Ympäristöperinne

Perinteistä voimaa ilmastotyöhön

Maaseudun Sivistysliiton yhtenä päämääränä on lisätä ihmisten tietämystä ja ymmärrystä ympäristöperinteeseen liittyen, ja samalla tehdä tutuksi entisajan ilmastoystävällisiä tapoja, tekoja ja tuotteita, jotka ovat unohtuneet nykyajan kiireen ja teknologian alle. Konkreettisesti tätä toteutetaan järjestämällä ympäristöperinteeseen ja -uskomuksiin sekä niiden hyödyntämiseen ja uudistamiseen liittyviä koulutuksia, kursseja, työpajoja ja tapahtumia, joita pyritään tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan myös verkossa etäkyläläisten, kausiasukkaiden ja muiden kiinnostuneiden osallistumisen mahdollistamiseksi. Teemoina voivat olla niin maatalouden perinteet, yrttitarhan perustaminen, pellavan valmistus kuin ruoan säilöminen. Kehitämme myös omia koulutusosioita lapsille: miltä kuulostaisi esimerkiksi perehtyä perinteisiin leluihin ja leikkeihin tai pitää satuhetki liittyen muinaisiin suomalaisiin taruolentoihin ja jumaliin?

Ideana on yhdessä osallistujien sekä järjestämispaikkoina toimivien kylätalojen, yritysten, koulujen, päiväkotien ja muiden vastaavien tahojen kanssa tutustua kulloinkin aiheena olevaan perinteeseen, sen taustoihin, merkityksiin ja käyttötarkoituksiin, sekä samalla pohtia mitä siitä olisi hyödynnettävissä yksilön, yhteisön tai yrityksen omassa toiminnassa ja tuotteissa. Kaikessa tekemisessä on siis ympäristösivistyksellinen näkökulma; miten voin hyödyntää oppimaani oman ympäristöni hyväksi, miten voin viedä oppimaani tietoa eteenpäin myös muille? Kursseilla opetettua ja opittua ei hyödynnetä kurttu otsassa ja viimeisen päälle vakavasti, vaan yhdessä tehden, ideoiden ja juhlien. Tarkoitus on lisätä ekologista ajattelua ja toimintatapoja ihmisten arkeen korostaen yhteisöllisyyttä ja yhteistä tekemistä.

Käynnissä olevat ympäristöperinnehankkeet

Pohjois-Karjalan alueella toteutetaan tällä hetkellä kahta ympäristöperinteeseen liittyvää hanketta:

Ilmastotekoja ympäristöperinteestä – Pohjois-Karjalan ympäristön asialla jo 300 vuotta. Toteutusaika 1.11.2020 – 31.12.2022 Joensuun ja Keski-Karjalan alueilla.

Ympäristöperinne ilmastotyön välineenä – eli kuinka vanhoista konsteista saadaan pussillinen uusia. Toteutusaika 1.11.2020 – 31.12.2022 Vaara-Karjalan alueella.

Myös Oulujärvi Leaderin alueella on käynnissä Ympäristöperinnettä ilmastokestävästi (YMPPI)-hanke. Toteutusaika 1.8.2021-31.7.2023

Yhteystiedot