Kirjoituskilpailujen antologiat

Maahenki, Taide, Kirja, Taiteen seuraajille, Yhteisötoimijoille

Maaseudun Sivistysliitto on järjestänyt säännöllisesti kirjoituskilpailuja, joiden teemat liittyvät luontoon, maaseutuun ja kulttuuriperinteeseen. Kilpailuihin on vuosien kuluessa osallistunut runsaasti sekä ammattikirjailijoita että harrastajakynäilijöitä. Kilpailujen parhaita tekstejä on julkaissut kirjoiksi Maahenki-kustantamo.

Tiedustele kirjastosta!

Kyläillään!
Antologia: Käykää peremmälle, toim. Lauri Oino (Maahenki 2019)
Kirjoituskilpailu kyläilemisestä kutsui jakamaan unohtumattomat kyläilymuistot ja -kokemukset tosipohjaisilla tai kaunokirjallisilla teksteillä. Vierailut ystävien kodissa tai mökillä ovat tärkeä osa monen suomalaisen elämää. Kyläillään sukulaisissa, naapureissa, ystävillä tai vieraillaan hoitokodissa. Toisaalta perinteinen kyläily on vähentynyt, kun elämä on kiireistä ja tuttuja tavataan yhä useammin vain Facebookissa. Kilpailu toteutettiin 1.11.2018–28.2.2019, ja tekstejä kertyi yli 800. Kilpailun tulokset ja antologia julkistettiin Helsingin uudessa kaupunkikirjasto Oodissa 25.11.2019. Kilpailun järjestivät Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomen Kylät ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto sekä Siskot ja Simot -yhteisö.

Mökillä
Antologia: Mökillä, toim. Lauri Oino (Maahenki 2017)
Kilvassa koottiin muistoja, kokemuksia ja tarinoita mökkeilystä. Millaista elämää mökillä vietetään ja mitä kaikkea siellä on tapahtunut? Vastauksiksi saatiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaita tarinoita perinteistä, elämänmuodosta ja mökkeilyn muuttumisesta sekä mökkielämään liittyvistä tunnekokemuksista. Kilpailu toteutettiin 1.11.2015–31.8.2016. Kilpailuun tuli yli 900 tekstiä 876 kirjoittajalta. Kilpailun tulokset ja antologia julkistettiin 25.4.2017. Järjestäjinä olivat Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo ja A-lehdet.

Metsällä
Antologia: Metsällä, toim. Markku Hattula ja Ville Pekkanen (Maahenki 2015)
Kirjoituskilpailun aihepiirinä oli metsästys, metsästykseen liittyvät perinteet ja elämänmuodot, seura- ja talkootoiminta sekä metsästykseen liittyvät tarinat ja jutut. Vuonna 2014 toteutettuun kilpailuun osallistui kaikkiaan 635 tekstiä. Kilpailun järjestäjinä olivat Maahenki-kustantamo, Maaseudun Sivistysliitto, Suomen Metsästäjäliitto sekä Suomen Metsästysmuseo.

Iso siika
Antologia: Iso siika, toim. Lauri Oino (Maahenki 2013)
Maaseudun Sivistysliiton ja Maahenki-kustantamon järjestämä Iso siika -kirjoituskilpailu päättyi tammikuussa 2013. Aihepiireinä olivat kalastus ja kalastamiseen liittyvät perinteet ja elämäntapa erityisesti pohjoisen Suomen alueella. Kirjoituksia kertyi yhteensä 543. Kilpailu liittyi Maaseudun Sivistysliiton ympäristösivistyksen teeman avanneeseen Lupa käyttää luontoa -kokonaisuuteen ja Poukama – Pohjoisten kalastuskulttuurien uudet mahdollisuudet -hankkeeseen.

Kirjoituskilpailu hevosesta
Antologia: Hevosvoimat, toim. Kirsti Manninen (Maahenki 2011)
Antologia: Hirnahduksia, toim. Kirsti Manninen (Maahenki 2012)
Vuonna 2011 päättyneessä Hopsis kopsis Polleamus -kirjoituskilpailussa tallennettiin tarinoita hevosista. Osa kertomuksista perustui elettyyn ja omakohtaisesti koettuun, osa oli kaunokirjallisia tekstejä. Järjestäjinä olivat Maatalousmuseo Sarka, MSL ja Maaseudun Tulevaisuus.

Moninainen nainen
Antologia: Emäntävoimaa!, toim. Kirsti Manninen (Maahenki 2009)
Vuonna 2008 järjestetyssä kirjoituskilpailussa tallennettiin tosipohjaisia kuvauksia niin emäntien kuin muidenkin maaseudun naisten arjesta ja sen muutoksista eri ajoilta. Järjestäjinä olivat Maatalousmuseo Sarka, MSL ja Maaseudun Tulevaisuus.

Politiikkaa ja valtapeliä
Tutkimusjulkaisu: Kerrottu politiikka. Muistitietotutkimus arjen poliittisesta kulttuurista. Pauliina Latvala (SKS 2013)
Vuonna 2007 järjestetyssä keruukilpailussa tallennettiin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyvää muistitietoa. Kilpailu kuului Suomen 90-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin, ja keruun pääjärjestäjänä toimi Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto. Kirjoitusten aiheet kattoivat monipuolisesti 90 vuoden ajan, viivan vetämisestä pohdintoihin internet-äänestämisestä.

Ei auta sano nauta – kirjoituskilpailu lehmästä
Antologia: Meidän lehmät, toim. Juha Kuisma (Maahenki 2005)
Antologia: Ei auta sano nauta, toim. Johanna Jokipaltio (Maahenki 2007)
Kirjoituskilpailu oli kunnianosoitus suomalaiselle lehmälle hoitajineen. Lähes 3000 tarinaa tuottanut kilpailu kokosi herkullisia, koskettavia, hätkähdyttäviä ja jännittäviä arjen sattumuksia ja elämän käännekohtia. Sadosta tuotettiin kaksi antologiaa, ja Maaseudun Tulevaisuus -lehti julkaisi niitä omana sarjanaan.

Salaojat ja muut ojat
Antologia: Mies ja lapio, toim. Antti Tuuri (Maahenki 2001)
Salaojituksen Tukisäätiön kanssa toteutettu kirjoituskilpailu julkistettiin vuonna 1999 ja toteutettiin vuonna 2000. Kilpailussa etsittiin ojitukseen liittyviä muistelukertomuksia ja kaunokirjallisia tekstejä. Muistelutekstejä saatiin 273 ja kaunokirjallisia kirjoituksia 118. Sadosta koottiin 28 tarinaa sisältävä antologia.

Suotarina
Antologia: Suon syvä syli, toim. Arto Seppälä (Maahenki Oy, 1999)
Vuonna 1998 toteutettiin yhdessä Suoseuran kanssa kilpailu, jossa etsittiin kaunokirjallisia suoaiheisia tarinoita. Kilpailuun osallistui 945 tekstiä. Kilpailun sadosta koottiin Maahenki Oy:n kustantama antologia Suon syvä syli.

Maan sydämeltä
Antologia: Ääniä maan sydämeltä (SKS, 1999)
Vuonna 1997 toteutettiin yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa kirjoituskilpailu, joka tallensi maanviljelijöiden tuntoja menneiltä vuosilta ja nykypäiviltä. Kilpailuun saatiin 408 vastausta. Kilpailun sadosta koottiin SKS:n kustantama antologia Ääniä maan sydämeltä.

Olipa kerran metsä
Antologia: Liian pitkä kettu (Kustannusosakeyhtiö Metsälehti 1996)
Vuonna 1995 toteutettiin metsäaiheisten satujen kirjoituskilpailu, joka keräsi ennätysmäisen sadon, lähes 2700 tekstiä. Kilpailun sadosta koottiin Metsälehden kustantama satukirja ”Liian pitkä kettu”.

Kirjoita scifi
Antologia: Illan tähti yksinäinen (Kustannus Oy Jalava)
Vuonna 1989 toteutettiin kirjoituskilpailu, jossa etsittiin kaunokirjallisesti kunnianhimoisia science fiction -tyyppisiä novelleja. Kilpailuun osallistui 401 tekstiä. Kilpailun sadosta koottiin Jalavan kustantama antologia Illan tähti yksinäinen.

Muistellaan asutustoimintaa
Antologia: Muistellaan asutustoimintaa (MSL 1985)
Vuonna 1982 käynnistettiin kirjoituskilpailu, jossa tallennettiin muistoja asutustoiminnan vaiheista. Kilpailuun sai osallistua dokumentoivilla muisteluksilla, romaaneilla ja kaunokirjallisilla kertomuksilla. Materiaalia kertyi yhteensä 5700 sivua. Kilpailun sadosta MSL kokosi antologian Muistellaan asutustoimintaa.

Mökillä Metsällä Iso siika Hirnahduksia