KOE ITE – Hämeen ITE-aarteiden etsintä loppusuoralla

Blogit
ITE Hämeessä, ITE-kartoitus, ITE-taide, Maaseudun Sivistysliitto

Kirjoittajat: Paula Susitaival ja Juho Haavisto

Koordinaattori Paula Susitaival kenttämatkalla Rengon Kaloisissa tammikuussa 2020, kuva Juho Haavisto
Koordinaattori Paula Susitaival kenttämatkalla Rengon Kaloisissa tammikuussa 2020, kuva Juho Haavisto

Tammikuun seitsemästoista, vuonna 2020: Eräs päällisin puolin tavallinen tiistai kaksi vuotta sitten, mutta meille erityinen. Edessä on ensimmäinen kenttämatka Hämeen sydänmaille, Renkoon ja Hauholle. Maaseudun Sivistysliitto on juuri valinnut meidät toteuttamaan Hämeen ITE-kartoitusta ja poljemme valtavalla innolla hanketta käyntiin. Suunnittelemme pihakierroksia ja pilottibussiretkiä, työpajoja ja tapaamisia, konsertteja ja poikkitaiteellista tapahtumayhteistyötä.

Tasan kaksi kuukautta myöhemmin otetaan käyttöön valmiuslaki ja siirrytään toisenlaiseen ulottuvuuteen, pandemia-aikakauteen, joka ei tätä kirjoittaessa ole vielä loppunut. Aika pysähtyy, sitten hidastuu ja sen rakenne muuttuu, toistaiseksi. Mutta kartoitus ei pysähdy. Häme ei odota!

Kartoitamme kahdessa todellisuudessa. Hämeessä olemme fyysisesti paikalla, läsnä hyvin todellisissa paikoissa, ja tulosta alkaa kertymään: tuhansia ajokilometrejä, satoja juotuja kahvikuppeja, kymmeniä selattuja leikekirjoja. Turvavälien yli puhutettuja taiteilijoita, polkuja takapihoille, metsiin, autotalleihin, kivikortteleihin, ihmisten ihmeellisiin mieliin.

Toinen todellisuus on ruudukko puhuvia päitä tietokoneen näytöllä ja uudenlainen työelämä, jossa kollegoihin ja yhteistyökumppaneihin syntyy intiimi yhteys bittiavaruuden kohinan ylitse ja etäkoulukkaat ja karanteenilaiset maustavat kokouksia mellastaen ruudun laitamilla. 

Kaiken ytimessä on kuitenkin taide. Ihmeellinen taide, ja tarinat, ja Maaseudun Sivistysliiton väen heittäytyminen niiden ihmisten keskuuteen, joiden päivittäistä arkea ja elämää määrittelee sisäisen näkyväksi tekeminen. 

Aarteenmetsästykseltä tämä on tuntunut ja sama kokemus oli myös kesän 2021 kenttäkartoittajilla Solja Järvenpäällä ja Arja Taskisella. Toivomme kuitenkin etteivät löytömme säily salaisuuksina. Haluamme kirjata kartalle mahdollisimman monta paikkaa, että muut saisivat kokea saman kuin me.

Viimeistelemme parhaillamme julkaisua, jossa esitellään kaikki kartoituksella löytämämme aarteet. Kun työmme on valmis, toivotamme teidät kaikki Hämeen ITE-taidetta kokemaan!

Esimakua seikkailusta saat tästä viime kesänä toteutetusta videosta.

Kirjoittaja

Juho Haavisto

Hankekoordinaattori-kartoittaja

+358 40 6204564 Lue lisää henkilöstä

Kirjoittaja