Jori Tapio Kalliola

Hanko (1968)

Vuoden 2021 ITE-taiteilijaksi valittu Jori Kalliola on itseoppinut niin muusikkona kuin taiteilijana. Hän on aina ollut auktoriteetteja kammoksuva oman tiensä kulkija. Oman äänen löytäminen niin laulussa kuin taiteessa vei pitkään, vuosikymmeniä.

Kalliola muutti parikymppisenä bändikuvioiden perässä Raumalta Helsinkiin, laulajaksi rockyhtyeeseen. Nykyään Kalliola on laulaja Jori Otsa & Mah’Orkka -yhtyeessä, joka esittää Georg Otsin tunnetuksi tekemiä lauluja.

Parikymppisenä Kalliola alkoi myös maalata. Hän lauloi bändeissä ja työskenteli kymmenisen vuotta puistojen hoitajana. Kun hänestä tuli perheenisä, taiteen tekeminen jäi sivuun pitkäksi aikaa. Oman ilmaisun kehittäminen vei pitkään niin musiikissa kuin taiteessa, vuosikymmeniä. Jotain loksahti kohdilleen, kun Kalliola muutti perheineen Helsingistä Hankoon. Siellä oli varaa kunnon verstaaseen, ja hiljaisessa pikkukaupungissa on helppo keskittyä olennaiseen: taiteeseen ja perhe-elämään.

Kodin remontista jäi yli hirrenpätkiä, ja niistä syntyivät ensimmäiset puuveistokset. Kalliola käyttää veistoksissaan muutenkin kierrätysmateriaalia, kuten puretuista junarataosuuksista yli jääneitä pultteja ja jämämaaleja.

Kalliolan työhuone on täynnä värikkäitä ja irvisteleviä puupäitä. Puuveistoksissa on muutakin ajatusta kuin katsojan hauskuuttaminen. Puupääkansa osoittaa mieltään vääryyksistä ja nousee kapinaan auktoriteetteja vastaan. Yhdessä Kalliolan maalauksessa on teksti, jossa nykyajan spitaalisiksi nimetään ihmiset vailla kilpailuviettiä. Veistoksillaan hän on kommentoinut kilpailuyhteiskunnan lisäksi esimerkiksi uskonasioita, sisällissotaa ja sosiaalista mediaa.

Kalliola toteaa, ettei hänen tekemisessään ole oikeastaan enää kyse taiteesta vaan tavasta olla olemassa: “Teen sellaista, mitä itse haluan, ja on ihan sama, miten tähän reagoidaan, kiinnostaako ihmisiä tai ostavatko he tätä taidetta. Kiinnostavaa kyllä, kun pääsin tällaiseen helpottavaan vaiheeseen elämässä, jossa en enää välitä mistään, saankin tunnustusta. Mitään ei tapahtunut niin kauan, kun yritin kovasti saavuttaa jotakin”.

Teksti: Sini Kuvaja. Toimittanut: Lauri Oino. Kuvat: Veli Granö.
Pidempi taiteilijaesittely on julkaistu ITE Satakunnassa -kirjassa.