Taide ja kulttuuri

Taide ja kulttuuri

Taide- ja kulttuuritoiminnassa tuotamme ja toteutamme monitaiteellisia tapahtumia ja festivaaleja, näyttelyitä, seminaareja, kirjoituskilpailuja sekä kirjoja.  Yhteistyötä tehdään taiteilijoiden ja monien eri kumppaneiden kanssa eri puolilla Suomea. Toiminta tukee ihmisenä kasvua, maaseudun kehittymistä sekä aktiivista kansalaisyhteiskuntaa. Ympäristötaide ja suomalainen nykykansantaide eli ITE-taide ovat toimintamme kaksi keskeistä painopistettä.

Laaja, ammatillisesti korkeatasoinen kumppanuusverkosto tuottaa monipuolisen asiantuntemuksen. Sen kautta saavutetaan myös uusia kohderyhmiä, erilaisia kommunikaatiokanavia ja laaja kirjo paikalliskulttuureista kumpuavia sävyjä. Projekteja toteutamme korkein taiteellisin tavoittein ja asiantuntijavoimin.

Tule mukaan paikan päälle tai osallistu sosiaalisen median välityksellä. Voit myös tutustua toimintaamme videodokumenttien välityksellä YouTubessa sekä erilaisten julkaisujen avulla, jotka löydät kotisivujemme kirjastosta. Aikaisemmasta toiminnasta löydät esimerkkejä arkistosta ja blogistamme.

Taide- ja kulttuuritoimintaa rahoitamme maaseudun kehittämisrahoilla (Maaseutuohjelma eli Ma​nner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma: ELY- ja Leader-rahoitukset), säätiöiden apurahoilla sekä kaupunkien, kuntien ja valtion kohdeapurahoilla.

Lisätietoja:

kulttuurijohtaja Helka Ketonen, helka.ketonen@msl.fi

facebookyoutubetwitterinsta


Muutamia esimerkkejä taide- ja kulttuuritoiminnastamme lähivuosilta:

 KEHO – ainoa kotini maailmassa 2017-2018

KEHO – ainoa kotini maailmassa on panostanut tanssitaiteilijoiden verkostoitumisen ja yhteistyön kehittämiseen tanssija, koreografi Hanna Brotheruksen ohjauksessa. Tapaamisia ja työpajoja on toteutettu Oulussa, Rovaniemellä, Kolarissa, Turussa ja Joensuussa yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja tanssin aluekeskusten kanssa.  Työskentelyllä rakennetaan siltoja taiteen ja kuntien välille kulttuurin ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Mukana on ollut yli 50 henkeä tanssijoita, sirkustaiteilijoita, läänintaiteilijoita, tutkijoita, teatterialan ammattilaisia ja kulttuurialan tuottajia. Yhteistyö jatkuu ja kehittyy myös tulevan vuoden 2018 ja mukaan tavoitellaan uusia paikkakuntia.

Seuraa toimintaa sosiaalisessa mediassa #keho #hannabrotherus

Facebook: KEHO – ainoa kotini maailmassa

facebook


Syötävä Puisto

Maaseudun Sivistysliiton perustama Syötävä Puisto ja Isoisän torpassa sijaitseva kahvila ovat siirtyneet osaksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden tiloja ja toimintaa kesällä 2018. Nuorisopalvelut vastaa Syötävän Puiston toiminnasta ja Maaseudun Sivistysliitto jatkaa yhteistyökumppanina.

Maaseudun Sivistysliitto perusti Syötävän Puiston 2014, osana Paikan tuntu – paikan identiteetti -hanketta. Se oli kokeilu, jonka tavoitteena oli monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin. Syötävä puisto on ollut myös uusi malli urbaanin ruoantuotannon monipuolistamiseksi. Torpan pihapiirissä on myös hoidettu yhteisällisesti citykanoja, jotka ovat saaneet kesämökikseen pihatalon aitauksineen.

Puutarhatalkoita järjestetään vapaaehtoisille kaupunkilaisille joka keskiviikko toukokuusta syyskuun puoliväliin saakka aina keskiviikkoisin klo 17-20. Talkoolaiset myös jakavat viljelysten sadon keskenään, joten varsinkin nyt loppukesällä kotiin tuotavana on monenlaisia puutarhan herkkuja.

Kulttuurikahvila perustettiin osaksi Syötävän Puiston yhteisöllistä toimintaa kesällä 2017. Sunnuntainen pop up -kahvila tarjosi ohjelmaa musiikista tanssiin ja teatteriin sekä mm. elokuvanäytöksiä. Syötävä Puisto Mustikkamaalla Helsingissä kutsui myös taiteilijoita ja yhdistyksiä järjestämään tiloissa oman Kulttuurikahvilansa. Puiston Citytorpparina ja tapahtumatuottajana työskennellyt Antti Suniala kutsui mukaan erilaisia toimijoita pitkin kesää: ”Kulttuurikahvila Syötävässä Puistossa on kaikille yhteinen ja avoin kulttuuritila, johon voi tulla myös piknikille ja nauttimaan kauniista päivästä upeassa ympäristössä ystävien seurassa.”

Seuraa toimintaa sosiaalisessa mediassa #syötäväpuisto #syötäväkaupunki

Facebook ja Instagram: Syötävä Puisto

YouTubessa myös videoita vuosien varrelta.

facebookyoutube


Taiteilijat CityTorppareina ja yhteisötaiteilijoina

Maaseudun Sivistysliitto palkkaa eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija kutsutaan työskentelemään taiteilijaresidenssissä. Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä.

KESÄ 2018

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo (s. 1978) Rovaniemeltä valittiin residenssitaiteilijaksi Kemiönsaarelle Varsinais-Suomeen. Ympäristötaideteos “Yhdessä olemme ryhmä” paljastettiin Festival Norpaksen avajaisissa Taalintehtaan alueella elokuun alussa. Kuukauden mittainen residenssijakso toteutettiin  yhteistyössä Norpas-festivaalin, Kemiönsaaren kunnan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Facebook, linkki

Instagram #norpas2018 #festivalnorpas, linkki 

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen (s. 1988) Helsingistä asui ja työskentelei keskikesällä yhteisötaiteilijana Konginkankaalla Keski-Suomessa. “Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme” – iloitsi konginkankaalaisen kotiseutu- ja museoyhdistys Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen. Konginkankaalla toteutettiin kahden viikon aikana tilkkuteos kierrätysmateriaaleista. Kaikki halukkaat saivat osallistua tilkkujen tekoon Elinan työpajoissa. Konginkankaan kesäpäivillä kyläläiset maalasivat yhteiselle maalausseinälle näkemyksiään siitä mikä kylässä on parasta, ja näistä maalauksista Elina suunnitteli kylälle kaksi erilaista kangaskuosia.

Facebook: CityTorppari, linkki 

Instagram #citytorppari #konginkangas, linkki 


Grey Cube galleria ja festivaali 2014-2016                                        

Nykytaidetta, tanssia, esittävää taidetta, musiikkia. Korkeasaari, Helsinki. Kesän tunnelmiin voit tutustua YouTubessa olevien dokumenttien kautta sekä sosiaalisessa mediassa#GreyCubeGalleriat @GreyCubeGallery.

facebookyoutubetwitterinsta


 

Ympäristötaiteen rannikkoreitti 2013-2016

Teemanäyttelyitä, vedenalaisia konsertteja, ekotekoja: Tornionjoki 2013, Oulu 2015, Rauma 2016.

Kesällä 2016 suuntasimme Raumalle ja Selkämerelle. Veden alla – ympäristötekoja taiteen keinoin toteutettiin yhdessä Rauma Biennale Balticum -näyttelyn, Rauman kaupungin sekä RaumArsin kanssa.  Mm. vedenalaisten konserttien ja elävien veistosten kokonaisuus valloittaa Rauman uimahallin tilat.

facebooktwitterinsta   Kalanmaha -taidetta ja ympäristötekoja Rauman rannoilla ja saaristossa, lue myös taiteilijan blogi. Katso dokumenttivideo täällä. Aihetunniste #Kalanmaha

facebooktwitterinsta  Life Aquatic, kokonaistaideteos Rauman uimahallissa, vedenalaiset konsertit ja veistokset 17-20.8.2016. Katso dokumenttivideo täällä. Aihetunniste #RaumaLifeAquatic

 


 

TUNNE+TILA 2014-2016

Teosinstallaatioiden sarja toteutetaan vuosittain eri paikkakunnilla. Rauma 2014, Varkaus 2015, Oulu 2016

Vuonna 2016 taiteilija Päivi Raivio toteutti kolmannen osan Tunne+Tila -teoksen Oulun kaupungin keskustassa. Hylätty alue, jossa on vahvat muistijäljet menneiltä vuosikymmeniltä, herätettiin kaupunkilaisten kanssa uudelleen henkiin vuosien uinumisen jälkeen.

facebooktwitterinsta   #TunneTila2016. Katso dokumenttivideo täällä.