Periferian lumo – paikalliskulttuuria ja matkailua

Taide, Koulutus, Kurssi, Työpaja, Yhteisökehittäminen, Yleinen

Haluatko lähteä suunnittelemaan juuri teille sopivaa taidetekoa?  Yhteistyössä voimme tavoittaa uusia kohderyhmiä, kehittää erilaisia osallistumisentapoja ja tuoda esille paikalliskulttuureista kumpuavia sävyjä. Taide ei tunnista rajoja – teemme yhteistyötä myös valtakunnallisissa ja kansainvälisissä projekteissa ja tuotannoissa. 

Taiteilijoiden kanssa olemme toteuttaneet tuotantoja muun muassa hylättyihin rakennuksiin ja joutomaalle, metsään, pellolle ja torille. Olemme rakentaneet taidegallerian lumesta ja jäästä, kuljettaneet tanssijaryhmää lautalla pitkin Tornionjokea, hiljentyneet kuuntelemaan ulkosaariston asukkaitten tarinoita merestä ja järjestäneet pop-up -tanssitapahtumia kaupungin vilkkaille toreille. 

Taidetoimintamme ulottuminen isojen kasvukeskusten ulkopuolelle tukee taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia siellä missä kulttuurikeskukset, museot ja luovien alojen työpaikat saattavat sijaita pitkänkin matkan päässä. Tavoitteenamme on lisätä eri ikäisten ja taustaisten asukkaiden osallisuutta ja vuorovaikutusta sekä maaseudun ja kaupunkiväestön yhteistyötä. 

Osallistamme paikalliset taiteilijat, asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat suunnittelemaan ja toteuttamaan kulttuurimatkailukohteita sekä reitistöjä oman kunnan, kylän tai maakunnan alueella. 

Maaseudun Sivistysliiton tarjoama tuki ja ohjaus 

  • Valitaan teidän tarpeisiin sopiva taiteilija, joka osallistuu matkailureitin tai kohteen suunnitteluun ja toteutukseen (kuvataiteilija, ITE-taiteilija, muusikko, tanssitaiteilija, ympäristötaiteilija, yhteisötaiteilija) 
  • Väliaikainen pop-up -tapahtuma tai kokeilu voidaan toteuttaa kevyellä suunnitelmalla ja budjetilla 
  • Onko alueellanne useita kulttuuri- ja luontokohteita, joihin voisi tutustua polkupyörällä ajaen tai kaunista kävelyreittiä pitkin? Suunnitellaanko yhdessä liikkumaan houkuttelevia paikallisreittejä? 
  • Kyläfestivaalit, markkinat, kyläjuhlat – tarvitaanko teillä näihin uusia ideoita ja piristystä? Kaipaatteko uutta yleisöä, entä talkoolaisia? 
  • Tutustutaan yhdessä teidän alueen ITE-taiteilijoihin ja taideympäritöihin.  
  • Ympäristöluotsi voi tulla avuksenne. Ympäristöluotsit ovat vapaaehtoisia toimijoita, kanssakulkijoita, jotka johdattavat ihmisiä luonnon ja kulttuuriympäristön uudenlaisiin kohtaamisiin ja omakohtaiseen kokemiseen. 
  • Valitaan yhdessä teille sopivat viestintä- ja markkinointikanavat: sosiaalisen median ja sen markkinointikampanjat, uutiskirjeet ja videot  
  • Vinkkejä ja hyviä esimerkkejä karttasovellusten käyttöön