Erkki Niemi

Turenki (s. 1939)

”Leikki on lapsen työtä”, sanonta kuuluu. Erkki Niemen kohdalla leikki tuntuu olevan myös eläkeläiselle jos ei ihan päivätyö, vähintään kesätyö.

Konepajayrittäjänä elämäntyönsä tehnyt Niemi on luonut kotipihalleen taidetta, pelejä ja leikkejä yhdistelevän elämysmaailman, josta erityisen elähdyttävän tekee sen monitasoisuus. Vaikka ilmeikkäät veistokset ovat ITE-taidetta parhaimmillaan, on niillä myös käyttötaiteen luonne. Metallista, puusta, istutuksista ja kierrätystavarasta rakennettu Elämyspiha on noin kolmentuhannen neliön kokoinen ja täynnään leikki- ja pelipaikkoja, satua ja tarinoita.

Toiminnallista puolta edustavat keppihepparata, pingispöydät, suuri fortunapeli ja kiipeilykivi. Kuumana kesäpäivänä voi myös pulahtaa uima-altaaseen, jota vartioi krokotiili. Allas on nimetty pallomereksi, sillä veden lisäksi se on täynnään erilaisia ranta- ja muovipalloja. Lapsille Niemi on kehittänyt myös aarteenetsintäleikin, joka kiertyy Elämyspihan veistosten ympärille ja huipentuu Elämyspihan ritarin arvon saavuttamiseen.

Veistokset ja Elämyspihan taide ovatkin paitsi suorastaan osa leikkiä, myös erittäin helposti lähestyttäviä. Kansainvälinen rock-bändi, kymmenet eläinhahmot, maitolaiturit, maalarit, leikkijät, Peppi Pitkätossun hevonen, peikot ja raamatunkertomukset rytmittävät yli 140 metriä pitkää pihaa. Pihaan piilotettu myös geokätkö.

Erkki Niemi lukeutuu moniin Aku Ankasta inspiroituneisiin ITE-taiteilijoihin. Hansu, Mummo Ankan auto ja metallista hitsatut Aku ja Roope-setä värittävät Elämyspihaa.

Aikuiselle kävijälle pihamaa on kiinnostava paitsi taiteen ja viihtymisen näkökulmasta, myös kasviopillisesti. Kaikki pihan kasvit on nimiöity suomeksi ja latinaksi. Löytyypä joukosta muutamia harvinaisuuksiakin.

Joka sattuu matkallaan Elämyspihalle päätymään, huomaa nopeasti, että itse isäntä pian ilmestyy vierelle. Yleensä neonvärinen Erkin Elämyspiha -t-paita ja lippis yllään.

 Kuten hämäläisillä on tapana, Niemi ryhtyy usein kävijöiden kanssa jutulle hissukseen ja vähäsanaisesti. Yksittäisten teosten ja kasvien esittelystä alkava juttutuokio venähtää yhtäkkiä jopa tunneiksi, ja pian huomaa olevansa kymmeniä juttuja ja tarinoita rikkaampi. Niemen elämään on kuulunut kymmeniä matkoja, tuhansia kilometrejä polkupyörällä ja aktiivista järjestöelämää.

Niemen mukaan suurin harmi seuralliselle luonteelle onkin, että kun hän ilmaantuu paikalle toivottamaan kävijät tervetulleeksi, nämä joskus säikähtävät ja lähtevät pois. Tällainen onnensa ohittanut vierailija ei arvaakaan, millaista on saada kutsu Niemien kotiin. Siellä silmien eteen aukeaa esimerkiksi lähes tuhannen säästölippaan kokoelma sekä vihkokaupalla poikkeuksellisen laajoja nimikirjoituskokoelmia. Usein saa nauttia myös kupista kahvia ja aktiivisen miehen saman aamun leipomuksia.

Teksti ja kuvat: Juho Haavisto