Tää on mulle tärkee

Nuoren aikuisen kotiseutusuhde – kuinka se säilyy elävänä? 

Maaseudulla kasvaneet nuoret joutuvat usein lähtemään kotoa jo aikaisessa vaiheessa. Kun opiskelumahdollisuuksia ei tutuilta kulmilta löydy, on niiden perässä muutettava muualle. Vahvat juuret ja sosiaalinen verkosto maaseudulla jäävät usein elämään ja kiinnostus kotikuntaa kohtaan säilyy. Miten tuo yhteys kotiseudulle säilyisi elävänä?

Tervetuloa mukaan etsimään kanssamme keinoja pitää kotiseutusuhde elävänä! Kokeilemme yhdessä pohjoispohjalaisten nuorten aikuisten kanssa uusia tapoja vaikuttaa ja olla mukana itselleen tärkeiden paikkojen ja asioiden kehittämisessä ja ylläpitämisessä.

  • Herättelemme kotiseutukeskustelua.
  • Haastamme nuoria aikuisia tunnistamaan ja tunnustamaan juurevuutensa.
  • Innostamme vaikuttamaan ja toimimaan oman ympäristön hyväksi.
  • Etsimme uusia kanavia nuorten aikuisten ja kotikunnan väliselle keskustelulle.

Kun yhteydet juurille pysyvät elävinä, tulee poismuuttaneista usein kotiseudun uusia vierailijoita, lomailijoita ja etätyön tekijöitä – ehkäpä jopa paluumuuttajia.

Tekoja ja toimintaa itselle tärkeiden asioiden hyväksi

Innostamme nuoria aikuisia tekemään konkreettisia tekoja itselleen tärkeiden asioiden sekä lapsuus- tai kouluaikojen ympäristöjen tai yhteisöjen hyväksi. Samalla heille tarjoutuu väylä olla mukana vaikuttamassa kotiseutunsa asioihin.

Syksyllä 2020 kysyimme nuorilta, jo juuriltaan lähteneiltä pohjoispohjalaisilta heille tärkeitä kotiseudun kohteita. Haussa olivat lapsuus- ja kouluajan luonnon- tai kulttuuriympäristöt, joiden he toivovat säilyvän jatkossakin tai joita haluavat nostaa esiin.

Nuorten vinkkaamien kymmenen #tääonmulletärkee -kohteen hyväksi ryhdytään nyt yhdessä toimimaan. Luvassa voi olla esimerkiksi tapahtumia, ympäristön kunnostamista tai vaikka yhteisötaidetta. Perinteisten talkoiden rinnalle etsitään myös uusia tapoja vaikuttaa ja osallistua.

Kotikunta: onko teillä mietitty, miten säilyttää suhde omiin nuoriin aikuisiin?

Sen lisäksi, että innostamme nuoria aikuisia toimimaan heille itselleen tärkeiden kohteiden hyväksi, etsimme uusia keinoja keskusteluun nuorten aikuisten ja kotikuntien välillä. Kokeilemme eri kunnissa erilaisia tapoja, kohteesta ja tarpeesta riippuen.

Järjestämme penkkikahvilan siellä, missä nuoret aikuiset kokoontuvat, kutsumme eri-ikäisiä ihmisiä Ideafestivaali-keskustelujen pariin tai keskustelemme vaikka nuotion äärellä. Tapoja on monia – tärkeintä on halu kuulla nuorta aikuista.

Nuoret aikuiset nimesivät kymmenen #tääonmulletärkee -kohdetta!

Nuorille Tärkeitä ovat mm. TUTUT yhteisölliset paikat, vapaan olemisen tilat ja tapahtumat

Tutustu 10 mielenkiintoiseen #tääonmulletärkee-kohteeseen eri puolilta Pohjois-Pohjanmaata! Liity somekanavillemme seuraamaan, mitä kaikkea kohteissa tapahtuu, kun yhdistämme voimamme nuorten aikuisten ja paikallisen yhteisön kanssa kohteiden hyväksi.

Uusi Ystäväni-kirja sopii työkaluksi nuorten aikuisten kuulemiseen

Uunituore Ystäväni-kirja kunnille, jotka haluavat kuulla nuoria aikuisiaan, tarjoaa työkalun nuorten aikuisten kuulemiseen. Kirjassa on konkreettisten vinkkien lisäksi perinteisiä Ystäväni-kirjan sivuja, joille voi kerätä nuorten ajatuksia.

Tutustu Ystäväni-kirjaan!

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa!

Päivitämme #tääonmulletärkee-kuulumisia Instagramissa, ja teemana liittyvät videot löydät YouTube-soittolistaltamme. Lisäksi kerromme kuulumisiamme Facebookissa, erityisesti Maaseudun Sivistysliiton Osallisuus-sivulla.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje