Erkki Känkänen

Forssa (1927–2022)

Erkki Känkäsen evakkomatka Karjalankannaksen Muolaasta alkoi seitsenvuotiaana. Jatkosodan aikaan perhe palasi takaisin Ylä-Kuusaaseen, jälleenrakentamaan poltettua kotikylää. Sieltä oli kuitenkin lähdettävä pian uudestaan. Perhe päätyi Forssan “pikku-Muolaaseen”, keskelle hitainta Hämettä syntyneeseen tiiviiseen karjalaisyhteisöön. Tämä yhteisö auttoi kasvattamaan juuria myös Lounais-Hämeen multiin: suvun maanviljelystoimi kehittyi menestyväksi vihannestilaksi, jota jälkeläiset jatkavat jo neljännessä polvessa.

Känkäsen perheen kesäasunto sijaitsee hiuksenhienosti maakuntarajan toisella puolella Someron Salkolassa ja kantaa nimeä Rajaranta. Rajarannan pihapiiriin noussut Muistojen puisto on ylistys Karjalan heimolle, luovutetun Karjalan pitäjille, mutta erityisesti kotipitäjä Muolaalle.

Mökin rakennustyön lomassa heräsivät muistot Äyräpäänjärven linnuista ja onkimatkoista järven rannoille. Ylijäämämateriaalit alkoivat muotoutua paitsi linnuiksi, myös kuviksi ja tarinoiksi, jotka laajenivat pian henkilökohtaisesta ja läheisestä yleiseen ja yhteiseen. Muistojen puisto on hengästyttävä siirtoväen monumentti täynnä taidetta, tunnetta ja tietoa. Sen keskukseksi Känkänen on rakentanut talvisodassa tuhoutuneen Muolaan kirkon pienoismallin, jonne mahtuu mukavasti sisään parikymmentä ihmistä. Valtava Karjalan käki ‑veistos kannattelee luovutettujen pitäjien vaakunoita, evakkoreki hevosineen kertoo yhdestä evakkomatkasta. Ulkorakennusten seiniä kiertävät pääosin taidokkain vanerileikkauksin laaditut taulut, joissa kuvitetaan taiteilijan lapsuutta, kannakselaista elämänmenoa ja historian tapahtumia.

Niin ikään Muolaasta kotoisin olevan Hilkka-rouvansa kanssa Erkki Känkänen pääsi vierailemaan synnyinpitäjässä sittemmin satoja kertoja. Yhteys kotikylän nykyisiin asukkaisiin on vuorovaikutteinen ja lämmin.

Rajarannan Muistojen puisto on kerännyt vuosikymmenien ajan bussilasteittain ihailijoita ja tarjonnut koskettavan vertaiskokemuksen monille kotiseutuaan kaipaaville. Taiteilijan ikääntyessä kävijöitä on otettu vastaan harvakseltaan.

Teksti: Paula Susitaival. Kuvat: Juho Haavisto.