen ympäristössä.
 • ITE-taide on osa kansainvälistä outsider-taiteen kenttää.
 • ITE-taide on elävää nykykansantaidetta ja siksi sen ilmenemisen muodot ovat jatkuvassa muutoksen tilassa.

ITE-taiteilijat ovat itseoppineita, mikä tarkoittaa sitä, ettei heillä ole taidealan koulutusta. ITE-taiteilijat eivät pidä ammattitaiteilijoita esikuvinaan tai tarvitse ohjausta ja harrastuspiirin tukea taiteensa tekemiseen.

Monia toiminnan ja esittelyn tapoja

Maaseudun Sivistysliitto toimii ITE-taiteen parissa monenlaisin tavoin. Yli kahden vuosikymmenen ajan olemme etsineet itseoppineita taiteilijoita ja nostaneet esiin heidän luovuuttaan. Työkalupakkiimme kuuluvat ITE-taiteen kartoitukset, tapahtumat, näyttelyt, festivaalit, julkaisut, taidekokoelman ja arkiston ylläpito sekä kansainvälinen yhteistyö.

Lapsia leikkimässä Erkki Niemen Erkin elämyspuistossa Janakkalassa. Kuva: Juho Haavisto.
Hanna Viitalan Pallas Athene -teos

Kartoitukset – nykypäivän Lönnrotien työtä

Etsimme kylien kätköistä itseoppineita taiteilijoita. Lähes koko Suomi on jo kertaalleen kartoitettu, ja tekijöitä on löytynyt satamäärin. ITE-taiteilijoita, heidän tuotantoaan ja taideympäristöjään me dokumentoimme kuvin, filmein ja julkaisuin. Tuloksia esittelemme näyttelyissä yhteistyössä museoiden kanssa. Kartoituksissa myös tallennamme taiteilijatietoja ja kuvastoa sähköiseen arkistotietokantaan Collecteen. Tuoreimmat kartoitushankkeemme kohdentuvat Pohjois-Savoon, Hämeeseen ja Satakuntaan.

Tuotamme kartoituksissa tietoa yleisölle ja matkailutoimijoiden käyttöön esimerkiksi digitaalisilla alustoilla. Mielenkiintoisia ympäristöjä on luetteloitu ITEnet-sivustollamme.

Hanna Viitalan Pallas Athene sijaitsee Satakunnassa. Kuva: Veli Granö.

Kiehtovia julkaisuja

ITE-taiteilijoista ja ITE-taiteesta tuotamme julkaisuja ja videoita sekä aineistoja verkkoon ja sosiaaliseen mediaan.

Paula Huhtasen korvakoruja.

Näyttelyt, tapahtumat, festivaalit

ITE-taiteen näyttelyitä ja tapahtumia toteutamme yhteistyössä museoiden ja taidelaitosten kanssa eri puolilla maata, ja kansainvälisestikin. Suomen itäisin kulttuurifestivaali, Ilmomantsin Karhufestivaali, on kehkeytynyt vetovoimaiseksi puunveistotaiteen kesätapahtumaksi. Olemme myös viestintäkumppanina ITE-kesäkaupunki Parkanon vuotuisissa, ympäri kaupunkia levittäytyvissä näyttelyissä. Valitsemme vuosittain Vuoden ITE-taiteilijan, ja hänen kanssaan toteutamme näyttelyitä ja tapahtumia.

Vuoden 2020 ITE-taiteilijan, Paula Huhtasen, korvakoruja. Kuva: Vilma Rimpelä.

ITE-kokoelma ja yhteistyö museoiden kanssa

Maaseudun Sivistysliitto on vuosien ajan kartuttanut ITE-taiteen kokoelmaa. Olemme tallettaneet kokoelman Kokkolaan K.H.Rendlundin museon hoitoon. Kokkolan kaupungin kanssa meillä on ITE-museon nimeä kantava yhteistyösopimus, jonka puitteissa kokoelmaa hoidetaan. ITE-museon näyttelytilat ovat K.H.Renlundin museossa, joka hyödyntää aktiivisesti kokoelmaa omassa näyttelytoiminnassaan. Annamme kokoelmasta teoslainoja myös muille museoille ja näyttelyiden järjestäjille.

Petri Martikaisen veistos. Kuva: Katja Skinnari.

ITEnet on ITE-taiteen tärkein tietopankki

Maaseudun Sivistysliitto pitää yllä ITE-taiteen kotisivua www.itenet.fi. Se on tärkein ja laajin tietopankki ITE-taiteen käsitteeseen, ilmenemismuotoihin, keskeisimpiin taiteilijoihin sekä eri tahojen toteuttamaan ajankohtaiseen toimintaan. Sivustolta löytyy myös tietoa yleisölle avoinna olevista ITE-taideympäristöistä ja linkkejä ITE-videoihin. Sivuston keskeiset sisällöt ovat myös englanniksi.

Timo Peltosen teoksia teoksia Keski-Suomessa.

ITE-taiteen arkistotietokanta palvelee tutkijoita ja kuraattoreja

Collecte-arkistotietokantaan olemme tallentaneet tietoa ITE-kokoelman teoksista sekä kuva-aineistoa taiteilijoista ja teosympäristöistä. Täydennämme tietokantaa jatkuvasti ITE-kartoitusten yhteydessä. Tietokanta on tarkoitettu ammatilliseen käyttöön, muun muassa tutkijoille ja näyttelyiden kuraattoreille. Jos tarvitset käyttäjätunnuksia, ota yhteyttä kulttuuriosastoomme. Tavoitteena on liittää arkistotietokanta Finnaan, jolloin sen sisältö tulee avoimesti saavutettavaksi.

Lauri Mäkäräisen teoksia, Kainuu. Kuva: Teijo Määttänen.

Vuoden ITE-taiteilija toimii taiteilijoiden äänitorvena

ITE-taiteen juhlavuonna 2020 Maaseudun Sivistysliitto nimesi ensimmäisen Vuoden ITE-taiteilijan. Tavoitteena on valinnan myötä saada entistä vahvemmin esiin taiteilijan ääntä ja näkökulmia ITE-taidetoiminnassa. Samalla tarjoamme tittelin haltijalle muutamia erityisiä esillä olon mahdollisuuksia vuoden varrella. Ensimmäinen, Vuoden 2020 ITE-taiteilija oli Paula Huhtanen. Vuoden 2021 ITE-taiteilija on Jori Tapio Kalliola.

Jori Tapio Kalliola työhuoneellaan Hangossa. Kuva: Veli Granö.

ITE somessa

Laajimman yleisön tavoittava some-kanava on ITE-taiteen Facebook-sivu. Myös Instagram-tili @itetaide on kasvattamassa suosiotaan. Lisäksi meitä voi seurata Twitterissä.

ITE-kartoitushankkeilla on myös omat Facebook-sivut, joita päivitämme alueiden kuulumisilla. Voit seurata näitä fb-sivuja: ITE Satakunnassa, ITE Hämeessä, ITE Pirkanmaalla, ITE Saimaalla, ITE kaakossa.

Tuottamiamme videoita löydät MSL:n YouTube-kanavalta useina soittolistoina. Helpoin reitti videoihin on hakeutua sinne ITEnetin kautta.

Olemme avustajina myös parilla kansainvälisellä kanavalla. Outsider-taideympäristöjä esittelevä hollantilaisen Henk van Esin päätoimittama Facebook-sivu on erittäin suosittu. Eurooppalaisen outsider-taiteen verkoston EOA:n fb-sivu löytyy täältä.

Ritva Nurmen teos Etela-Savossa. Kuva: Kimmo Heikkilä.

Verkostoja Suomessa ja maailmalla

Maaseudun Sivistysliitto on aktiivisesti mukana ITE-taiteesta kiinnostuneiden asiantuntijoiden ja taiteen marginaalialueiden toimijoiden verkostoissa sekä museoalan tapahtumissa, kotimaassa ja kansainvälisesti.

 • Olemme asiantuntijoista koostuvan ITE-taiteen kannatusyhdistys ITE ry:n yhteisöjäsen ja pidämme huolta yhdistyksen käytännön asioista.
 • Kansainvälinen toimintamme kanavoituu European Outsider Art Association (EOA) -verkoston kautta. Yhdessä Kettuki ry:n ja K.H. Renlundin museon kanssa olemme valmistelemassa Suomeen järjestettävää EOA-verkoston kansainvälistä konferenssia, joka toteutuu vuonna 2022 Hämeenlinnassa. Valmisteluvaiheessa järjestämme konferenssiin johdattavaa webinaarien sarjaa yhdessä Kettukin ja muiden kumppaneiden kanssa.
 • Toimimme myös outsider-taideympäristöistä kiinnostuneiden asiantuntijoiden eurooppalaisissa verkostoissa.
 • Maaseudun Sivistysliitto on mukana Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä tavoittelevien kolmen kaupungin hankkeissa yhteistyökumppanina. Osaan näistä hankkeista sisältyy ITE-taiteen sisältöjä ja kansainvälisen outsider-taiteen verkoston yhteistyötä.
 • Erityisen tärkeitä kumppaneitamme ovat Ilomantsin kunta, jonka kanssa toteutamme Karhufestivaalia, Kokkolan kaupunki, jonka museotoimen kanssa pidämme yllä ITE-taidekokoelmaa sekä ITE-taiteen kesäkaupunki Parkano, jonka näyttelyviestinnässä olemme vahvasti mukana. Merkittäväksi yhteistyökumppaniksi on tullut myös Helsingissä vuosittain järjestettävä Etnogaala.
 • Annamme mahdollisuuksiemme mukaan neuvontaa ja tietopalveluja mm. ITE-taiteilijoille, taideympäristöjen vaalijoille, taidekentän toimijoille ja tiedotusvälineille.
Parikkalan patsaspuisto on Veijo Rönkkösen yli 50 vuotta kestäneen taiteellisen työn tulos. Kuvassa puiston joogaajat. Kuva: Veli Granö.

ITE-taiteen ABC löytyy täältä!

Lue lisää ITE-taiteen historiasta, tekniikoista ja taidemuodolle tunnusomaisista aiheista.

Ota yhteyttä

Tarvitsetko taustatietoa ITE-taiteesta, taiteilijoista, taideympäristöistä, kartoituksista, kokoelmasta, julkaisusta, kansainvälisistä verkostoista tai ITE-toiminnan 20-vuotisista vaiheista? Kiinnostaako yhteistyö kanssamme? ITE-taiteen sisältöjä Maaseudun Sivistysliitossa koordinoi kulttuurituottaja Raija Kallioinen.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje