Paula Huhtanen

Nokia (1965)

Paula Huhtanen julistaa taiteessaan ”iloismia”, luottamuksen ja toiveikkuuden sanomaa, joka purkautuu hehkuvan värikkäinä maalauksina ja kollaaseina. Taideilmaisu löytää paikkansa myös uniikeissa esineissä ja asusteissa. Maalauspohjana voi olla vaikkapa huonekalu, astia, kenkä tai vaate.

Huhtasen maalauksia leimaa runsaus, voima ja ilo. Teoksissa on pieniä, värikkäitä yksityiskohtia, pisteitä, viivoja, kuvioita. Hän on kehittänyt monikerroksisen, pinnaltaan valoa hehkuvan maalaustyylin.

– Tunnustan ”iloismia” ja koen että sen välittäminen on minun tehtäväni universumissa. Tänä päivänä hallitaan paljon pelolla ja uhkillakin. Minä haluan taiteella puhkaista sen kuplan ja kertoa, kuinka hyvin meillä asiat loppupelissä onkaan. Kaikki on hyvin. Kaikki järjestyy.

– Taiteilijan pitää olla kriittinen, mutta pitää myös luoda uskoa huomiseen ja toimia rauhan puolesta.

Lappilaislähtöinen, Ylitorniossa syntynyt ja sittemmin pirkanmaalaistunut taiteilija saa innoitustaan Sarkolan kylän maalaismaisemista Nokialla. – Ammennan työhöni ihan kaikesta. Arjen elämästä, juhlahetkistä, valoista, varjoista, tuulesta. Elämässä on kaikki muutettavissa taiteeksi, sanoo Huhtanen.

Maaseudun Sivistysliitto nimesi Paula Huhtasen Vuoden 2020 ITE-taiteilijaksi. Ensimmäistä kertaa myönnettyyn huomionosoitukseen sisältyy esillä oloa ITE-taiteen juhlavuoden 2020 tapahtumissa, mm. Helsingissä Etnogaalassa ja Tuomaan markkinoilla, Ilomantsissa Ilo ylimmillään -näyttelyssä ja Karhufestivaaleilla sekä Arjen luovuus -kampanjassa.

Teksti: Raija Kallioinen. Teoskuvat: Vilma Rimpelä. Henkilökuva: Eija Irene Hiltunen.

Lue Leena Peltokankaan taiteilijaesittely Paula Huhtasesta.

Lue Riitta Ryynäsen taiteilijahaastattelu Paula Huhtasesta.