Maaseudun Sivistysliiton Arkinuukailu-viikolla kannustetaan jälleen kierrätyksen ja kohtuutalouden maailmaan

Ajatuspaja Alkio, Maaseudun Sivistysliitto, Ympäristö, Ympäristöperinne, Uutinen
Pettupikkuleipiä ja havu-uutejuomaa, kuva: Heli Kallio-Kauppinen

Maailman muuttumisen myötä erilaiset uudet ja vanhat nuukailun tavat ovat auttaneet monia selviytymään arjessa. Arkinuukailulla tarkoitamme jokapäiväisessä elämässämme tapahtuvaa säästäväisyyttä – toisille arkinuukailijoille se on pakon sanelemaa, toisille se on elämäntapa ja harrastuskin. Arkinuukailu on myös osa kohtuutalousajattelua, jossa halutaan jatkuvan kasvun sijaan kiinnittää huomiota maapallomme resurssien riittävyyteen.

Vuonna 2023 toimme arkinuukailun vaihtoehdon ja erilaiset toteutustavat ihmisten tietoisuuteen: toteutimme arkinuukailukyselyn, julkaisimme siitä raportin, järjestimme ensimmäisen Arkinuukailuviikon, erilaisia tapahtumia, julkaisimme Arkinuukailu-lehden ja –kalenterin vuodelle 2024.

Ajatuspaja Alkio kokosi arkinuukailuvinkit yksiin kansiin ”Arkinuukailu – vinkkejä arkinuukailuun” (2023). Osana Kolmannen tien kohtuutalous -tutkimushanketta syntyi raportti ”Kohtuutalouden vaihtoehto- talousajattelun uusi aika nousemassa globaalien kriisien keskeltä” (2023) sekä toinen tuore raportti ”Tulevaisuusvallan laajentaminen uudelle taloudelle – kolme kohtuullista kysymystä päätöksentekijöille”  (2024), joka esittää systeemitason muutoksia siitä, miten yhteiskuntamme voisi kehittyä kohtuutaloudeksi, jonka avulla voisimme selvitä nykyistä talouden kehityssuuntaa paremmin monikriisisen maailman keskellä.

Arkinuukailu-viikko 22.-28.4.2024

Järjestämme arkinuukailijoille ohjelmaa koko viikolle. Tapahtumat ovat maksuttomia. Lisäksi jaamme arkinuukailuvinkkejä Facebookissa ja Instagramissa @maaseudunsivistysliitto koko viikon ajan. Tule mukaan!

Ma 22.4.
Linnunpönttötyöpaja nuorille Limingassa, yhteistyössä Limingan 4H

Ti 23.4.
Makuja luonnosta – pettupikkuleipiä ja koivunmahlaa Nurmeksessa

Entisaikaan ravinnon jatketta haettiin lähiluonnosta monin eri tavoin. Koivunmahlasta saatiin pitkän talven jälkeen kaivattuja vitamiineja ja etenkin pula-aikoina leipään lisättiin pettujauhoa. Nurmeksen Hyvärilän nuorisokeskuksen kansainvälisen nuorisoryhmän kanssa tutustutaan petun hyödyntämiseen ja leivotaan yhdessä pettupikkuleipiä. Samalla nautitaan kevään ensimmäiset mahlat ja tutustutaan mahlan valutukseen.

Sähkötöntä säilöntää maakellarissa ja maakuopassa -webinaari klo 17-18.30

Tutustumme terveen ja toimivan maakellarin käyttöön ja rakentamisen periaatteisiin sekä niin sanottujen pottukuoppien käyttöön juuresten säilönnässä talven yli. Maakellarin voit rakentaa myös itse. Oma maakellari voi parhaimmillaan olla usean sadan vuoden investointi ja tuo oman, arvokkaan lisän omavaraistalouden osaksi. Puhujina perinnemestari Hannu Rinne sekä omavaraisuustaitoja vaaliva teollisuusneuvos Reijo Vauhkonen. Ilmoittaudu mukaan webinaariin 21.4. mennessä tästä.

Ke 24.4.
Linnunpönttötyöpaja nuorille Tyrnävällä, yhteistyössä Tyrnävän 4H:n kanssa

Ilmastokahvit Teamsissa klo 13-14: Biohiilestä on moneksi!

Olemme mukana virtuaalisilla ilmastokahveilla pohtimassa biohiilen monia mahdollisuuksia. Tilaisuudessa kuulet, mitä biohiili on ja mistä ja miten sitä voidaan valmistaa niin kotona kuin teollisessakin mittakaavassa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan 23.4. mennessä.

La 27.4.
Biohiiletystä Haapavedellä

Tervetuloa tutustumaan biohiiletykseen Haapaveden Elinvoima-messuille!

Pieniä monimuotoisuustekoja Joensuussa
Joensuun Kiihtelysvaarassa tehdään hyönteishotelleja ja perehdytään kukkapeltoihin. Pieniin monimuotoisuustekoihin pääsee tutustumaan Särkivaaran kylätalolla ennen Joensuun seudun Leaderin vuosikokousta

Arkinuukailuviikon tapahtumia järjestävät yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa Maaseudun Sivistysliiton ympäristöhankkeet:

  • Ympäristöviisaat maaseutuyhteisöt
  • Biohiilen aika
  • Vaara-Karjalan Kestävät kylät
  • Joensuun seudun Kestävät kylät
  • Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi -YMPPI
Maakellarissa, kuva: Jouni Reko

Lisätietoa

Timo Reko, kehittämispäällikkö, Maaseudun Sivistysliitto, timo.reko@msl.fi, p. 050 322 6798

Ajatuspaja Alkion tutkimukset: Susanna Myllylä, tutkija, susanna.myllyla@msl.fi, p. 040 821 8182