ITE-teokset johdattavat joulun aikaan

Teksti: Paula Susitaival

Instagramin ITE-joulukalenterissa on joulukuun ajan saatu nauttia kahden maakunnan ITE-aarteista.

Kalenterin numeroluukun päällä oleva tarina johdattaa johonkin joulunaikaan liittyvään aiheeseen, joka sitten resonoi luukusta löytyvässä teoksessa. Samalla tarjotaan tietoa taiteilijoista ja heidän inspiraationlähteistään.

Joulukalenterin kokoaminen on ollut vekkuli tehtävä. Ensin uppouduin Satakunnan ja Hämeen kartoituksilla tehtyihin löytöihin, joiden pohjalta kalenterin aineisto on koottu. Sitten tarkastelin työparini Juhon kanssa joulukuun almanakkaa ja käsillä olevia merkkipäiviä. Kolme adventtia, itsenäisyyspäivä, suomalaisen musiikin päivä, talvipäivänseisaus ja tuomaanpäivä joka käynnistää vanhan kansan joulun. Pikkujoulukausi on pitkälle peruttu, mutta emme antanut sen nyt häiritä.

Teoksiin liittyvät tarinat ja tiedonmurut löysin assosioimalla ja jouluun liittyviä tapoja, toimia ja ilmiöitä tutkailemalla. Ehtymätön lähde on kansanperinne, mutta yhtä kiinnostavaa tietoa löytyy vaikkapa Tilastokeskukselta!

Kalenteri on antanut oivallisen syyn tarjoilla ITE-taiteen ystäville kartoitusten antia ja alueiden klassikkoja joulukuun jokainen päivä. Ja minulle se on toiminut mukavana laskeutumisena pian koittaviin joulunpyhiin.

Kalenteria voit seurata instagramiin kirjautuneena tilillä @itetaide, tai tässä www-osoitteessa:
https://www.instagram.com/itetaide/

ITE-joulukalenterin luukkujen takaa löytyy tarinoita ja Hämeen ja Satakunnan kartoituksilla löytyneitä aarteita.

Kirjoittaja