Kylätaiteilijat, taideresidenssit ja CityTorpparit

Taide, Työpaja, Yhteisökehittäminen, Yleinen

Haluaisitko kutsua taiteilijan kylään viikoksi tai kahdeksi paikkakunnallesi, elämään ja työskentelemään paikallisten asukkaitten tai kesäläisten kanssa? Kaipaatteko museoonne tai kyläfestivaalille uudenlaisia keinoja yleisötyöhön?  

Pidämme tärkeänä, että taidetoiminta ulottuu ja näkyy isojen kasvukeskusten ulkopuolelle, myös maaseutukylissä ja lähellä ihmisten jokapäiväistä arkea. Tärkeä on myös tukea taiteilijoiden työllistymismahdollisuuksia eri puolilla Suomea. Menetelmän tavoitteena on lisätä eri ikäisten ja taustaisten asukkaiden osallisuutta ja vuorovaikutusta sekä maaseudun ja kaupunkiväestön yhteistyötä.  

Tarjoamme sinulle kolme vaihtoehtoa

Kylätaiteilija 

Kylätaiteilija asuu paikkakunnallasi viikon – kuukauden ajan ja osallistuu omalla taiteellisella työvälineellään (tanssi, musiikki, tekstiili, sirkus, räppi, jne.) yhteisönne toimintaan. Voitte esimerkiksi kehittää kylätapahtumia ja markkinoita, tuunata kyläkeskustan ympäristöä, rakentaa yhdessä uusia kohtaamispisteitä, säveltää ja esittää kylän oman laulun tai näytelmän yhdessä taiteilijan kanssa.

Taideresidenssi 

Taiteilija kutsutaan tekemään itsenäinen teos osaksi festivaalia, museonäyttelyä, tai kylätapahtumaa. Teos voidaan suunnitella joko pysyväksi tai väliaikaiseksi. Teoksen lähtökohdaksi voi tarjota esimerkiksi paikallisen luonto- ja kulttuuriympäristön tai kylän tarinat ja historian. 

CityTorppari 

Paikkakunnallasi on luonto- tai kulttuurikohde, jota haluatte elävöittää taiteilijan kanssa. Nämä voivat olla yhteisöllisiä viljelmiä, kaupunkipuistoja, kylän uimaranta, tai museon piha-alue. Kutsukaa paikalle CityTorppari, kuukaudeksi tai koko kesäksi!

Käytännön järjestelyitä 

  • Vastaanottava paikkakunta, yhdistys tai museo maksaa taiteilijalle palkkion, matkarahat ja tarjoaa asunnon oleskelun ajaksi.
  • Materiaalikustannukset suunnitellaan yhdessä tapauskohtaisesti. 
  • Vastaanottajataho valitsee taiteilijalle yhdyshenkilön/assistentin, joka kulkee suunnittelun ja työskentelyn ajan prosessissa mukana.
  • Viestinnästä sovitaan etukäteen ja hoidetaan yhdessä taitelijan kanssa (valokuvat, videot, sosiaalinen media, julisteet).

Maaseudun Sivistysliiton tarjoama tuki ja ohjaus 

  • Valitsemme yhdessä teidän tarpeisiin sopivan taiteilijan.
  •  Neuvottelemme yhdessä työskentelyn pelisäännöt.
  • Viestimme ja markkinoimme tapahtumia ja toimenpiteitä yhdessä vastaanottavan tahon kanssa.