Taide ja kulttuuri

Taide ja kulttuuri

Kulttuuri ja taide ovat vahvoja vaikuttamisen keinoja. Taide herättää tunteita ja rohkaisee keskustelemaan.

MSL:n kulttuuritoiminnassa tuetaan eri tavoin omakohtaista ja vastuullista suhdetta paikalliskulttuuriin, lähiympäristöön ja luontoon. Kulttuuritapahtumia ja -festivaaleja sekä taidenäyttelyitä ja taidetapahtumia järjestetään yhteistyössä kuntien, museoiden ja erilaisten paikallisten toimijoiden kanssa.

Luovan alan ammattilaisten työ- ja elinmahdollisuuksia kehitetään maaseutukunnissa. Osallistavan ja yhteisötaiteen keinoin liitto osallistuu paikallisidentiteetistä kumpuavien taideteosten ja taidetapahtumien toteutukseen eri puolilla Suomea.

Toiminta tukee ihmisenä kasvua, maaseudun kehittymistä sekä aktiivista kansalaisyhteiskuntaa.

Tyhjillään olevia paikkoja adoptoidaan yhteisölliseen kulttuuri- ja taidetoimintaan ja yhdessä asukkaiden, kuntien ja taiteilijoiden kanssa perustetaan syötäviä puistoja sekä kaupunkiviljelykohteita.

MSL järjestää kulttuuri- ja taidetilaisuuksia, näyttelyitä, festivaaleja ja monenlaista kulttuuritoimintaa yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa sekä tukee ja ohjaa taiteen harjoittajien ja harrastajien työtä.

Laaja, ammatillisesti korkeatasoinen kumppanuusverkosto tuottaa monipuolisen asiantuntemuksen. Sen kautta saavutetaan myös uusia kohderyhmiä, erilaisia kommunikaatiokanavia ja laaja kirjo paikalliskulttuureista kumpuavia sävyjä. Projekteja toteutamme korkein taiteellisin tavoittein ja asiantuntijavoimin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sivistysliitoille myöntämän kulttuuritoiminnan yleisavustuksen turvin liitolla on palveluksessaan kaksi kokopäivästä työntekijää: kulttuurijohtaja sekä kulttuurituottaja. Kulttuuritoimintaa rahoitetaan lisäksi valtion erilaisilla kohdeavustuksilla sekä opinto- ja kulttuuritoiminnan hankerahoituksilla, säätiöiden myöntämillä apurahoilla ja osallistumismaksuilla. Hanke- ja muu henkilökunta palkataan hankerahoituksilla.

Tule mukaan paikan päälle tai osallistu sosiaalisen median välityksellä.

Voit myös tutustua toimintaamme videodokumenttien välityksellä YouTubessa sekä erilaisten julkaisujen avulla, jotka löydät kotisivujemme kirjastosta. Vanhemmasta toiminnasta löydät esimerkkejä mm. arkistosta ja blogistamme.

Nurkantakana.fi -aineisto on koottu erityisesti opettajille ja kasvattajille.

Ole meihin yhteydessä:

kulttuurituottaja Raija Kallioinen, raija.kallioinen@msl.fi

facebookyoutubetwitterinsta


Taiteilijat CityTorppareina ja yhteisötaiteilijoina (2015 – )

Maaseudun Sivistysliitto palkkaa eri alojen taiteilijoita yhteisötaiteilijoiksi nimellä CityTorppari tai kylätaiteilija, tai taiteilija kutsutaan työskentelemään taiteilijaresidenssissä. Eri puolille Suomea sijoittuvat muutaman viikon tai yhden kuukauden mittaiset työskentelyjaksot tarjoavat uudenlaisia tapoja maaseudun ja kaupungin välisen yhteistyön lisäämiseksi. Työskentelyjakson aikana taiteilija elää yhteisön keskellä. Lopputuloksena syntyy teos, sävellys, tanssi, ympäristötekoja, yms. riippuen taiteilijasta, yhteisöstä ja paikan hengestä. Toimintaa on tukenut Keskitien Säätiö.

Tutustu tarkemmin Citytorppareihin täällä.

#citytorppari

 


Kehollisten työpajojen sarja yhdessä Hanna Brotheruksen kanssa 2017-2020

 

Tanssi ja kehollisuus, jokaisen ihmisen oikeus luovuuteen myös liikunnan kautta, on ollut MSL:n toiminnassa näkyvää viimevuosina. Yhteistyössä tanssija, koreografi Hanna Brotheruksen kanssa olemme järjestäneet KEHO-työpajoja ja esityksiä eri puolilla Suomea vuosina 2017-2019.

Vuonna 2019-2020 Hanna Brotherus Company (HBC) toteutti yhdessä Maaseudun Sivistysliiton ja Eläkeliiton kanssa ylisukupolvisen tanssielokuvan MENsekä tanssielokuvan tekemisestä kertovan videodokumentin “Kun mieheen koskee“. Tanssiteos harjoiteltiin loka-marraskuussa Helsingissä 2019. Videon tuotanto sai taloudellista tukea Keskitien Säätiöltä.

Vuosi 2018 huipentui Oodi metsälle -tanssiesitykseen, johon osallistui yli 200 eritaustaista esiintyjää, huippuammattilaiset, kouluaiset, ikäihmiset YHDESSÄ.

KEHO – ainoa kotini maailmassa on panostanut tanssitaiteilijoiden verkostoitumisen ja yhteistyön kehittämiseen tanssija, koreografi Hanna Brotheruksen ohjauksessa. Tapaamisia ja työpajoja on toteutettu Oulussa, Rovaniemellä, Kolarissa, Turussa ja Joensuussa yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton ja tanssin aluekeskusten kanssa.  Työskentelyllä rakennetaan siltoja taiteen ja kuntien välille kulttuurin ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Mukana on ollut yli 50 henkeä tanssijoita, sirkustaiteilijoita, läänintaiteilijoita, tutkijoita, teatterialan ammattilaisia ja kulttuurialan tuottajia. Yhteistyö jatkuu ja kehittyy myös tulevan vuoden 2018 ja mukaan tavoitellaan uusia paikkakuntia. Toimintaa on tukenut Keskitien Tukisäätiö.

YouTube: MEN (4,5 min)  Kun mieheen koskee (11 min) Oodi metsälle  (2,35 min)


Syötävä Puisto jatkaa toimintaansa Mustikkamaalla

Maaseudun Sivistysliiton perustama Syötävä Puisto ja Isoisän torpassa sijaitseva kahvila ovat siirtyneet osaksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden tiloja ja toimintaa kesällä 2018. Nuorisopalvelut vastaa Syötävän Puiston toiminnasta ja Maaseudun Sivistysliitto jatkaa yhteistyökumppanina.

Maaseudun Sivistysliitto perusti Syötävän Puiston 2014, osana Paikan tuntu – paikan identiteetti -hanketta. Se oli kokeilu, jonka tavoitteena oli monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin. Syötävä puisto on ollut myös uusi malli urbaanin ruoantuotannon monipuolistamiseksi. Torpan pihapiirissä on myös hoidettu yhteisällisesti citykanoja, jotka ovat saaneet kesämökikseen pihatalon aitauksineen.

Puutarhatalkoita järjestetään vapaaehtoisille kaupunkilaisille joka keskiviikko toukokuusta syyskuun puoliväliin saakka aina keskiviikkoisin klo 17-20. Talkoolaiset myös jakavat viljelysten sadon keskenään, joten varsinkin nyt loppukesällä kotiin tuotavana on monenlaisia puutarhan herkkuja.

Kulttuurikahvila perustettiin osaksi Syötävän Puiston yhteisöllistä toimintaa kesällä 2017. Sunnuntainen pop up -kahvila tarjosi ohjelmaa musiikista tanssiin ja teatteriin sekä mm. elokuvanäytöksiä. Syötävä Puisto Mustikkamaalla Helsingissä kutsui myös taiteilijoita ja yhdistyksiä järjestämään tiloissa oman Kulttuurikahvilansa. Puiston Citytorpparina ja tapahtumatuottajana työskennellyt Antti Suniala kutsui mukaan erilaisia toimijoita pitkin kesää: ”Kulttuurikahvila Syötävässä Puistossa on kaikille yhteinen ja avoin kulttuuritila, johon voi tulla myös piknikille ja nauttimaan kauniista päivästä upeassa ympäristössä ystävien seurassa.”

Seuraa toimintaa sosiaalisessa mediassa #syötäväpuisto #syötäväkaupunki

Facebook ja Instagram: Syötävä Puisto

YouTubessa myös videoita vuosien varrelta.


2019: Piiloleikki-pienoisveistokset Taalintehtaan ruukkimiljöössä

Norpas ry laajensi Taalintehtaan julkisten taideteosten sarjaa tänä kesänä kahdella teoksella kun residenssitaiteilijoiksi valittiin kuvataiteilija Oona Tikkaoja ja ekspressiivisen taidetyöskentelyn ohjaaja Outi Linnossuo. Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa Norpas on tuottanut tähän mennessä jo kaksi pysyvää teosta Taalintehtaalle. Osa teoksista on rakennetussa ympäristössä ruukkikylälle ripoteltuna, osa on puolestaan luonnonympäristössä Taalintehtaan upeiden retkeilyreittien ja luontopolkujen varrella. #festivalnorpas

2019: Kesäasukkaiden ja kyläläisten pop-up-kuoro

Portaan Nahkurinverstaan Taidekesä toteutettiin ensimmäisen kerran elokuussa 2019. Ohjelmaan osallistui Maaseudun Sivistysliiton avustuksella myös residenssikylätaiteilija Ilona Korhonen. Hän muodosti paikallisista asukkaista ja kesäasukkaista Taidekesä-kuoro, joka esiintyi tapahtumassa Ilona Korhosen johdolla. Ilona on pitkän linjan muusikko, taiteen tohtori, runolaulaja.

Järjestäjät: Portaan Nahkurinverstas oy, Tammelan kulttuuripalvelut, Kulttuuriyhdistys Teatteri Umpihanki ry ja Maaseudun Sivistysliitto

#taidekesä #porras #citytorppari #tammela #nahkurinverstas

2019: ILMA- ympäristötaiteen esitystyöpaja Syötävässä Puistossa

Syyskuinen työpaja oli suunnattu ilmastosta sekä tanssista kiinnostuneille nuorille sekä aikuisille. Ohjaaja teatteri- ja tanssitaiteilija sekä pedagogi Nella Turkki ohjasi osallistujat tekemään erilaisia aisteihin ja ympäristöön liittuviä tanssi-improvisaation ja teatterin harjoitteita sekä keskustelemaan ilmastosta. ILMA- projektissa tutustuttiin myös ylisukupolviseen työskentelyyn ja siksi nuorten lisäksi ryhmässä oli myös vanhempia osallistujia. Ajatus ILMA – projektista on syntynyt ilmiöön, jossa ilmastonmuutos ja luonto-suhde pelottaa ja ahdistaa kaiken ikäisiä. Ilma, jota hengitämme, on äärimmäisen tärkeää elämälle. Samalla se on jotain, jota jaamme kaikkien elävien olentojen kesken, ja joka on ilmaista. Vai onko? Projektin lopussa kuvattiin yhteinen ILMA- tanssivideo, jossa osallistujat esiintyivät yhdessä. Video valmistuu loppuvuonna ja se tulee esille YouTubeen,

2018: Elina Laitinen CityTorpparina Konginkankaalla

Vaatesuunnittelija Elina Laitinen (s. 1988) Helsingistä asui ja työskentelei keskikesällä yhteisötaiteilijana Konginkankaalla Keski-Suomessa. “Olemme Konginkankaalla otettuja, kun meille tarjoutui tällainen mahdollisuus kokea jotain uutta ja erilaista, ja saamme Elina Laitisen vieraaksemme” – iloitsi konginkankaalaisen kotiseutu- ja museoyhdistys Kömin killan puheenjohtaja Reetta Korjonen. Konginkankaalla toteutettiin kahden viikon aikana tilkkuteos kierrätysmateriaaleista. Kaikki halukkaat saivat osallistua tilkkujen tekoon Elinan työpajoissa. Konginkankaan kesäpäivillä kyläläiset maalasivat yhteiselle maalausseinälle näkemyksiään siitä mikä kylässä on parasta, ja näistä maalauksista Elina suunnitteli kylälle kaksi erilaista kangaskuosia.

YouTube: Elinan haastattelu   sekä  Reetta Korjonen tarinoi Kongonankaan äärellä

Facebook: CityTorppari, linkki 

Instagram #citytorppari #konginkangas, linkki 

2018: Tuomas Korkalo residenssitaoteilijana Kemiönsaarella

Kuvataiteilija Tuomas Korkalo (s. 1978) Rovaniemeltä valittiin residenssitaiteilijaksi Kemiönsaarelle Varsinais-Suomeen. Ympäristötaideteos “Yhdessä olemme ryhmä” paljastettiin Festival Norpaksen avajaisissa Taalintehtaan alueella elokuun alussa. Kuukauden mittainen residenssijakso toteutettiin  yhteistyössä Norpas-festivaalin, Kemiönsaaren kunnan ja Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Facebook, linkki

Instagram #norpas2018 #festivalnorpas, linkki 

2017: Elli Isokoski CityTorpparina Oittilan kylässä Keski-Suomessa

Elli Isokoski on tanssija, joka asui ja työskenteli yhteisötaiteilijana ja City Torpparina Oittilan kylässä Korpilahdella elo-syyskuussa 2017. Ellin intohimo on tanssia ihmisten kanssa, keskellä arkea ja arkisissa ympäristöissä.

Instagram: #citytorppari

YouTube: CityTorpparina Elli Isokoski

 


Grey Cube galleria ja festivaali 2014-2016                                        

Nykytaidetta, tanssia, esittävää taidetta, musiikkia. Korkeasaari, Helsinki. Kesän tunnelmiin voit tutustua YouTubessa olevien dokumenttien kautta sekä sosiaalisessa mediassa#GreyCubeGalleriat @GreyCubeGallery.

facebookyoutubetwitterinsta


 

Ympäristötaiteen rannikkoreitti 2013-2016

 

Teemanäyttelyitä, vedenalaisia konsertteja, ekotekoja: Tornionjoki 2013, Oulu 2015, Rauma 2016.

Kesällä 2016 suuntasimme Raumalle ja Selkämerelle. Veden alla – ympäristötekoja taiteen keinoin toteutettiin yhdessä Rauma Biennale Balticum -näyttelyn, Rauman kaupungin sekä RaumArsin kanssa.  Mm. vedenalaisten konserttien ja elävien veistosten kokonaisuus valloittaa Rauman uimahallin tilat.

facebooktwitterinsta   Kalanmaha -taidetta ja ympäristötekoja Rauman rannoilla ja saaristossa, lue myös taiteilijan blogi. Katso dokumenttivideo täällä. Aihetunniste #Kalanmaha

facebooktwitterinsta  Life Aquatic, kokonaistaideteos Rauman uimahallissa, vedenalaiset konsertit ja veistokset 17-20.8.2016. Katso dokumenttivideo täällä. Aihetunniste #RaumaLifeAquatic

 


 

TUNNE+TILA 2014-2016

Teosinstallaatioiden sarja toteutetaan vuosittain eri paikkakunnilla. Rauma 2014, Varkaus 2015, Oulu 2016

Vuonna 2016 taiteilija Päivi Raivio toteutti kolmannen osan Tunne+Tila -teoksen Oulun kaupungin keskustassa. Hylätty alue, jossa on vahvat muistijäljet menneiltä vuosikymmeniltä, herätettiin kaupunkilaisten kanssa uudelleen henkiin vuosien uinumisen jälkeen.

facebooktwitterinsta   #TunneTila2016. Katso dokumenttivideo täällä.