ITE Satakunnassa

Kirja

Maaseudun Sivistysliiton vuosina 2019–2021 Satakunnassa toteuttama ITE-taiteen kartoitus kokosi vihjeitä omaperäisistä itseoppineista taiteen tekijöistä. Vinkkejä yleisöltä tuli ennätysmäisen paljon, toista sataa.  

ITE Satakunnassa -kirja esittelee satakuntalaisen ITE-taiteen herkullisia hedelmiä. Maakuntaa kiertäneet kartoittajat ja kirjan toimittaneet Veli Granö ja Elina Vuorimies löysivät poikkeuksellisen paljon omaehtoista taidetta ja sitä tekeviä vahvoja persoonallisuuksia.

Satakuntalainen identiteetti on rakentunut Kokemäenjoen avaraan laaksoon, soille ja karikkoisille rannikoille. Alueen monimielinen kuiva huumori ei ehkä avaudu helposti muualta tulleelle, mutta satakuntalainen ITE-taide piirtää kuvan hauskasta ja omanarvontuntoisesta yhteisöllisen tekemisen kulttuurista. Ennakkoluulottomuudesta kielii myös naisten ja nuorten tekijöiden monilukuisuus. Käsitys ITE-taiteesta saa uutta väriä myös yhteisöllisen ITE-taiteen myötä.

Alueen ITE-taiteen esittelyn lisäksi kirjan artikkelit valottavat monipuolisesti ITE-taiteen ajankohtaisia kysymyksiä.

Aineiston kokoamiseen on saatu Euroopan Unionin maaseudun kehittämisrahoitusta maakunnassa toimivien Leader-yhdistysten kautta. Kirjan on kustantanut Maaseudun Sivistysliitto. Julkaisun tuotantoon ja toteutukseen on saatu tukea Keskitien Säätiöltä ja Taiteen edistämiskeskukselta. Kirja ilmestyi vuonna 2021.

Päätoimittaja Veli Granö, ulkoasu Marko Mäkinen. Kirjan kansi: teos, Anna-Liisa Siivonen, kuva Veli Granö.

***

Kirja sai kunniamaininnan Vuoden 2021 taidekirjojen kilpailussa. Lue perustelut täältä.

Muita esitteitä

Ei valittuja sivuja