Kulttuuriympäristön hoito

Ihmiset ovat muovanneet ympäristöään jo tuhansia vuosia, niin maalla kuin vesillä.

Viihtyisä arkiympäristö miellyttää silmää ja mieltä. Yhteinen ympäristömme on meille tärkeä. Olemme koonneet toimia, joilla oman kylän maisemaa voi yhdessä kohentaa. Ja vielä ilmastoviisaasti.

Ilmastokeskustelu on usein kovin teoreettista. Tuon keskustelun tueksi esittelemme helposti toteutettavia ruohonjuuritason toimenpiteitä oman arkiympäristön hoitoon. Näitä ovat esimerkiksi biohiiletys, hajoavat aitaukset ja pienpuurakentaminen. Voimme kunnostaa esim. kiviaitaa. Raivausmateriaalista voi tehdä vaikka ympäristötaidetta, kasvatusalustoja, kohopenkkejä tai komposteja.

Yhteisöllisuus ja luovuus mukaan ympäristönhoitoon

Tämän vuoden , 2021, aikana valitaan kaikkiaan kymmenen kulttuuriympäristön hoitokohdetta viidestä eri maakunnasta. Kolmeen kohteeseen on mahdollisuus saada taitelija, citytorppari, ohjaamaan ympäristötaidetta. Näin saamme perinteisiin raivaustöihin ripauksen uutta luovuutta.

Kukin kylä seuloo oman kylänsä tarpeet ja toiveet. Seulonnan pohjalta käydään toimeen. Voimme kaikki oppia jotain uutta, tai samalla vanhaa, jos kyse on perinteisistä rakennusmenetelmistä. Voimme keskustella tekemisiemme vaikutuksista ilmastokysymyksiin ja luontoarvoihin yleensä.

Viihtyisä arkiympäristö lisää hyvintointia ja elinvoimaa.
Viihtyisästä ympäristöstä voimme olla hyvillä mielin ylpeitä.

Raivausjätteestä voi rakentaa ympäristötaidetta.
Biohiiletys
Biohiiletys

Kulttuuriympäristö on sekä arkimaisemaa että virallisia suojelukohteita

Kulttuuriympäristö on muotoutunut ihmisen toiminnan tuloksena. Siihen kuuluvat rakennukset ja rakennetut alueet ympäristöineen. Ihmisen työn jäljet voivat myös näkyä maaperässä tai vedessä erilaisina rakennelmina tai muodostelmina.

Kyseessä voi olla liikenteeseen, maaseutuun, metsiin, puolustukseen, uskoon ja uskomuksiin tai vesistöihin liittyviä ympäristöjä.

Kohopenkin valmistusta.

Yhteinen ympäristö -hankkeessa kunnostustöihin

Vuoden 2021 aikana toteutamme kymmenen erilaista hoitotoimen- pidettä yhteiseen kylämaisemaan useammassa maakunnassa ympäri Suomea.

Haemme erityyppisiä kohteita kevään 2021 aikana. Toimenpiteitä suunnitellessa otetaan kulloinenkin koronatilanne huomioon.

Varsinainen toimenpide voi olla kurssi tai talkoot, josta parhaat palat taltioidaan hyötykäyttöön muillekin kylille koulutusmateriaaliksi.

Yhteistyössä Suomen Kylät ry:n kanssa toteutettavissa kunnostustoimissa keskitymme ympäristömaisemiin kylillä ja kyläalueilla.

Tilaa Maaseudun Sivistysliiton uutiskirje

Seitsemän kertaa vuodessa ilmestyvä uutiskirje kertoo Maaseudun Sivistysliiton tapahtumista, koulutuksista, kulttuuritarjonnasta ja julkaisuista.

Tilaa uutiskirje