Markku Sarastamo

Hämeenlinna (1948)

Markku Sarastamo on paitsi ITE-taiteilija, myös muun muassa satukirjailija, tarinankertoja, joogi, judoka, taikuri, keksijä ja esperantisti. Voisikin sanoa, että Sarastamo on Itse Tehdyn Elämän henkilöitymä, jota on pikkupojasta saakka ohjannut uteliaisuus, kokeilunhalu ja mielikuvitus. Sarastamon paneutuminen käsillä oleviin hankkeisiin on tarttuvaa ja innostavaa. Niistä onkin vuosien varrella saatu lukea kymmenistä lehdistä.

Viime vuosina Sarastamo on yhdistänyt useita taiteensa alueita Karbujo–Hiilimaa-kokonaisuuden alle. Fantastinen ja sadunomainen Karbujo-maailma käsittää kertomustrilogian sekä jatkuvasti laajentuvan visuaalisen maailman, joka karttuu paitsi veistoksilla, myös digitaalisilla kuvituksilla. Erityisesti jälkimmäiset ovat usein huikean yksityiskohtaisia ja mielikuvituksellisen notkeita.

Sarastamon niin lapsille kuin aikuisillekin suunnattu fantasiakirja Kreivitär ja hänen huikea elämänsä on luettavissa kokonaisuudessaan sekä suomeksi että esperantoksi hänen kotisivullaan www.markkusarastamo.fi.

Teksti ja kuvat: Juho Haavisto.